Sanatate prin seminte, legume si fructe. Pledoarie pentru viata lunga

Sanatate prin seminte, legume si fructe. Pledoarie pentru viata lunga
Preț: 21,80 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc zero
ISBN: 973-9250-85-8
Editura:
Anul publicării: 2005
Pagini: 224
Categoria: Terapii/Diete

DESCRIERE

Cartea se bazează pe ideea că primele medicamente trebuie să fie alimentele. În prima parte sunt prezentate principalele fructe, legume şi seminţe cu rol benefic în sănătate. În a doua parte sunt formulate recomandările necesare pentru utilizarea fructelor, legumelor şi seminţelor pe grupe de afecţiuni.

Toate aparatele corpului omenesc (digestiv, cardiovascular, respirator, urinar, genital etc.) sunt prezente cu afecţiunile lor, după cum beneficiază de întinse capitole şi bolile de nutriţie, afecţiunile dermatologice, afecţiunile reumatismale, afecţiunile sistemului nervos, boala canceroasă etc.

În general, aproape orice boală de care poate suferi un om primeşte recomandări terapeutice uneori suficiente, de multe ori în complementaritate cu soluţiile medicinei alopate şi intervenţiile chirurgicale. O atenţie specială este acordată dietei şi atitudinii etice şi spirituale ale vieţii de fiecare zi.

Tot în legătură cu relaţia om-natură, este necesar, chiar obligatoriu, să se respecte orele de muncă, odihnă activă şi somn, mai ales într-o viaţă agitată pentru câştigarea existenţei (sau, pentru unii, a averii). Este vorba despre cele "trei op-turi" pe care, dacă le respectăm, ne prelungesc viaţa şi ne scutesc de multe boli.

La fel ca şi Domnul, care a creat cerurile şi pământul şi s-a odihnit în ziua a şaptea, să nu uităm nici noi acest lucru. Este indicat ca o zi pe săptămână să schimbăm mediul ambiant, în special dacă locuim în aglomerări urbane. Petrecerea unei zile pe săptămână în mijlocul naturii ne "încarcă bateriile" pentru viitoarea perioadă de timp.

CUPRINS:

Cuvânt înainte de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ... 13
Prefaţă ... 16

I. COMPONENTELE DE BAZĂ ALE ALIMENTELOR ... 19
Glucidele, zaharidele ... 20
Protidele (proteinele) ... 20
Lipidele (grăsimile) ... 23
Vitaminele ... 24
Alte substanţe active terapeutic ... 24
Enzimele ... 25
Sărurile minerale ... 25

II. SISTEME DE DIETĂ TRADIŢIONALE ... 28
Dieta în concepţia tradiţională indiană ... 28
Dieta în hiperaciditate şi ulcer gastric ... 31
Dieta în alcoolism ... 31
Dieta în alergii ... 32
Dieta în artrită ... 32
Dieta recomandată în hepatită ... 32
Dieta în cancer ... 32
Dieta în concepţia tradiţională chineză ... 33
Dieta în hipertensiune ... 37
Dieta în guturai şi gripă ... 37

III. RECOMANDĂRI PENTRU OBŢINEREA UNOR PREPARATE DIN FRUCTE, LEGUME ŞI SEMINŢE ... 38
Maceratul la rece ... 38
Infuzia ... 39
Decoctul ... 39
Siropul ... 39
Cidrul din fructe ... 39
Tinctura ... 39
Aplicaţii externe ... 40
Prepararea sucurilor ... 40
Conservarea sucurilor ... 40
Fructele şi legumele uscate ... 40
Alte metode de conservare ... 40
Câteva preparate reci din fructe şi legume ... 42
Observaţii şi recomandări generale ... 43

IV. PRINCIPALELE FRUCTE DIN ALIMENTAŢIE ... 45
Grupa fructelor sămânţoase ... 45
Mărul ... 45
Părul ... 47
Gutuiul ... 48
Moşmonul ... 49
Grupa fructelor sâmburoase ... 50
Prunul ... 50
Cireşul, Vişinul ... 52
Migdalul ... 52
Caisul ... 55
Piersicul ... 55
Grupa arbuştilor şi plantelor ierboase fructifere ... 56
Coacăzul negru ... 57
Agrişul şi Coacăzul roşu ... 58
Cătina albă ... 59
Măceşul ... 60
Porumbarul ... 62
Zmeurul ... 63
Murul ... 63
Fragul şi Căpşunul ... 64
Afinul ... 65
Socul ... 67
Grupa fructelor uscate ... 67
Alunul ... 68
Castanul de cultură (comestibil) ... 68
Nucul ... 69
Grupa fructelor exotice ... 70
Lămâiul ... 70
Portocalul ... 73
Mandarinul ... 73
Grape-fruitul ... 74
Alte fructe şi seminţe exotice ... 74
Ananasul ... 74
Bananierul ... 75
Mango ... 76
Rodia ... 77
Smochinul ... 78
Curmalul ... 78
Măslinul ... 79
Arahidele ... 80
Susanul ... 81
Viţa de vie ... 81

V. PRINCIPALELE LEGUME, SEMINŢE ŞI CEREALE DIN ALIMENTAŢIE ... 84
Grupa legumelor de la care se consumă rădăcinile tuberizate ... 84
Hreanul ... 84
Morcovul ... 86
Napii ... 87
Pătrunjelul ... 88
Păstârnacul ... 89
Ţelina ... 89
Ridichile ... 90
Sfecla roşie ... 91
Grupa cepei ... 92
Ceapa ... 92
Usturoiul ... 94
Prazul ... 97
Grupa legumelor din familia solanaceelor ... 98
Cartoful ... 98
Tomatele ... 100
Ardeiul ... 101
Pătlăgelele vinete ... 102
Grupa verzei ... 102
Varza ... 102
Conopida ... 104
Gulia ... 104
Grupa legumelor de la care se consumă frunzele ... 105
Urzica ... 105
Spanacul ... 107
Loboda de grădină ... 108
Măcrişul, Ştevia ... 108
Untişorul ... 109
Năsturelul ... 109
Păpădia ... 110
Andivele ... 110
Salata verde ... 111
Grupa legumelor de la care se consumă păstăile, capsulele şi seminţele ... 112
Fasolea ... 112
Soia ... 113
Mazărea ... 114
Bobul ... 115
Inul ... 115
Lintea ... 117
Bârnele ... 117
Năutul ... 118
Grâul ... 118
Grupa legumelor din familia cucurbitaceelor ... 119
Castravetele ... 119
Dovlecelul ... 120
Dovleacul turcesc ... 121
Pepenele verde ... 122
Pepenele galben ... 122
Grupa legumelor cu proprietăţi condimentare ... 123
Mărarul ... 123
Pătrunjelul ... 124
Leuşteanul ... 125
Asmăţuiul ... 125
Tarhonul ... 126
Alte legume perene ... 127
Reventul ... 127
Sparanghelul ... 128

VI. ROLUL ŞI UTILIZAREA PRODUSELOR VEGETALE PE GRUPE DE AFECŢIUNI ... 130
Fructele, legumele şi seminţele recomandate în bolile aparatului cardiovascular ... 131
Afecţiuni cardiace cu substrat funcţional (fără substrat organic identificabil) ... 131
Ateromatoza şi ateroscleroza ... 131
Angina pectorală ... 132
Hipertensiunea arterială ... 133
Insuficienţa cardiacă ... 134
Edemele de stază cardiacă ... 135
Afecţiunile vasculare: hemoragiile, varicele, flebita superficială, fragilitaţile capilare, arteriale, hemoroizii ... 136
Fructele, legumele şi seminţele recomandate în bolile aparatului digestiv ... 138
Segmentul bucofaringian ... 138
Abcesul dentar ... 138
Aftele ... 139
Amigdalitele ... 139
Gingivitele ... 139
Paradontoza ... 139
Stomatitele ... 139
Segmentul gastrointestinal ... 139
Anorexia ... 139
Voma ... 141
Gastritele hiperacide şi ulcerul ... 141
Sindroamele dispeptice ... 141
Meteorismul (balonările) ... 143
Diareea ... 143
Enterocolitele ... 144
Colicile ... 145
Helmintiazele ... 145
Constipaţia ... 146
Glandele digestive anexe (ficatul şi pancreasul) ... 148
Hepatitele ... 148
Calculoza (litiaza) biliară ... 149
Colicile hepato-biliare ... 150
Dischinezia biliară ... 150
Insuficienţa pancreatică ... 151
Fructele, legumele şi seminţele recomandate în bolile aparatului genital ... 151
Aparatul genital feminin ... 151
Dismenoreele (menstrele dureroase) şi ciclurile menstruale neregulate ... 151
Leucoreea ... 152
Aparatul genital masculin ... 152
Prostatitele ... 152
Fructele, legumele şi seminţele recomandate în bolile aparatului respirator ... 152
Tusea ... 152
Laringitele şi faringitele ... 153
Bronşitele ... 154
Pneumoniile ... 156
Astmul bronşic ... 156
Fructele, legumele şi seminţele recomandate în afecţiuni ale aparatului urinar ... 156
Litiaza şi colica renală ... 156
Afecţiuni inflamatorii ale rinichilor şi căilor urinare ... 159
Cistitele ... 159
Enurezisul ... 159
Sindromul de retenţie azotată (azotemie, uremie) ... 160
Diureticele ... 160
Fructele, legumele şi seminţele recomandate în afecţiuni dermatologice ... 163
Acneea ... 163
Contuziile ... 163
Arsurile ... 163
Degeraturile ... 164
Panariţiul ... 165
Rănile (plăgile) ... 165
Fructele, legumele şi seminţele utilizate în boli de nutriţie şi metabolism ... 166
Diabetul zaharat ... 166
Guta ... 167
Obezitatea ... 169
Fructele, legumele şi seminţele recomandate în afecţiunile reumatismale ... 170
Fructele, legumele şi seminţele recomandate în restabilirea unor funcţii glandulare ... 171
Stimularea secreţiei glandulare mamare (efect galactogog) ... 171
Stimularea funcţiei glandelor suprarenale ... 172
Fructele, legumele şi seminţele recomandate în afecţiunile sistemului nervos periferic şi central ... 172
Bolile sistemului nervos periferic. Zona Zoster ... 172
Bolile sistemului nervos central ... 172
Neurotrofice ... 173
Sedative nervoase generale ... 173
Afrodiziace ... 174
Anafrodiziace (calmante ale hiperexcitaţiei sexuale) ... 174
Hipnotice ... 175
Fructele, legumele şi seminţele recomandate în boala canceroasă ... 175
Fructele, legumele şi seminţele utilizate în cosmetică ... 180
Cosmetica feţei ... 181
Tenurile grase ... 182
Tenurile uscate ... 182
Tenurile ridate ... 182
Cuperoza ... 182
Pistruii ... 183
Cosmetica şi igiena oculară ... 183
Cosmetica mâinilor ... 183
Cosmetica părului şi tonicele capilare ... 183
Alte utilizări cosmetice ... 184
Tonifierea generală a ţesuturilor ... 184
Bătăturile ... 184
Algele, un produs natural cu rol important în cosmetica modernă ... 184
Un dar al naturii ... 184
Terapia cu alge ... 184
Extractul uscat de alge "AlgaVit Dr. Ionescu Călineşti" ... 185

VII 7 ELEMENTE CARE SCURTEAZĂ VIAŢA ... 186
1. Invidia ... 186
2. Lupta neloială pentru existenţă ... 186
3. Fuga după bani şi acumulări materiale cu orice preţ şi cu orice mijloace ... 186
4. Schimbarea bruscă a modului de viaţă ... 187
5. Suprapoluarea ... 187
6. Îndepărtarea din ce în ce mai accentuată de Natură ... 187
7. Sub aspect moral, etic şi religios, facem mari greşeli ... 187

VIII. 7 ELEMENTE CARE PRELUNGESC VIAŢA ... 189
1. Alimentaţia ... 189
2. Mentalul ... 189
3. Timpul de odihnă ... 190
4. Evitarea sedentarismului ... 190
5. Cultivarea optimismului ... 190
6. Prevenirea poluării ... 190
7. Suprema poruncă ... 190

IX. TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE ŞI VIAŢĂ FĂRĂ DE MOARTE ... 191

ANEXĂ. CONŢINUTURILE NUTRITIVE ŞI ENERGETICE ALE ALIMENTELOR ... 195
Tabel cu conţinutul energetic, în factori nutritivi şi substanţe minerale la 100 g parte comestibilă ... 195
Tabel cu conţinutul în vitamina C, în mg (la 100 g parte comestibilă), al principalelor sortimente de legume, fructe şi seminţe şi cantitatea care acoperă necesarul zilnic mediu pe sortimente ... 197
Tabel cu conţinutul în vitamina A, unităţi internaţionale (U.I.) la 100 g parte comestibilă, al principalelor sortimente de legume, fructe şi seminţe şi cantitatea care acoperă necesarul zilnic mediu pe sortimente ... 198
Tabel cu conţinutul în vitamine din complexul B (la 100 g parte comestibilă) al unor sortimente de legume, fructe şi seminţe, exprimat în mg ... 199
Tabel cu conţinutul în protide, lipide şi calorii (în grame la 100 g aliment consumabil) ... 200
Echivalenţe alimentare ... 206
Măsuri uzuale în fitoterapeutică ... 207
Timpul optim de administrare a preparatelor fîtoterapeutice ... 207

Glosar de termeni medicali utilizaţi în lucrare ... 208
Indicele afecţiunilor cuprinse în text ... 216
Bibliografie selectivă ... 222
Medicamente şi terapii de viaţă lungă ... 225

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0425 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.