Oameni ultra-procesaţi. Despre capcanele industriei alimentare

Preț: 55,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor: Chris van Tulleken
ISBN: 978-630-305-201-4
Editura: Bookzone
Anul publicării: 2024
Pagini: 464
Categoria: Alimentatie
DESCRIERE
Oameni ultra-procesaţi. Despre capcanele industriei alimentare - Chris van Tulleken
Mâncarea s-a transformat dintr-o sursă de energie şi de sănătate pentru om într-o sursă de profit pentru marile corporaţii. Am început să ne hrănim cu nişte substanţe obţinute prin procese cu care organismul nostru nu s-a mai întâlnit niciodată în istoria oamenilor pe această planetă. Iar asta ne îmbolnăveşte. Efectele pe care alimentele ultraprocesate le au asupra organismului nostru abia încep să fie înţelese. însă primele dovezi pe care le avem acum sunt destul de clare, iar Chris van Tulleken le explică excelent în această carte.
Nu e prima dată când omenirea trece printr-un astfel de proces. Ţigările au fost mult timp prezentate ca fiind „cool" şi sănătoase. Inclusiv medicii au susţinut o perioadă că fumatul este bun pentru sănătate. A fost nevoie de decenii întregi până când corelaţia dintre fumat şi cancer la plămâni să se transforme în cauzalitate. Alimentele ultraprocesate ar putea avea un parcurs similar. Va fi mult mai greu de învins rezistenţa unei industrii mult mai puternice. - Dragoș Pătraru
Care este efectul alimentelor ultraprocesate asupra corpurilor noastre? Cum ne manipulează industria alimentară să mâncăm nesănătos? De ce nu ne putem opri?
Stabilizatori, emulgatori, gume, lecitină, glucoza, uleiuri hidrogenate. Omenirea a intrat într-o nouă eră a alimentaţiei. Pentru prima dată în istorie, o mare parte din caloriile pe care le consumăm provin dintr-o sursă nouă: alimentele ultraprocesate (AU).
Omniprezente în magazine, acestea sunt însoţite de etichete impresionante, care ne comunică transparent ingredientele, însă puţini dintre noi ştiu ce substanţe se ascund, de fapt, în spatele denumirilor complicate şi, mai ales, cât de mult ne influenţează acestea sănătatea şi greutatea.
Într-o explorare curajoasă a lumii de astăzi, dr. Chris van Tulleken ne dezvăluie adevărul despre alimentele care au fost concepute pentru a genera profit, nu pentru a ne hrăni, precum şi despre sistemul care le produce, cu costuri uriaşe pentru întreaga planetă.
O lectură revelatoare şi necesară - cartea ne oferă informaţiile de care avem nevoie pentru a recunoaşte alimentele ultraprocesate şi pentru a evita capcanele industriei care ne încurajează să le consumăm adesea în exces.
CUPRINS:
Prefaţă de Dragoş Pătraru
Introducere
Partea I: STAI AŞA, CE MĂNÂNC, DE FAPT?... 27
1. De ce există slime bacterian în îngheţata mea? Cum s-au inventat alimentele ultraprocesate (AU)... 29
2. Mai bine mănânc cinci castroane de Coco Pops; descoperirea alimentelor ultraprocesate... 47
3. Sigur, „alimentele ultraprocesate"sună rău, dar chiar sunt o problemă?... 75
4. (Nu pot să cred că nu este) unt de cărbune: supremul aliment ultraprocesat... 95
1. De ce există slime bacterian în îngheţata mea? Cum s-au inventat alimentele ultraprocesate (AU)... 29
2. Mai bine mănânc cinci castroane de Coco Pops; descoperirea alimentelor ultraprocesate... 47
3. Sigur, „alimentele ultraprocesate"sună rău, dar chiar sunt o problemă?... 75
4. (Nu pot să cred că nu este) unt de cărbune: supremul aliment ultraprocesat... 95
Partea a II-a: DAR NU POT. PUR ŞI SIMPLU, SĂ CONTROLEZ CE MĂNÂNC?... 105
5. Cele treiere ale alimentaţiei... 107
6. Cum gestionează cu adevărat corpurile noastre caloriile... 133
7. De ce nu e vina zahărului... 145
8... sau a lipsei sportului... 161
9... sau a lipsei de voinţă... 179
10. Cum ne virusează AU creierele... 195
5. Cele treiere ale alimentaţiei... 107
6. Cum gestionează cu adevărat corpurile noastre caloriile... 133
7. De ce nu e vina zahărului... 145
8... sau a lipsei sportului... 161
9... sau a lipsei de voinţă... 179
10. Cum ne virusează AU creierele... 195
Partea a III-a: AHA, DECI DE ASTA SUNT ANXIOS SI MĂ DOARE BURTA!... 217
11. AU sunt premestecate... 219
12. AU si mirosul lor bizar... 231
13. AU si gustul lor ciudat... 247
14. Teama de aditivi... 265
11. AU sunt premestecate... 219
12. AU si mirosul lor bizar... 231
13. AU si gustul lor ciudat... 247
14. Teama de aditivi... 265
Partea a IV-a: DAR AM PLĂTIT DEJA PENTRU ASTA!... 281
15. Organisme de (de)reglementare... 283
16. AU distrug alimentaţia tradiţională... 297
17. Adevăratul cost al chipsurilor Pringles... 313
15. Organisme de (de)reglementare... 283
16. AU distrug alimentaţia tradiţională... 297
17. Adevăratul cost al chipsurilor Pringles... 313
Partea a V-a: SI, ATUNCI, CE NAIBA AR TREBUI SĂ FAC?... 337
18. AU sunt create pentru consum în exces... 339
19. Ce am putea cere guvernelor să facă?... 359
20. Ce să faci dacă vrei să nu mai consumi alimente ultraprocesate... 379
18. AU sunt create pentru consum în exces... 339
19. Ce am putea cere guvernelor să facă?... 359
20. Ce să faci dacă vrei să nu mai consumi alimente ultraprocesate... 379
Postfaţă de dr. Chris van Tulleken... 383
Mulţumiri... 393
Note... 405
Mulţumiri... 393
Note... 405
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-- 55,00 lei
- 62,00 lei65,00 lei (-4,62%)
- 230,00 lei
Promoţii
-- 70,00 lei75,00 lei (-6,67%)
- 33,00 lei35,00 lei (-5,71%)
- 62,00 lei65,00 lei (-4,62%)
RECENZII