Dao, calea ca o curgere de apa

Dao, calea ca o curgere de apa
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2014
Pagini: 176

Alertă stoc

?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Dao, calea ca o curgere de apa - Alan Watts
Alan Watts – teolog, cercetător şi profesor, interesat în egală măsură de Zen, mistică şi filozofie – este un caz aparte între orientalişti: cărţile lui poartă amprenta unui spirit deschis, mereu în căutare, în fiecare dintre ele autorul izbutind să „scrie frumos de Nescrisul“.
Cu Dao – Calea ca o curgere de apă, ultima lui scriere şi cea mai tradusă în lume, performanţa stilistului Watts atinge apogeul. Textul pare să se fi alcătuit ca de la sine: el curge liber, acompaniat în marginea paginii de caligrafia chineză. Începe cu câteva note despre Lao zi şi operele daoismului, se opreşte la limba chineză scrisă văzută ca mediul cel mai prielnic de apariţie a acestei filozofii, trece în revistă conceptele daoiste esenţiale – Yin, Yang, Dao şi De (Puterea).
Pledează pentru simplitate, naturaleţe, firesc, intuiţie, nonimixtiune, pe scurt pentru valorile proprii Orientului, atât de străine mentalităţii noastre; dar fără ca autorul său să deplângă ori să acuze mentalitatea Occidentului. Convins că adevăratul Dao rezidă în convergenţa benefică a celor două lumi, Alan Watts nu îi cere cititorului decât să descopere un nou mod de a fi, participând pur şi simplu, prin interacţia cu textul eseului său, la curgerea lui Dao.
Fragmente din carte:
…. la însăşi temelia gândirii si simţirii chineze se află principiul polarităţii, care nu trebuie să fie confundat cu ideile de opoziţie sau conflict. în metaforele altor culturi lumina este în război cu întunericul, viaţa cu moartea, binele cu răul şi pozitivul cu negativul, în mare parte din lume înflorind astfel idealul de a-l cultiva pe primul şi de a-l elimina pe cel de-al doilea. Pentru maniera tradiţională de gândire chineză, acest lucru este tot atât de greu de înţeles cum ar fi curentul electric fără ambii poli, pozitiv şi negativ, întrucât polaritatea este principiul conform căruia + şi -, nord şi sud, sunt aspecte diferite ale unuia şi aceluiaşi sistem, dispariţia oricăruia dintre ele însemnând dispariţia sistemului. Oamenii care au fost crescuţi în aura aspiraţiilor iudaice sau creştine găsesc că acest lucru este frustram, întrucât el pare a nega orice posibilitate de progres; iar progresul este idealul care decurge din însăşi perspectiva lor lineară (distinctă de cea ciclică) asupra timpului şi a istoriei. într-adevăr, întregul demers al tehnologiei occidentale se rezumă la "a face din lume un loc mai bun" - să avem plăcere fără durere, bogăţie fără sărăcie şi sănătate fără boală. Dar, aşa cum devine acum din ce în ce mai evident, violentele noastre eforturi de a atinge acest ideal prin arme precum DDT-ul, penicilina, energia nucleară, transportul auto, calculatoarele, agricultura industrializată, îndiguirea, precum şi prin obligaţia impusă fiecărui individsă fie, prin lege, "bun şi sănătos" la suprafaţă, creează probleme mai numeroase decât cele pe care le rezolvă. Am intervenit asupra unui sistem complex de relaţii, pe care nu îl înţelegem, şi, cu cât îi studiem mai mult detaliile, cu atât el se eschivează mai mult, relevând si mai multe detalii de studiat. Pe măsură ce încercăm să pricepem şi să controlăm lumea, ea fuge de noi. In loc să se înfurie în faţa acestei situaţii, un daoist ar întreba care este sensul ei. Ce este acel ceva care se retrage mereu atunci când este urmărit? Răspunsul: tu însuţi. Idealiştii (în sensul moral al cuvântului) privesc universul ca şi cum ar fi diferit şi separat de ei înşişi - ca pe un sistem de obiecte externe care trebuie subjugat. Daoiştii văd universul ca fiind identic cu - sau inseparabil de - ei înşişi, astfel încât Lao zi a putut spune: "Fără a-mi părăsi casa, cunosc întregul univers." [139a] Aceasta înseamnă că arta vieţii este mai aproape de navigaţie decât de război, pentru că ceea ce este important este să înţelegi vânturile, mareele, curenţii, anotimpurile şi principiile creşterii şi decăderii, astfel încât acţiunile tale să se folosească de ele, şi nu să lupte împotriva lor. In acest sens, atitudinea daoistă nu este opusă tehnologiei …
CUPRINS:
Notă asupra pronunţiei (Dinu Luca) Cuvânt înainte, de Al Chung-liang Huang Prefaţă Prolegomene Pronunţia cuvintelor chinezeşti. 1. LIMBA CHINEZĂ SCRISĂ 2. POLARITATEA YIN-YANG 3. DAO 4. WUWEI 5. DE-VIRTUALITATEA încă o dată: un nou început, de Al Chung-liang Huang Notă asupra caligrafiei mele, de Al Chung-liang Huang Bibliografie

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0379 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.