Calea Zen - Alan Watts

Calea Zen - Alan Watts
Preț: 38,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor:
ISBN: 978-973-111-729-4
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 304

DESCRIERE

Calea Zen - Alan Watts
 
... aplicarea Zenului într-o activitate nu se limitează la artele formale, şi pe de altă parte nu cere în mod absolut tehnica specifică de "aşezare" a za-zen-ului propriu-zis. Răposatul dr. Kunihiko Hashida, un cercetător de o viaţă al Zenului şi editor al operelor lui Dogen, nu a folosit niciodată za-zen-ul formal. Practica sa Zen a fost tocmai studiul fizicii şi el spunea, pentru a sugera atitudinea sa, că munca de o viaţă a fost "pentru ştiinţă" mai degrabă decât pentru "a studia ştiinţa".
 
Într-un fel propriu, fiecare din artele inspirate de Zen dă o expresie vie calităţii bruşte sau instantanee a modului său de a privi lumea. Instantaneitatea picturii sumi-e şi a haiku-urilor, prezenţa totală a minţii cerută de cha-no-yu şi kendo evidenţiază motivul pentru care Zenul s-a auto-denumit totdeauna calea trezirii instantanee. Aceasta nu se datorează numai faptului că satori apare repede şi pe neaşteptate, dintr-odată, căci el nu are nimic comun cu viteza propriu-zisă. Motivul adevărat este că Zenul înseamnă o eliberare din timp. Atunci când deschidem ochii şi vedem clar, devine evident că nu mai există un alt timp decât această clipă, trecutul şi viitorul fiind abstracţiuni fără vreo realitate concretă.
 
Până când acest lucru devine clar, ni se pare că viaţa noastră este numai trecut şi viitor, iar prezentul nu e mai mult decât infinitezimala linie asemenea unui fir de păr ce le desparte. De aici provine senzaţia "de a nu avea timp" a unei lumi care se grăbeşte atât de mult, încât piere înainte de a ne bucura de ea. Dar prin "trezirea la clipă" vedem că senzaţia aceasta este de fapt inversul adevărului: trecutul şi viitorul sunt mai degrabă iluzii fugare şi prezentul este veşnic real.
 
Descoperim că succesiunea lineară a timpului este o convenţie a gândirii noastre verbale unilineare, a unei conştiinţe ce interpretează lumea percepând numai bucăţele din ea, pe care le numeşte lucruri şi întâmplări.
 
Dar fiecare astfel de percepţie a minţii exclude restul lumii, astfel încât acest tip de conştiinţă poate ajunge la o viziune aproximativă a întregului numai printr-o serie de perceperi succesive.
 
CUPRINS:
 
Prefaţa
Pronunţia cuvintelor chinezeşti
 
Partea intai
ORIGINE SI ISTORIC
1. FILOSOFIA DAO
2. ORIGINILE BUDISMULUI
3. BUDISMUL MAHAYANA
4. APARIŢIA ŞI DEZVOLTAREA ZENULUI
 
Partea a doua
PRINCIPII SI PRACTICA
1. „GOL ŞI MINUNAT”
2. „STÂND LINIŞTIT, NEFACÂND NIMIC”
3. ZA‑ZEN ŞI KOAN
4. ZENUL IN ARTE
Bibliografie
Note in limba chineza
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0235 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.