Zen si artele martiale - Taisen Deshimaru

Zen si artele martiale - Taisen Deshimaru
Preț: 24,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 160
Categoria: Arte martiale

DESCRIERE

Zen si artele martiale - Taisen Deshimaru
…in fata lipsei unei statornicii a priincipiilor morale din lumea moderna, nu este de mirare ca multi se indreapta spre artele martiale. Fara indoiala, in lumea periculoasa in care traim este bine sa te aperi. Retragerea egoista din fata pericolului este un remediu mai rau decat raul care te asalteaza. Cavalerii teutoni si templierii au disparut, au ramas insa razboinicii Orientului si lumina Zenului veritabil. Samuraii nu vorbesc mult. Propria lor viata nu le apartine. Sunt gata in fiece clipa sa-si sacrifice viata. Practicantul de arte martiale este razboinicul lumii moderne. Dar in realitate, spiritul razboinicului se poate aplica in toate actiunile vietii cotidiene. A practica artele martiale fara spiritul razboinicului bushido nu este decat gesticulare inutila si denaturare a traditiei veritabile. In Japonia, Zenul a influentat artele martiale in acelasi fel in care crestinismul i-a influentat pe barbari. Influenta Zenului a dus la indepartarea de valorile materiale si la absenta totala a fricii de moarte, la intarirea spiritului razboinicului prin lumina trezirii. Raportul dintre Zen si artele martiale se defineste prin atitudinea neclintita in fata mortii, controlul de sine, non-violenta, disciplina ferma - fizica si spirituala - si respectul adanc fata de maestru.
……………
„Miyamoto Musashi a împrumutat titlul Dokukodo (Calea independenţei) din al optsprezecelea poem din Shodoka• «Mergem întotdeauna singuri, mărşăluim întotdeauna singuri». Războinicii urmau un antrenament militar, însă spiritul bushido (Calea războinicului) nu se limita la practica armelor, ci se baza pe respectul faţă de legăturile de rudenie şi pe practica Zen. Studiind ceea ce se cheamă «Zenul războinicilor», ne dăm seama că înţelegerea lor era uimitor de justă şi de profundă. 1. Nu te opune obiceiurilor timpului tău. 2. Nu găsi mulţumire în tine însuţi. 3. Rămâi imparţial în toate lucrurile. 4. Fă puţin caz de tine însuţi şi mult caz de ceilalţi. 5. Ignoră dorinţele toată viaţa ta. 6. Ceea ce este făcut este făcut, nu regreta. 7. La bine sau la rău, nu invidia pe nimeni. 8. Oricare ţi-ar fi drumul, pleacă fără tristeţe. 9. Nu reproşa nimic celorlalţi şi nici ţie însuţi. 10. Nu păstra în inima ta pasiuni amoroase. 11. Nu te ataşa de lucruri. 12. Nu dori o locuinţă pentru tine însuţi. 13. Nu căuta mâncărurile rafinate. 14. Nu cumpăra obiecte vechi cu intenţia de a le revinde 15. Nu practica rituri de abstinenţă 16. în afară de armele tale, nu te ataşa de nimic din această lume. 17. Câtă vreme practici Calea, nu te teme de moarte. 18. Nu dori bogăţii pentru bătrâneţile tale. 19. Venerează pe Dumnezeu şi pe Buddha, dar nu le cere nimic. 20. Abandonează-ţi viaţa, dar nu şi onoarea. 21. Nu te îndepărta niciodată de Calea războinicului…
CUPRINS:
Cuvânt înainte BUSHIDO: CALEA SAMURAILOR Forţă şi înţelepciune Lupta nobilă a războinicului Şapte principii Trei etape Secretul Budo-ului, secretul Zenului Dirijarea minţii Aici şi acum MONDO BUN BU RYODO: CALEA DUBLĂ Cerul şi pământul în armonie Ki: energia Ce este practica Zen? Corp şi minte sunt una Intelepciunea neclintita A lasa sa plece A nu gandi MONDO VIATA SI MOARTE Instruirea unui samurai

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0219 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.