Zen Adevarat - Taisen Deshimaru

Zen Adevarat - Taisen Deshimaru
Preț: 34,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-111-560-3
Editura:
Anul publicării: 2015
Pagini: 272

DESCRIERE

Zen Adevarat - Taisen Deshimaru
... maestrul meu, Nyojo, a spus ca atunci cand practicam zazen, noi abandonam corpul si mintea. Asta este posibil doar sezand. Nu e necesar sa recitam sutre, sa ardem betisoare parfumate, sa facem prosternari, sa practicam cainta. Sezand in zazen noi penetram strafundurile inimii invataturii lui Buddha. In ultimii 500 de ani putini au fost cei care ar putea fi comparati cu Maestrul meu, putini cei care au aratat calea justa ca zazen este invatatura Dharmei si invatatura Dharmei este zazen. Ca zazen este Calea si Calea este zazen." (Dogen Zenji, Shobogenzo, capitolul Zanmai-o-zanmai). Expresia Zen adevarat pe care Maestrul Deshimaru o folosea trebuie inteleasa in acest sens. Este suficient sa sedem in zazen, este suficient sa venim la dojo in fiecare dimineata. Zenul Maestrului Deshimaru a fost unul dintre cele mai simple si insufletite, chiar daca uneori el arata ca un tigru in fata discipolilor sai. A devenit calugar la o varsta destul de inaintata si a trait mereu in social, de aceea nu avea o parere prea buna despre viata monastica japoneza si despre calugarii japonezi care foarte des erau mai interesati de bunastarea lor materiala decat de cautarea spirituala. A fost foarte putin influentat de formalism, cu toate ca acesta este una dintre principalele caracteristici ale Scolii Soto Zen japoneze. Zenul sau a fost simplu si direct si a ramas asa printre discipolii care au continuat transmisiunea sa. Aceasta carte este de asemenea de importanta istorica in sensul ca am actualizat capitolul despre relatia dintre zen si stiinta. De asemenea am completat bibliografia. In prezent exista sute de carti despre zen, insa in ceea ce ma priveste sunt putine cele care merita mentionate si le-am listat aici. Dincolo de aceste adaugiri nu trebuie sa atingem stilul brut si direct al Maestrului Deshimaru si nici introducerea sa la Shobogenzo si traducerile capitolelor din aceasta scriere a Maestrului Dogen. De aceea aceasta carte istorica este si una eterna.
CUPRINS:
Introducere I. ZENUL ESTE PRACTICA ZAZENULUI I. De ce am devenit călugăr Zen? II. Cărţi europene despre Zen III. Teoria şi practica filozofiei Zen IV. Filozofia non-profitului: Mushotoku V. Răspunsuri la întrebări II. METODA DE A FACE ZAZEN I. Practica Zazenului II. Dojo-ul III. Cum se intră în Dojo IV. Cum să ne aşezăm în Zazen V. Atitudinea minţii VI. Kin Hin - meditaţia în mers VII. Kyosaku-ul (Bastonul) VIII. Programul de practică în cadrul unui templu Soto Zen III. ZEN ŞI ŞTIINŢĂ I. Zazen şi medicină II. Filozofia Zen şi psihologia III. Filozofia Zen şi ştiinţa modernă IV. ARTICOLE SCRISE DE MAESTRUL TAISEN DESHIMARU PENTRU OCCIDENTALI 1. Care este adevărata religie a omului civilizat? 2. Zazenul în cadrul culturii spirituale orientale 3. Zazenul este suprema înţelepciune 4. Zazenul este practica în postura aşezat, corectă, tradiţională 5. Zazenul este o reîntoarcere la starea normală a minţii în care nu există condiţii speciale 6. Zazenul este înţelegerea adevăratului nostru Eu 7. Pătrunderea Zenului în Franţa 8. Diferenţele dintre şcolile Rinzai şi Soto 9. Ken - Drishi - Viziuni 10. Zenul în Europa INTRODUCERE ÎN SHOBOGENZO Cuvânt înainte I. Conţinutul Shobogenzo II. Shobogenzo Bendowa JJJ Shobogenzo - rezumatul celor 95 de capitole IV. Shobogenzo Shoji V. Anexe

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0395 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.