Viata si importanta grasimii in organism
Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor: Sylvia Tara
ISBN: 978-606-910-154-4
Editura: Meteor Press
Anul publicării: 2021
Pagini: 352
Categoria: Medicina/Sanatate
DESCRIERE
Viata si importanta grasimii in organism. Organul cel mai putin inteles si rolul acestuia - Sylvia Tara
În 1936, Rudolph Schoenheimer și David Rittenberg, de la Universitatea Columbia, au reușit să descrie modul în care carbohidrații din alimente sunt transportați spre ficat, unde o parte din aceștia este transformată în molecule de grăsime. Acești carbohidrați convertiți în grăsime sunt distribuiți apoi prin fluxul sangvin către țesutul gras și depozitați pe termen lung sub formă de trigliceride (o tripletă formată din celule grase).
După descoperirea făcută de Schoenheimer și Rittenberg, cercetătorii au tras concluzia că ficatul produce toată grăsimea din corp. Un deceniu mai târziu, Benyamin Shapiro și Haim Ernst Wertheimer, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, au dezvăluit faptul că adipocitele pot produce propria lor grăsime. Până atunci, cercetătorii au crezut că grăsimea nu este decât un depozit pasiv, fără capacități metabolice. Shapiro și Wertheimer au descoperit că grăsimea avea puterea să se autoproducă.
În cele din urmă, numeroasele descoperiri ale oamenilor de știință care au studiat grăsimea – din ce e făcută, unde este stocată, cât și cum e folosită de corp – s-au îmbinat ca piesele unui mozaic. A rezultat o imagine de ansamblu în care se vedea că stomacul, pancreasul și intestinul subțire descompun hrana în elementele sale componente – aminoacizi, grăsime și carbohidrați.
Acestea pătrund în sistemul circulator, iar unele sunt stocate direct în țesuturi, în timp ce altele merg spre ficat, unde sunt din nou descompuse și procesate. Ficatul transformă hrana digerată în substanțe pe care organismul le poate utiliza pentru energie, creștere și întreținere. Ficatul convertește o parte dintre aminoacizii ingerați și creează proteinele de care are nevoie corpul. Restul de aminoacizi, carbohidrați, zaharuri și grăsimi este transformat în trei surse principale de energie: glucoză, glicogen și grăsime.
Ca să înțelegem modul în care corpurile noastre utilizează energia, să ne gândim la bani. La fel ca banii, care sunt folosiți pentru schimburile din economie, energia este și ea necesară pentru toate tranzacțiile din organismul nostru. Banii există sub diferite conturi de economii pe termen lung. Uneori avem nevoie de numerar pentru a face cheltuieli imediate. Alteori dorim să-i avem la îndemână, gata de a fi folosiți. Iar alte sume sunt păstrate ca bani albi pentru zile negre. În organism, glucoza este numerarul, glicogenul contul curent, iar grăsimea certificatul de depozit.
Glucoza, o formă de zahăr, seamănă cu numerarul, deoarece poate suplini instantaneu nevoile de energie ale corpului. Ea se obține din hrană, dar este produsă și de ficat. Spitalele folosesc glucoza în soluțiile perfuzabile care hrănesc intravenos pacienții incapabili să mănânce.
Atunci când avem prea mult numerar, punem o parte din el în contul curent. În organism, glicogenul este această rezervă – ficatul și mușchii produc glicogen din glucoză, sub forma unor celule înlănțuite, pe care îl depozitează pentru o utilizare viitoare. Atunci când nivelul glucozei din sânge scade, organismul începe să descompună glicogenul, producând pe rând molecule de glucoză și consumându-le după necesități.
CUPRINS:
Prolog. Blugi skinny
Introducere. Concepții schimbătoare despre grăsime
Introducere. Concepții schimbătoare despre grăsime
Partea I. TOTUL DESPRE GRĂSIME
Capitolul 1. Fundamentul:
grăsimea face mai multe decât credeţi / 31
Capitolul 2. Grăsimea poate vorbi/53
Capitolul 3. Viața noastră depinde de grăsime / 81
Capitolul 4. Atunci când grăsimea bună
devine grăsime rea/106
Capitolul 5. Cum luptă grăsimea să nu fie învinsă / 127
Capitolul 1. Fundamentul:
grăsimea face mai multe decât credeţi / 31
Capitolul 2. Grăsimea poate vorbi/53
Capitolul 3. Viața noastră depinde de grăsime / 81
Capitolul 4. Atunci când grăsimea bună
devine grăsime rea/106
Capitolul 5. Cum luptă grăsimea să nu fie învinsă / 127
Partea II. NU DOAR MÂNCAREA NE ÎNGRAŞĂ
Capitolul 6. Bacteriile şi virusurile -
microscopice ca mărime, uriaşe ca efect / 153
Capitolul 7. De vină sunt părinții -
genele și obezitatea / 188
Capitolul 8. Sunt femeie, am grăsime / 204
Capitolul 9. Grăsimea poate asculta / 224
Capitolul 6. Bacteriile şi virusurile -
microscopice ca mărime, uriaşe ca efect / 153
Capitolul 7. De vină sunt părinții -
genele și obezitatea / 188
Capitolul 8. Sunt femeie, am grăsime / 204
Capitolul 9. Grăsimea poate asculta / 224
Partea III. PRIN URMARE, CARE E SOLUȚIA?
Capitolul 10. Monitorizarea grăsimiil: cum procedăm / 249
Capitolul 11. Mintea și grăsimea /270
Capitolul 12. Monitorizarea grăsimiill:
cum procedăm / 287
Capitolul 13. Viitorul grăsimii / 303
Mulțumiri/311
Bibliografie / 313
Index / 338
Capitolul 10. Monitorizarea grăsimiil: cum procedăm / 249
Capitolul 11. Mintea și grăsimea /270
Capitolul 12. Monitorizarea grăsimiill:
cum procedăm / 287
Capitolul 13. Viitorul grăsimii / 303
Mulțumiri/311
Bibliografie / 313
Index / 338
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-- 79,00 lei
- 48,00 lei50,00 lei (-4%)
- 50,00 lei54,00 lei (-7,41%)
Promoţii
-- 48,00 lei50,00 lei (-4%)
- 50,00 lei54,00 lei (-7,41%)
- 55,00 lei59,00 lei (-6,78%)
RECENZII