Viața la limită. Maturizarea biologiei cuantice

Viața la limită. Maturizarea biologiei cuantice
Preț: 52,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-50-7881-2
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 352

DESCRIERE

Viața la limită. Maturizarea biologiei cuantice - Jim Al-Khalili, Johnjoe McFadden
 
În ciuda progreselor biologiei moleculare din ultimele decenii, nimeni n-a reușit să creeze viață pornind exclusiv de la materie nevie. Ce anume scapă înțelegerii noastre privind fenomenul vieții, cel mai uimitor din universul cunoscut?
 
Un fizician, Jim Al-Khalili, și un biolog, Johnjoe McFadden, încearcă să găsească răspunsul la această întrebare din perspectiva unui nou domeniu de cercetare: biologia cuantică.
 
Al-Khalili și McFadden aduc în Viața la limită dovezi fascinante că fotosinteza, acțiunea enzimelor, simțul olfactiv, orientarea în zbor a păsărilor sau fluturilor care migrează și mecanismele genetice pot fi înțelese doar apelând la fenomene cuantice. Viața se află la frontiera dintre lumea clasică, guvernată de legile newtoniene și termodinamică, și strania lume cuantică, de ale cărei trucuri magice au ajuns să profite organismele vii în evoluția lor întinsă pe miliarde de ani. Poate că abia creând-o noi înșine am ajunge să înțelegem cu adevărat ce e viața, iar astfel am beneficia de tehnologii care să permită, de pildă, vindecarea țesuturilor noastre deteriorate.
 
„Marea întrebare a ştiinţei, aflată în centrul cărții noastre, este cum se transformă zi de zi atomii şi moleculele inerte, care se găsesc în pietre, în ceva care fuge, sare, zboară, navighează, înoată, crește, iubește, urăște, are dorințe sexuale, se teme, gândește, râde, plânge, trăiește. Obișnuința cu ea face ca această extraordinară transformare să nu impresioneze, dar trebuie să ne amintim că nici în epoca ingineriei genetice şi biologiei sintetice nimic viu n-a fost creat de oameni exclusiv din materie neînsufleţită.“

CUPRINS:

Prefață
1. Introducere... 11
2. Ce este viața?... 34
3. Motoarele vieții... 70
4. Bătaia cuantică... 112
5. În căutarea lui Nemo... 146
6. Fluturele, musculița de oțet și măcăleandrul cuantic... 180
7. Genele cuantice... 212
8. Mintea... 248
9. Cum a început viața... 283
10. Biologia cuantică: viața la limita unei furtuni... 307
Epilog: Viața cuantică... 345
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0207 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.