Viata fara frica

Viata fara frica
Preț: 39,90 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786069800911
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 328
Categoria: Filozofie

DESCRIERE

Viata fara frica - Bertrand Russel
 
... autoritatea este într-o oarecare măsură inevitabilă şi educatorii trebuie să găsească o modalitate de a-şi exercita autoritatea în concordanţă cu spiritul libertăţii. Unde autoritatea este inevitabilă, este nevoie de respect. Un om capabil să educe realmente bine, facându-i pe cei tineri să crească şi să se dezvolte până la capăt, trebuie să fie prea plin de spiritul respectului.
 
Respectul faţă de ceilalţi le lipseşte celor care pledează pentru sistemele fabricate mecanic: militarism, capitalism, organizare ştiinţifică fabiană şi toate celelalte închisori în care reformatorii şi reacţionarii încearcă să siluiască spiritul omenesc. în educaţie, cu codurile ei de reguli emanate din surse guvernamentale, cu clasele ei numeroase şi cu al său curriculum fix, cu profesori suprasolicitaţi şi cu hotărârea de a produce o masă uniformă de mediocritate superficială, lipsa de respect faţă de copil este aproape universală.

Respectul solicită imaginaţie şi căldură vitală; necesită cel mai înalt grad de imaginaţie faţă de cei care au cele mai puţine realizări şi cea mai mică putere reală. Copilul este slab şi în aparenţă prostuţ, profesorul este puternic şi, în sensul curent, mai înţelept decât copilul. Profesorul sau birocratul lipsit de respect ajunge uşor să îl dispreţuiască pe copil pentru aceste inferiorităţi exterioare.
 
El crede că are datoria de a-l „modela" pe copil: în imaginaţie, el este olarul care frământă lutul. Şi astfel îi dă copilului o formă nenaturală, care se întăreşte odată cu vârsta, generând tensiuni şi insatisfacţii spirituale, din care iau naştere cruzimea şi invidia, odată cu convingerea că şi ceilalţi trebuie să fi suferit aceleaşi deformări.
 
Omul pătruns de respect nu va gândi că are datoria de a-l „modela" pe copil. El simte în tot ceea ce are viaţă, dar mai ales în fiinţele umane şi cel mai intens în copii ceva sfânt, indefinibil, nelimitat, ceva individual şi straniu de preţios, principiul din care creşte viaţa, un fragment întrupat din sforţarea mută a lumii. In prezenţa unui copil el simte o inexplicabilă smerenie...
 
CUPRINS:
 
Partea I. Filosoful educaţiei
Capitolul 1. Educaţia
Capitolul 2. Ţintele educaţiei
Capitolul 3. Emoţie şi disciplină
Capitolul 4. Atribuţiile unui profesor
Partea a II-a. Filosoful politicii
Capitolul 1. Reconcilierea individului cu cetăţeanul
Capitolul 2. Filosofie şi politică
Capitolul 3. Dorinţe importante în sfera politicii
Capitolul 4. De ce nu sunt comunist
Partea a III-a. Filosoful istoriei
Capitolul 1. Despre istorie
Capitolul 2. Teoria materialistă a istoriei
Capitolul 3. Istoria ca artă
Partea a IV-a. Filosoful religiei
Capitolul 1. Esenţa religiei
Capitolul 2. Ce este un agnostic?
Capitolul 3. De ce nu sunt creştin
Capitolul 4. Poate fi religia soluţia problemelor noastre?
Partea a V-a. Analistul afacerilor internaţionale
Capitolul 1. îmblânzirea puterii
Capitolul 2. Dacă e să supravieţuim acestor vremi întunecate
Capitolul 3. Ce i-ar fi omenirii de cel mai mare folos?
Capitolul 4. Perplexităţi actuale
Capitolul 5. Guvernul mondial
Capitolul 6. Următoarea jumătate de secol
Capitolul 7. Viaţa fară frică
Capitolul 8. Ştiinţa şi viaţa omului
Capitolul 9. Scrisoare deschisă către Eisenhower şi Hruşciov
Capitolul 10. Omul în primejdie
Capitolul 11. Metodele de aplanare a disputelor în era nucleară
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0282 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.