Un punct de cotitură. Războiul lui Putin și urmările lui

Preț: 60,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor: Rüdiger von Fritsch
ISBN: 978-606-44-1241-6
Editura: Curtea Veche
Anul publicării: 2022
Pagini: 208
Categoria: Dezvaluiri/Istorie
DESCRIERE
Un punct de cotitură. Războiul lui Putin și urmările lui - Rüdiger von Fritsch
Fost ambasador la Moscova, Rüdiger von Fritsch explică minuțios și fără false menajamente ce este în capul președintelui Rusiei și cum a eșuat Occidentul în a înțelege.
Război în Europa. Cu o violență revoltătoare, Rusia lui Vladimir Putin invadează Ucraina, zguduind din temelii pacea menținută de la sfârșitul Războiului Rece încoace. Iată-ne ajunși la un punct de cotitură. În ce fel de lume ne vom trezi mâine? Cum ar trebui să arate o politică europeană de securitate? Și cum rămâne cu politicile pentru energie, ajutor economic și militar în cazul unor orașe rupte de civilizație ca Bucea? Rüdiger von Fritsch, fost ambasador la Moscova, l-a întâlnit adesea pe Vladimir Putin. În noua lui carte, el analizează motivațiile și obstacolele unei conduceri autocrate, precum și urmările pe care le va avea războiul lui Putin pentru noi toți.
Am citit în gazetele germane recenzii incitate și aplicate la cartea Drumul Rusiei. Ambasador la Moscova, semnată de Rüdiger von Fritsch. Numele diplomatului german îmi era familiar. Făcea parte din elita diplomatică a țării sale, cu stagii foarte apreciate de ambasador la Varșovia, de consilier pentru politică externă al președintelui federal, de director adjunct al fai-mosului Bundesnachrichtendienst, Serviciul de Informații Externe, unde unul dintre adjuncți este în mod tradițional un diplomat de top.
Rüdiger von Fritsch tocmai își încheiase mandatul de ambasador la Moscova, desfășurat în perioada 2014–2019.
Totuși, între 2013 și 2014, Ucraina se înscrie tumultuos pe orbita pro-euroatlantică, Rusia ocupă Crimeea, occidentalii își impun sancțiunile împotriva Moscovei, iar formatul Minsk I și Minsk II devine treptat un prilej deconcertant de neadecvare generalizată a Germaniei și a Franței la Rusia, a Rusiei la Ucraina, cu Rusia urzind jocuri de război împotriva tuturor. Pare un mănunchi de legături economice, istorice și psihologice germano-ruse invariabil optimiste.
Or, germanii au noțiunea de Zweckoptimismus, adică un optimism calibrat doar scopului propus. Un spirit care a cuprins acei ani tot mai sigur, ca tot atâtea ocazii incomplete, neclare, amenin-țătoare. Germania are răbdare, pentru destui inerțială, nejustificată, și o înțelegere prea neadaptată la capcanele prezente.
Rusia își duce abil și toxic tacticile la capăt. Germania crede încă în deviza Wandel durch Handel, în transformarea democratică posibilă prin creșterea cooperării economice, un reziduu al Ostpolitik al social democrației germane din timpul Războiului Rece. Germanii se pregătesc pentru activarea conductei Nord Stream 2, în timp ce rușii nu se abat de la niciuna dintre acțiunile lor ofensive de destabilizare a ordinii internaționale, în estul Ucrainei, în Siria, prin sufocarea opoziției politice din interior, prin subminarea premeditată, prin dezinformare și atacuri cibernetice îndreptate împotriva UE, printr-o evidentă apropiere strategică de China, împotriva intereselor SUA și ale lumii libere.
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-- 240,00 lei
- 70,00 lei75,00 lei (-6,67%)
- 59,00 lei
Promoţii
-- 70,00 lei75,00 lei (-6,67%)
- 55,00 lei59,00 lei (-6,78%)
- 55,00 lei59,90 lei (-8,18%)
RECENZII