Un an magic. Muzica clasica pentru fiecare zi

Un an magic. Muzica clasica pentru fiecare zi
Preț: 79,90 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786069801253
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 448

DESCRIERE

Un an magic. Muzica clasica pentru fiecare zi - Clemency Burton-Hill
 
„Ceea ce îmi propun este să întind o mână de ajutor celor care simt că muzica clasică este un fel de petrecere la care nu au fost invitați. Vreau să deschid acest cufăr plin cu nestemate și să sugerez câte o singură lucrare pe care ați putea să o ascultați în fiecare zi din an: pusă în context, cu povești despre oamenii din spatele ei, și reamintindu-vă că a fost create de o persoană în carne și oase – probabil una cu dileme ca ale voastre-, care și-a dorit să se exprime și, întâmplător, a făcut-o prin intermediul unei secvențe de note muzicale. Este chiar important să ne amintim că muzica nu poate exista într-un vacuum: are nevoie de ascultători, de un public, de martori pentru a putea prinde viață pentru a putea fi auzită, simțită. Și acest public ești tu!”
 
Fragmente din carte:
 
4 ianuarie
Cvartetul de coarde nr. 13 în si bemol major, op. 130
5: Cavatina: Adagio molto espressivo
de Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Una dintre cele mai complexe minți ale muzicii clasice, Beethoven, ne-a lăsat moștenire simfonii, lucrări corale, concerte instrumentale, muzică de cameră și sonate care se numără printre primele compuse vreodată. Apoi, spre finalul unei vieți cumva agitate, a scris un mănunchi de cvartete de coarde (pentru două viori, violă și violoncel) care au dus acest gen al „muzicii de cameră“ – de fapt, al muzicii în sine - pe noi culmi.
 
Cu forma, ideile și lumea impetuoasă a sonorităților pe care le degajă, aceste lucrări au stârnit muzicienilor și oamenilor din public triluri de extaz. Nu mai exista absolut nimic care să sune astfel. Beethoven propunea o muzică despre care compozitorul romantic Robert Schumann avea să spună mai târziu că este „de o grandoare pe care niciun cuvânt nu o poate cuprinde... aflându-se la granița extremă a ceea ce a fost atins până acum de arta și de imaginația omenească“.
 
Nimic mai potrivit așadar decât a include această a cincea parte a cvartetului beethovenian pe Discul de Aur Voyager, trimis în spațiu în anul 1977 pentru a-i familiariza pe extratereștri cu sunete, limbi și muzică reprezentative ale planetei Pământ în caz că urmează vreo întâlnire relevantă în viitor. (Prima sondă Voyager a intrat în spațiul interstelar în anul 2012; iar Voyager 2, în anul 2018.)
 
De o expresivitate străvezie, Cavatina lui Beethoven este cu certitudine genul de muzică ce pătrunde în locuri ascunse la care alte lucrări n-ar ajunge niciodată. Beethoven deja surzise complet când a compus lucrarea și, chiar și așa, depășește limitele a ceea ce poate fi exprimat prin muzică – acel ceva ce poate fi auzit. În opinia mea, Cavatina explorează în puţin peste șase minute cele mai profunde întrebări retorice legate de fragilitatea și nebunia umană, de viață și de iubire. Și, în căutarea acestor răspunsuri, atinge o stare de transcendență de-a dreptul exaltantă. Sper din tot sufletul ca extratereștrii să aibă la îndemână un patefon decent...
 
CUPRINS:
 
Introducere
Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
Mulțumiri
Note despre surse
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Cultura generala/Timp liber

55,00 lei
59,95 lei (-8,26%)
Created in 0.0189 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.