Ultimul curier ilegal

Ultimul curier ilegal
Preț: 75,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-973-8935-90-7
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 542

DESCRIERE

Ultimul curier ilegal - Cornel Nemetzi
 
... deşi au trecut peste 23 de ani de la Revoluția din 1989, prea puțin s-a scris despre un aspect esenţial în existența oricărui stat, spionajul extern. Iar ce s-a scris a urmărit în cea mai mare parte doar senzaționalul, autorii nefiind implicați în munca de zi cu zi în acest domeniu atât de invizibil, dar foarte important. Până acum!

În acest sens, editura publică pentru prima dată în istoriografia și literatura noastră, memoriile unui spion român, ale unui luptător din prima linie a frontului invizibil al spionajului. Acesta este Cornel Nemetzi. Demersul editurii se înscrie în linia aparițiilor editoriale anterioare, prin care se încearcă dezvăluirea unor aspecte mai puțin cunoscute din istoria României, reunite în colecția intitulată sugestiv Istoria Adevărată. Şi această carte poate fi pusă în același context al dezvăluirilor despre istoria adevărată a României, lăsând să vorbească cei implicați direct în evenimente.
 
Iar Cornel Nemetzi a fost unul dintre aceștia, timp de 26 ani. Permanent în prima linie a frontului invizibil al spionajului românesc, implicat în majoritatea evenimentele esențiale din istoria acestuia, atât înainte cât și după 1989, Cornel Nemetzi ne dezvăluie în această carte multe din dedesubturile spionajului românesc, aruncând o lumină crudă asupra faptelor așa cum au fost ele. Vom găsi în cartea de memorii a dânsului eroi dedicați și patrioți, dar și trădători, lichele, sau pur şi simplu indivizi preocupați de propria lor parvenire şi care se foloseau de orice mijloace pentru a-și atinge scopurile.
 
Memoriile lui Cornel Nemetzi sunt crude și la obiect, el nu iartă pe nimeni, fie că vorbeşte de foştii lui şefi din vârful spionajului românesc sau de colegi ori subalterni. Multe din personajele ante și post decembriste sunt ilustrate în adevărata lor lumină, mult diferită de cea în care unii sau alţii au încercat să le-o creeze.

Dar cine este Cornel Nemetzi? De unde are el atâtea informații despre atotputernicii zilei de azi şi de ieri? Răspunsul este simplu, ne uităm peste biografia acestuia. Născut la 6 iunie 1947 în satul Mag, comuna Sălişte, județul Sibiu, absolvă în august 1968 Școala de Ofițeri de Miliție din București ca șef de promoție. Lucrează ca ofițer operativ la Inspectoratul de Miliție Bucureşti, Serviciul Judiciar, secția infracțiuni contra vieții, de unde trece în rezervă la cerere în 1972. Aceasta deoarece din 1 noiembrie 1971 fusese încadrat ca ofițer special la Direcția de Informaţii Externe, brigada U, instruit și pregătit pentru munca de legătură cu ofițerii ilegali aflați în misiune externă de spionaj.
 
De asemenea, folosit în acțiuni specifice activității de culegere de informații, precum și pentru verificarea unor cadre şi surse din poziția de "cetățean străin". Este munca plină de riscuri a celui numit "curier ilegal", cel care lua legătura cu cadrele şi sursele aflate în misiune în străinătate, stabilea întâlniri clandestine, prelua și aducea în țară materialele de spionaj. Din 20 octombrie 1980 este promovat în Centrală ca și ofițer instructor de spionaj, dar continua să acționeze și în străinătate susținând paşapoarte contrafăcute pe numele unor dubluri străine.
 
Din aprilie 1990 devine şef al serviciului de spionaj clasic pe Europa din cadrul SIE până la demisia sa din decembrie 1997. Vorbește fluent şase limbi străine (germana, engleza, franceza, italiana, spaniola și rusa), pentru primele cinci deținând şi certificat de traducător autorizat.
 
Cornel Nemetzi ştie multe, extrem de multe, despre ceea ce s-a întâmplat în serviciile secrete româneşti atât înainte sau după 1989, cât şi în timpul anului 1989. Și o spune clar şi răspicat în această carte, cu nume și date. Un lucru este sigur. După apariția acestei cărți multe nume și socluri se vor prăbuşi, multe personaje vor trebui să-şi regândească trecutul. Dacă dorim adevărul istoriei, va trebui să studiem istoria noastră adevărată. Inclusiv pe cea a spionajului.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0236 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.