Trufele. O afacere profitabila pe termen lung
Preț: 22,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil - stoc zero
Autor: Ioana Tudor
ISBN: 978-606-8153-08-7
Editura: Nomina Lex
Anul publicării: 2010
Pagini: 168
Categoria: Agricultura/Gradinarit
DESCRIERE
…numite şi diamantele negre ale pământului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat, acestea sunt ciuperci care cresc în pământ, la adâncime de 10-40 cm, unele chiar la suprafaţă sau mai în profunzime.
Desigur veţi spune că sunt bomboane de ciocolată, sunt prăjituri, dar acestea s-au produs în zilele noastre după modelul trufelor. Adică închise la culoare, mai mult sau mai puţin rotunde, cu suprafaţa neregulată, copiind trufele, ciuperci.
Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce aparţin genului Tuber, formate din asocierea ectomicorizelor cu arbori şi arbuşti. Genul este întâlnit în emisfera de Nord, între 25 şi 60 grade latitudine în climat foarte diferit : tropical, mediteraneean, temperat sau temperat rece, continental sau continental rece.
Cu îngăduinţa cunoscătorilor în acest domeniu, voi începe prin a face o comparaţie: dacă dintre produsele alimentare de origine animală, icrele negre se plasează pe primul loc - de bună seamă şi cu îndreptăţită motivaţie, printre produsele de origine vegetală, folosite în alimentaţie, trufele pot ocupa cu cinste, acelaşi loc.
Trufele ( Tuber spp.) sunt ciuperci comestibile cu un gust şi o aromă excepţionale, bogate în substanţe nutritive, minerale, vitamine şi cu steroizi care sunt feromoni sexuali.
În comparaţie cu celelalte specii de ciuperci comestibile din familia Agaricaceae, trufele sunt ciuperci neobişnuite : nu au pălărie şi nici picior, iar ascocarpul, ( fructul comestibil) se aseamănă cu tuberculii de cartofi având formă mai mult sau mai putin rotundă sau uşor ovoidală, de mărime ce variază frecvent între 3 – 10 cm în diametru. Cuticula este cerebriformă.
Sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate mâncaruri, în cele mai extravagante restaurante.
Există şi o Bursă a trufelor în Italia, cât şi un muzeu în Franţa. Se organizează Congrese, Simpozioane, Conferinţe, mese rotunde, cursuri şi excursii tematice pentru căutarea de trufe în sezonul optim de recoltare, s-au organizat sindicate ş.a. Există şi o Confreerie unde se acordă medalii culegătorilor, ce prezintă cele mai valoroase şi mai mari exemplare.
CUPRINS:
CE SUNT TRUFELE?
Scurt istoric
Încadrare sistematică
Etimologia trufelor
Importanţa economică şi alimentară
Morfologia
Nutriţia trufelor
Înmulţirea trufelor
Trufe comestibile prezentare
Tuber melanosporum Vitt.
Tuber aestivum Vitt.
Tuber magnatum Pico
Tuber brumale - trufa de iarnă
Tuber macrosporum - trufa cu spori mari
Tuber mesentericum
Choiromyces meandriformis - trufa porcească, trufa falsă albă, sau trufa albă de Transilvania
Tuber rufum Pico ex Fr.
Tuber rapaedorum Tul.
Tuber dryophilum Tul.
Tuber excavatum Vitt..
Tuber fulgens Quel.
Tuber puberulum Bk Et Br.
Tuber maculatum Vitt.
Hydnotria tulasnei Bk Et Br.
Recoltarea trufelor din natură
Metode de căutare
Specii de arbori trufieri
Despre dresajul câinilor şi rase
Cultura trufelor poate fi o afacere pe termen lung
Alegerea terenului
Alegerea esenţelor lemnoase trufiere
Plantarea speciilor trufiere
Măsuri de menţinere a condiţiilor de mediu
Recoltarea trufelor
Ambalarea şi conservarea
Reţete cu trufe
Prezentarea de conserve şi diferite esenţe de trufe
Glosar de termeni
Bibliografie
Lista de figuri
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-- 20,00 lei
- 52,00 lei55,00 lei (-5,45%)
- 42,00 lei45,00 lei (-6,67%)
Promoţii
-- 33,00 lei35,00 lei (-5,71%)
- 37,00 lei39,50 lei (-6,33%)
- 52,00 lei55,00 lei (-5,45%)
RECENZII