Transilvania, starea noastra de veghe

Transilvania, starea noastra de veghe
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-8770-92-5
Anul publicării: 2018
Pagini: 298

DESCRIERE

Transilvania, starea noastra de veghe - Ioan Aurel Pop
 
.. de la începuturile istoriei, Transilvania a fost „un loc de ispititor belsug si de trecere a ostilor", cum ar fi zis Nicolae Iorga. S-au perindat pe-aici multe neamuri, între care mai cunoscute si mai statornice sunt dacii, romanii (latinofonii), daco-romanii, slavii, românii, ungurii, secuii, sasii.
 
S-au succedat si multe stapâniri, regimuri politice, dominatii, dintre care nu lipsesc a Imperiului Roman, a imperiilor stepei, a voievozilor Gelou si Gylas, a Regatului Ungariei, a Imperiului Otoman, a Imperiului Habsburgic.
 
Din 1918, Transilvania apartine României nu pentru ca ar fi fost cucerita de Regatul României de-atunci, nici datorita drepturilor istorice ale României, nici ca urmare deciziei marilor puteri, nici ca rezultat al nobletei românilor care s-ar trage din romani civilizatorii de odinioara etc.
 
Transilvania apartine României dintr-un motiv simplu, acceptat destul de recent în dreptul international: românii reprezentau si reprezinta majoritatea absoluta a locuitorilor acestei tari, iar vointa românilor la 1918 a fost unirea provinciei cu România. Aceasta vointa a majoritatii coincidea si coincide cu dreptul popoarelor la autodeterminare, drept recunoscut în ianuarie 1918 de Congresul SUA, la propunerea presedintelui Woodrow Wilson. Acest principiu fundamental a fost apoi recunoscut de toate puterile învingatoare în Primul Razboi Mondial.
 
Prin urmare, românii s-au încadrat în 1918 în ordinea mondiala de drept de atunci, ceea ce a determinat Conferinta de Pace de la Paris, din 1919-1920, sa nu faca altceva decât sa valideze hotarârea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, ca si deciziile similare, luate anterior (în acelasi an 1918) la Chisinau si Cernauti.
 
Desi lucrurile nu au fost atât de simple cum sunt rezumate aici, apartenenta Transilvaniei la România se bazeaza nu pe o conjunctura trecatoare, ci pe realitati masurabile si incontestabile. O dovada în plus în acest sens este faptul ca si dupa Al Doilea Razboi Mondial - timp în care aproape jumatate din marea provincie istorica fusese data de Germania si Italia Ungariei pornind de la aceleasi realitati etno-demografice, granita de vest a ramas neschimbata, pe vechile aliniamente, stabilite (cu greu) în anii 1919-1920.

Prin urmare, Transilvania este parte integranta a României, iar acesta este un dat care nu mai suporta discutii. Fireste, etniile principale ale Transilvaniei - românii, maghiarii si germanii (sasii si svabii)...

CUPRINS:
 
Cuvânt înainte de Mircea Muthu        
Argument pentru Transilvania sufletului meu    
Ce este Transilvania        
Scoala Ardeleana si natiunea româna din Transilvania în Secolul Luminilor        
Dimitrie Cantemir si Transilvania
Câteva consideratii
Românii si România în Europa: între Occidentul latin si Orientul bizantin    
Marea Unire si Sarbatoarea Nationala    
„Maramuresul... intrând pe furis la moldoveni"
Reflectii pe marginea unei idei de unire româneasca din secolul al XVI-lea             
Contributia transilvanenilor la fondarea Academiei Române    
Istorici transilvaneni la Accademia di Romania din Roma în perioada interbelica.
Câteva evocari                                    
Câte ceva despre români si maghiari în trecut    
Influenta modelelor germane si germanofone asupra românilor. Câteva consideratii            
Miturile nationale si educatia românilor prin istorie                                                
Poezia lui Eminescu si Evul Mediu românesc    
Eminescu si strainii. O reconsiderare                
Sa ne amintim de marii istorici: Hadrian Daicoviciu (1932-1984)                        
Pompiliu Teodor. O evocare prin vorbe si fapte antologice            
Stefan Pascu. O evocare                            
Despre educatia prin limba si istorie    
Povestea unui manual unic de educatie europeana                    
Atentatul împotriva educatiei nationale si consecintele acestuia            
Vocatia occidentala a românilor    
 
 
 
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0251 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.