Telescopul optimistului. Fii prevazator într-o lume necugetata

Telescopul optimistului. Fii prevazator într-o lume necugetata
Preț: 65,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-44-0671-2
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 432

DESCRIERE

Telescopul optimistului. Fii prevazator într-o lume necugetata - Bina Venkataraman
 
... intr-o lume în care satisfacția instantanee a devenit normă, am uitat să luăm decizii înțelepte pe termen lung. Am uitat – sau evităm – să ne analizăm faptele necugetate și să anticipăm viitorul. Consecințele lipsei de prevedere sunt ușor sesizabile pretutindeni – de la dezastrele determinate de încălzirea globală până la superbacteriile dezvoltate în urma prescrierii excesive de antibiotice, de la falimentul companiilor care fac investiții riscante pe termen scurt până la atentatele teroriste.
 
Zi de zi, fiecare dintre noi se confruntă cu decizii prin care trebuie să aleagă între ceea ce își dorește pe moment și ceea ce e mai bine pentru sine – și pentru alții – pe termen lung. Decidem  dacă  să  ne  răsfățăm  cu  o  cină  la  restaurant  sau  să  facem economii pentru zile negre, dacă să mergem cu bicicleta sau cu mașina la serviciu într‑o zi ploioasă, dacă să ne debarasăm de un recipient din plastic aruncându‑l într‑un container de reciclare sau, pur și simplu, în pubela pentru gunoiul menajer.
 
Alegerile noastre variază în funcție de cât de disperați ori de plictisiți suntem, de cât de stresați ori de calmi ne simțim, de cât de obosiți sau energici, ba chiar cât de optimiști. Poate că uneori reușim să rezistăm poftelor atunci când mergem la cumpărături, poate că alteori cedăm tentației. Eu consider că, din când în când, este important să mâncăm ciocolată ca și cum ar fi ultima zi din viața noastră. Unele dintre alegerile care au legătură cu prezentul și viitorul, așa  cum  e  obsesia  mea  pentru  ciocolată,  sunt  aproape  lipsite  de  însemnătate;  o  decizie  de  acest  fel  nu  are  cum  să‑mi  influențeze  cursul vieții și, în ultimă instanță, nici măcar nu‑mi afectează starea de  spirit.  Deciziile  de  acest  gen  nu  pot  fi  catalogate  drept  necugetate,  chiar  dacă  ajungem  să  le  regretăm  –  pur  și  simplu,  țin  de  natura omenească.
 
Dar  există  alegeri  care  într‑adevăr  contează.  Poate  că  vrei  să  pleci într‑o călătorie la anul sau să fii mai pregătit pentru o situație de  urgență  care  necesită  fonduri,  însă  nu  te  poți  abține  să  nu‑ți  cheltuiești economiile pe cumpărături făcute din impuls. Sau poate că îți dorești să studiezi mai mult acum, ca să înveți o limbă străină ori  să  obții  o  diplomă  ce‑ți  va  oferi  noi  oportunități  mai  târziu.  În încercarea noastră de a evita suferința sau neplăcerile imediate, ne  sacrificăm  adesea  aspirațiile  de  viitor.  Până  și  alegerile  inconsecvente  și  răzlețe,  cum  ar  fi  să  sărim  peste  o  zi  de  mers  la  sală,  pot contribui la un eventual dezastru, de genul unui infarct...
 
CUPRINS:
 
Prefata    
Nota asupra surselor
Introducere. Problema viitorului  
         
PARTEA I. Individul si familia
1.    Fantome ale trecutului si ale viitorului    
2.    Cu ochii pe tabloul de bord    
3.    Dincolo de aici si acum  
 
PARTEA A II-A. Afacerile si organizatiile
4.    Solutia de moment
5.    O privire de ansamblu    
6.    Bomba cu sclipici    
 
PARTEA A III-A. Comunitatile si societatile
7.    Prin apa si prin foc
8.    Jocurile pe care le jucam    
9.    Multimea vie    
încheiere. Sperante de viitor într-o lume necugetata
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0296 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.