Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov

Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov
Preț: 34,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-7770-2
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 256

DESCRIERE

Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov - Aurora Liiceanu
 
... despre cărțile lui Vladimir Nabokov, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, s-a scris mult. Dar și viața lui personală i-a preocupat pe cercetători: provenind dintr-o familie aristocratică, a părăsit Rusia natală de teama bolșevicilor și a locuit în Germania, Franța și Statele Unite înainte să se stabilească definitiv în Elveția. Datorită personalității charismatice, a avut foarte mulți admiratori. Și iubite. Cu toate acestea, a rămas alături de Vera, cea care i-a fost soție timp de 52 de ani. Cei interesați de viața lor de familie au la dispoziție numeroasele interviuri ale lui Vladimir, scrisorile sale către Vera, însă nu și vocea Verei. Vera a stat mereu în umbra soțului ei, și-a distrus scrisorile destinate acestuia și a păstrat o tăcere totală în privința relației lor. Ca femeie, ea pare că nu există în acest cuplu...
 
Încercînd să înțeleagă ce anume i-a făcut să rămînă împreună atîta timp, Aurora Liiceanu analizează, pe lîngă operele lui Vladimir Nabokov, articole și cărți despre cei doi, dar și mărturiile fiului lor, Dmitri. Vladimir s-a îndrăgostit de mai multe femei. Despre unele iubiri a scris, pe altele le-a amintit în treacăt ca fiind simple aventuri neimportante. Vera i le-a tolerat pe toate și l-a susținut întotdeauna necondiționat.
 
De ce? Un răspuns, spune Aurora Liiceanu, ar putea fi personalitățile lor atît de diferite: el, traversînd cu ușurință granița dintre imaginație și real, ea, puternic ancorată în realitate, complet dedicată proiectului său de viață – acela de a-și ajuta soțul să devină celebru –, convinsă că niciodată nimic nu‑i va despărți.
 
CUPRINS:
 
Un fel de introducere
Sindromul Vera
In umbra lui Vladimir
Vera si coşul cu ouă                
Lolita si ieşirea Verei din anonimat    
Dmitri: gustul riscului şi devotamentul filial
Iubire şi pact
Vulnerabilul Vladimir şi robusta Vera: identităţi fluide        
Fuziunea consimţită. Cuplul inventat: V. N22    
Duşenka şi Papocika    
Lolita tulbura din nou apele
Lolita un personaj etern
Scriitorii sunt oameni care seamănă si nu seamănă între ei    
Epilog
Bibliografie selectivă
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0295 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.