Simboluri vindecatoare în psihoterapie

Simboluri vindecatoare în psihoterapie
Preț: 55,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-40-0095-8
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 432

DESCRIERE

Simboluri vindecatoare în psihoterapie - Erik D. Goodwyn
 
... ar putea fi ajutați psihoterapeuții de antropologi? Cercetătorii care au studiat ritualurile observă că acestea au puternice efecte psihologice, sociale și chiar biologice, dar aceste descoperiri nu au fost încadrate încă în practica psihoterapiei și a psihiatriei.
 
Oamenii sunt înzestrați cu înclinații către construcția ritualică și au tendința să creeze ritualurile de‑a lungul anumitor direcții, în detrimentul altora, cu „reguli" referitoare la cum ar trebui să funcționeze, la ordinea în care lucrurile ar trebui să se succeadă, la rolurile pe care ar trebui să le joace participanții și la aspectele ritualice unde sunt permise schimbări. Astfel, toți venim cu niște intuiții de bază cu privire la ritualuri, care sunt deja în interiorul nostru – Erik D. Goodwyn
 
Ritualul conectează sublimul, divinul și puritatea cu fizicul, visceralul și emoționalul, idealizând ceea ce e de bază și inferior și materializând, în același timp, idealul prin imagini și expresii nonverbale. Proiecția și identificarea proiectivă apar într‑o măsură semnificativă în cadrul ritualului, având ca scop conectarea propriilor conținuturi intrapsihice cu ale altora și cu finalitățile materiale. Aceste proiecții pot fi procesate și manipulate prin intermediul ritualului – Erik D. Goodwyn
 
În Simboluri vindecătoare în psihoterapie Erik D. Goodwyn elaborează modelul interdisciplinar dinamic al psihologiei, oferind un nou cadru în care să abordăm psihoterapia prin combinarea studiului ritualului cu psihologia abisală, studiile cu privire la efectul placebo, structuralismul biogenetic și antropologia cognitivă. Așa cum arată Goodwyn, medicina occidentală este „sărăcită ritualic", iar aplicarea temelor rituale în terapie ne răsplătește cu multe noi căi de vindecare.
 
Modelul interdisciplinar folosit aici sugerează noi modalități de abordare a problemelor de identitate de bază, dolii complicate, anxietate, depresie, lipsă de sens și o mulțime de alte probleme întâlnite în activitatea clinică. Scrisă într-un limbaj accesibil, cartea se adresează psihoterapeuților, psihiatrilor și tuturor cititorilor interesați de semnificațiile ascunse ale ritualurilor.
 
Erik D. Goodwyn este profesor la Departamentul de psihiatrie și director al departamentului de formare în psihoterapie de la Universitatea din Louisville, SUA. A publicat articole din domeniile psihologiei religiei, a teoriei psihodinamice și a spiritualității în sănătatea mentală, iar printre cărțile lui anterioare se numără The Neurobiology of the Gods și, împreună cu Susan Greenwood, Magical Consciousness: An Anthropological and Neurobiological Approach.
 
CUPRINS:
 
Partea I. Fundamentele
Capitolul 1. Studiul ritualului: psihologia abisală și antropologia interpretativă
Capitolul 2. O abordare interdisciplinară dinamică a ritualului și a psihoterapiei
Partea a II‑a. O abordare interdisciplinară dinamică
Capitolul 3. Ramura biologică: Interacțiunile minte–corp
Capitolul 4. Ramura cognitivă: Antropologia cognitivă și rezonanța psihică
Capitolul 5. Ramura psihodinamică: Imagine, proiecție, narațiune, coincidență semnificativă și disociere
Capitolul 6. Ramura culturală: Structură și funcție
Partea a III‑a. Aplicații
Capitolul 7. Inscripții magice și alte creații
Capitolul 8. Ritualuri de vindecare
Capitolul 9. Ritualuri de trecere
Capitolul 10. Ritualuri funerare
Partea a IV‑a. Concluzii
Capitolul 11. Tehnologia ritualului și specialistul în ritualuri
Capitolul 12. Rezumat
Postfață
Bibliografie
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0358 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.