Scrisori crepusculare

Scrisori crepusculare
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012
Pagini: 186
Categoria: Filozofie

DESCRIERE

Scrisori crepusculare - Vasile Lovinescu
…aceste Scrisori crepusculare au o forma si un continut de eseuri, facand permanent referire la rezultatele originale ale cercetarilor scriitorului, dar ne introduc si intr-un laborator de creatie rar intalnit, privind urmatoarele teme: -folclor romanesc (Miorita, Mesterul Manole, Basmele lui Ispirescu, Basmele lui Creanga, colinde); -istorie sacra privind monumente romanesti (manastirea Hurezi, manastirea Cocosul din Dobrogea, manastirea Pasarea, manastirea Putna si alte ctitorii ale lui Stefan cel Mare, Alexandru cel Bun, etc.) -aspecte traditionale si metafizice din literatura romaneasca si universala; -studii referitoare la simbolurile fundamentale ale diverselor traditii (hinduism, iudaism, crestinism, islamism, etc.)
Fragment din carte:
"Draga prietene, Am primit ultimele doua mesagii ale matale, pentru care iti multumesc. Pentru toti care s-au angajat pe calea stramta, anumite simboluri sunt comune. Si la mine, peisajul copilariei imi reactualizeaza copilaria (spatializarea timpului). Si nu-s, nici psihologie, nici alegorii, ci prezente reale, pe care trebue sa le realizam in fiecare clipa, adevarate daruri ale zeilor. Ma intereseaza ce-mi spui despre muzica bizantina. Lipsa mea complecta de cunoastere teoretica muzicala, ma face sa astept, la revederea noastra, lamuriri mai vaste de la mata, in ce priveste muzica traditionala in general, nu numai cea bizantina; e un lapsus care trebue sa-l umplu, si fata sinant. "La Queste du Graal" are un iz psihologizant, nu numai in rezumatul lui Boulanger, ci si in original. Sunt anumite limitatiuni pe care Occidentul nu le-a putut niciodata depasi, nici in momentele lui cele mai bune. Basmele noastre, cu o valoare simbolica cel putin egala, in unele puncte esentiale, superioara (in privinta Paradisului Terestru, Imparatia Verde), seamana mai mult cu apologurile si povestile taoiste. A propos de asta, ideia cu Tao-Te-King mi se pare demna de luat in considerare. Chestiunea solomonarilor e una din cele mai importante din Traditia noastra. Pacat ca se vorbeste atat de putin de ei. Sensul malefic, dat de unii folcloristi, e un non-sens, caci nu poate fi considerata ca malefica o misiune de rigoare. Numele lor ii desemneaza ca adepti minori (perfectiunea umana), ca facand parte din familia spirituala a lui Solomon (regele Uriesilor in traditia romaneasca), dar mai ales, ca avand drept patrie orasul Salem care, dupa cum o stii din "Le roi du Monde", e o alta desemnatiune a Agartthei. Deci membrii ai Centrului Suprem. Informatiile folclorice despre ei sunt excesiv de rare. De aceea, te rog staruitor, culege si strange tot ce gasesti despre ei, scris si oral, mai ales oral. Poate staruinta matale i-ar face sa revie... E foarte important. Cand vezi pe prietenii nostri, asigura-i de toata afectiunea mea. Sper s-o revad pe d-na Neacsu la Folticeni, unde voi sta pana dupa strangerea recoltelor din livada. Cu toata afectiunea, Vasile Lovinescu"

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0347 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.