Sănătate prin știința vieții - Ayurveda

Sănătate prin știința vieții - Ayurveda
Preț: 41,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 352

DESCRIERE

Sănătate prin știința vieții, Ayurveda - Angelica Mitrea
 
Cum să îți menții sănătatea și tinerețea
Cum să tratezi natural peste 100 de afecțiuni
 
... stă în puterea noastră să fim sănătoși, să ne păstrăm tonusul fizic și psiho-emoțional până la vârste înaintate, să ne recăpătăm sănătatea atunci când am pierdut-o, fără să trebuiască să ne complicăm prea mult.

În majoritatea situațiilor, ne este la îndemână tot ceea ce avem nevoie pentru a ne menține și recăpăta sănătatea, pentru a ne păstra starea de tinerețe! Însă, foarte des nu știm cum să folosim ceea ce avem, astfel că starea noastră de bine începe să se deterioreze.

În această carte, autoarea își propune să împărtășească o parte din cunoașterea teoretică și mai ales practică pe care a acumulat-o studiind această știință care nu încetează să fascineze, Ayurveda. O știință extrem de complexă, fundamentată pe niște principii atât de simple...
 
Ştim că este bine să avem un regim de viaţă sănătos, dar oare ce presupune aceasta? Medicina indiană este unanim considerată a avea cel mai bun sistem de prevenire a bolilor şi menţinere a stării de sănătate. Și asta pentru că celelalte sisteme de medicină vorbesc despre cum pot fi vindecate bolile, dar nu spun mai nimic despre ce este bine să facem atunci când suntem sănătoşi pentru a ne menţine în această stare. Ayurveda însă descrie în detaliu ce anume putem să facem pentru a ne bucura de o viaţă sănătoasă şi longevivă.
 
Astfel, unul dintre cele mai importante aspecte ale stilului de viaţă este legat de alimentaţie. Este ideal ca aceasta să fie ovo-lacto-vegetariană. Consumul cărnii favorizează acumularea de toxine în celule şi ţesuturi, aceasta fiind cea mai des întâlnită cauză a declanşării bolilor. În plus, acumularea de toxine diminuează capacitatea naturală de regenerare a ţesuturilor, fapt care permite desfăşurarea nestânjenită a procesului de îmbătrânire.
 
Eliminaţi din dieta dumneavoastră alimentele conservate şi congelate, înlocuindu-le cu cele proaspăt preparate. Prin congelare, se pierde peste 95% din potenţialul nutritiv. Doar sub 5% din alimentul congelat vă va hrăni, restul fiind un balast ce se va regăsi mai târziu în organism sub formă de produşi reziduali.
 
Este foarte important şi modul în care mâncăm, nu doar ceea ce mâncăm. Astfel, alegeţi un mod de hrănire ordonat, lăsaţi organismului răgazul necesar pentru digestie şi nu interveniţi consumând mici gustări înainte ca masa anterioară să fie digerată complet. În caz contrar, sistemul digestiv va fi suprasolicitat, dând naştere unor afecţiuni precum hiperaciditate gastrică, balonare sau sindromul colonului iritabil.
 
Atunci când vă alegeţi meniul, ţineţi cont de capacitatea digestivă. Dacă aceasta este scăzută, renunţaţi la alimentele grele şi redescoperiţi mâncărurile simple, precum supele de legume, supa-cremă de linte, terciurile de cereale.
 
Este indicat ca regimul de viaţă să fie unul cât mai regulat: să existe ore bine stabilite pentru masă, somn, exerciţiu fizic, recreere. Astfel organismul îşi va crea propriile reflexe: va şti când să secrete sucurile gastrice pentru digestia alimentelor sau în cazul sistemului nervos, acesta va fi pregătit şi atent pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu. În caz contrar, vor apărea probleme digestive respectiv tensiunea nervoasă va creşte, devenind de nesuportat.
 
O altă cauză demnă de luat în seamă a îmbolnăvirilor este reprezentată de o stare de spirit neadecvată. Astfel, stările de supărare, tristeţe, dezamăgire, furie, angoasă, anxietate sunt motivul principal al slăbirii sistemului imunitar. „Remediul” în acest caz este reprezentat de cultivarea şi menţinerea unei stări continue de mulţumire şi fericire. Aceasta este mult mai uşor de realizat atunci când organismul este sănătos, aşadar acordaţi prioritate menţinerii stării de sănătate generale.
 
Totodată, evitaţi activităţile care „consumă” celula nervoasă: ascultarea de muzică gen heavy metal la volum mare, urmărirea filmelor de groază, prelungirea inutilă a situaţiilor conflictuale.
 
Din ce în ce mai des folosite astăzi, stimulentele şi energizantele au un efect nociv. Ele „biciuiesc” sistemul nervos, storcând ultimul strop de energie şi creând astfel falsa impresie a unei reîmprospătări energetice. Însă după acest şoc, organismul este secătuit de resurse şi depune un efort intens pentru a-şi reveni la starea normală. Deşi pare că starea generală a organismului nu este afectată, consumul sistematic de asemenea substanţe îşi lasă amprenta. Există însă şi alternative naturale şi sănătoase pentru a înlocui cafeaua sau băuturile energizante. Guarana înlătură starea de somnolenţă şi apatie, iar pentru efectul energizant puteţi apela cu încredere la amestecul de miere, cătină, propolis şi lăptişor de matcă sau pulberea, respectiv extractul de ginseng şi/sau ashwagandha luate în cantităţi ceva mai mari, în funcţie de efortul depus.
 
Un aspect din ce în ce mai neglijat în zilele noastre este acela al necesităţilor naturale. Ne referim aici în special la eliminarea scaunului şi urinei. Datorită ritmului de viaţă trepidant şi solicitărilor sporite, multe persoane amână foarte mult momentul de a merge la toaletă şi a da curs acestor necesităţi. Se creează premisele instalării constipaţiei sau a anumitor afecţiuni urinare. Astfel, toxinele sunt reasimilate de la nivelul colonului şi recirculate prin organism, dând naştere oboselii, indispoziţiei, senzaţiei de greutate a corpului, durerilor de cap. Dacă nu se iau măsuri imediate, se poate ajunge la boli, unele dintre ele chiar grave.
 
Urmaţi periodic o cură de detoxifiere. Organismul uman este un mecanism care funcţionează fără pauză. Aşa cum orice maşină are nevoie de o revizie pentru schimbarea filtrelor şi a uleiului, organismul nostru are nevoie de o modalitate prin care să elimine toxinele acumulate în decursul timpului. Există multe tipuri de cure, alegeţi-o pe cea care vi se potriveşte cel mai bine: postul ortodox, postul negru doar cu apă, cura cu sucuri de fructe, curăţarea întregului sistem digestiv cu apă sărată, realizarea clismelor cu decocturi din plante medicinale, regimul Oshava, terapia de sudoraţie. Persoanele care realizează zilnic asemenea regimuri se îmbolnăvesc foarte rar, iar dacă, totuşi, o fac, atunci afecţiunile sunt blânde şi foarte uşor vindecabile. De asemenea, acestea arată mult mai tinere decât sunt în realitate.
 
Detoxifierea organismului mai are şi un alt rol: acela de a permite mai buna asimilare a remediilor din plante. Medicina indiană consideră necesar ca, indiferent cât suntem de sănătoşi, să luăm sistematic remedii naturale. Aceasta pentru că suntem cu toţii supuşi unui proces pe care Ayurveda îl consideră a fi prima şi cea mai semnificativă dintre boli: îmbătrânirea.
 
Însă detoxiferea organismului necesită a fi însoţită şi de o „detoxifiere” emoţională. Există tipare de gândire ce au o existenţă atât de îndelungată încât trec aproape neobservate şi se confundă cu natura persoanei: „aşa sunt eu, mai nervos”. Aceste „toxine” emoţionale creează breşe ce în timp, ajung să afecteze starea de sănătate. Poate ar fi bine să luaţi în considerare apelarea la o persoană specializată (psihoterapeut, consilier, life coach), care vă poate facilita mult demersul de eliminare a gândurilor şi emoţiilor parazite şi vă poate ajuta în procesul de autoactualizare.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0297 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.