Sa nu te casatoresti cu o femeie cu picioare mari

Sa nu te casatoresti cu o femeie cu picioare mari
Preț: 49,90 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786069800997
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 568
Categoria: Cultura generala

DESCRIERE

Sa nu te casatoresti cu o femeie cu picioare mari - Mineke Schipper
 
... in toate culturile, sexul și genul și-au găsit expresia în cel mai concis gen literar, și anume în proverbe. Acestea oferă perspective revelatoare asupra condiției femeii de-a lungul secolelor și al continentelor, iar, în mod surprinzător, asemănările dintre miile de proverbe despre femei sunt mai numeroase decât diferențele.
 
Cartea, care parcurge sute de limbi și mai mult de o sută cincizeci de țări, reprezintă un ghid uimitor și amuzant, ce ne dezvăluie cât de mult au progresat cele două sexe pe calea cosmopolitismului contemporan.
 
Mineke Schipper s-a născut în 1938 și este autoare de ficțiune și non-ficțiune, publicând cărți de literatură comparată și studii interculturale. Pentru acest volum, autoarea a primit Eureka Award.
 
Fragmente din carte:
 
Când se naşte o fată să n-ai grijă de ea, va creşte ca un cactus; când se naşte un băiat să ai mare grijă de el, aşa cum ai face cu un trandafir, (proverb din Rajasthan)
 
...în calitatea lui de punct de început pentru orientarea in viaţă, corpul uman a fost o nesecată sursă de imagini proverbiale pentru oamenii din întreaga lume. Graţie corpului nostru ne mutăm dintr-un loc în altul; graţie corpului putem să manevrăm obiecte şi să creăm, vindecăm sau distrugem tot ce atingem din lumea care ne înconjoară.
 
Alături de corp trecem prin diferitele etape succesive ale vieţii, de la naştere până la moarte. Corpul ne face să ne îngrijorăm în privinţa bolilor, handicapurilor sau a lipsei de atractivitate fizică. Corpul este necesar pentru a face dragoste, pentru a rămâne însărcinată şi pentru a avea copii. Mulţumită corpului nostru putem să atingem şi să gustăm, să vorbim şi să ascultăm, să acumulăm şi să împărtăşim cunoştinţe, să muncim şi să ne relaxăm.
 
Corpul ne dezvăluie şi caracterul şi dispoziţiile, fie că suntem dominanţi sau supuşi, temători sau curajoşi, obosiţi sau energici, prietenoşi sau nervoşi, frustraţi, trişti sau fericiţi. Temele de bază ale proverbelor se nasc din experienţele şi activităţile umane elementare. Prin corp exprimăm ce simţim şi cine suntem - sau cel puţin cine avem voie să fim sub toată presiunea socială la care suntem toţi supuşi mai mult sau mai puţin - în contextul cultural în care trăim. Atunci, nu este surprinzător că proverbele au luat corpul în serios.
 
Cine se căsătoreşte cu o femeie pentru corpul ei va pierde corpul şi va rămâne cu soţia, (proverb din limba mandinka/olandeză/limba papiamentu).
 
Peste tot în lume corpurile bărbaţilor sunt, în medie, mai mari decât trupurile femeilor: diferenţa ajunge la aproximativ zece centimetri. La naştere bebeluşii de sex masculin tind să fie mai lungi şi mai grei decât cei de sex feminin, iar acelaşi lucru rămâne valabil şi în cazul bărbaţilor adulţi: aceştia sunt, în medie, cu aproximativ 10% mai grei şi 7% mai înalţi decât femeile. Totuşi, conform statisticilor, fetiţele sunt mai puţin vulnerabile în faţa bolilor decât sunt băieţeii şi există mai puţini bebeluşi băieţi care se nasc morţi decât fete.

„O fată este un măslin, un băiat e un mormoloc", spun cei din populaţia Ovambo din Namibia şi Angola, ceea ce înseamnă că fata creşte mai repede decât băiatul. în situaţii de sărăcie, o fată care are mulţi fraţi poate să ajungă în situaţia în care nu are suficientă mâncare.

„Crescută printre băieţi, o fată se şubrezeşte", observă un proverb Gikuyu, ceea ce înseamnă că, atunci când hrana disponibilă este limitată, băieţii, care sunt mai puternici din punct de vedere fizic de obicei vor lua pentru ei cea mai mare parte a resurselor alimentare disponibile.
 
Deşi bărbaţii adulţi au în mod normal oase mai solide şi mai multă forţă musculară decât femeile, femeile adulte par să fie mai vivace şi mai rezistente decât bărbaţii, fizic şi psihologic, cu o speranţă de viaţă şi o longevitate medie mai mari, aşa cum reiese din statisticile lumii.
 
CUPRINS:
 
Mulţumiri    
Prolog                
1.    Corpul femeii
2.    Etapele vieţii                         
3.    Aspectele elementare ale vieţii                
4.    Puterea femeilor                                                    
5.    Mesajele metaforelor            
Epilog: Imaginaţia proverbială într-o epocă a globalizării
Note de final                                
Limbi, culturi şi ţări                            
Bibliografie                                    
Index
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0325 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.