Rusinea. Vocea, experienta si vindecarea rusinii in procesul terapeutic

Rusinea. Vocea, experienta si vindecarea rusinii in procesul terapeutic
Preț: 47,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-111-968-7
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 240

DESCRIERE

Rusinea. Vocea, experienta si vindecarea rusinii in procesul terapeutic - Daniela Luca, Corneliu Irimia
 
.. reuneste contributiile a mai multor autori – psihoterapeuti – in jurul conceptului de rusine si modul in care trebuie inteleasa rusinea si pregatita confruntarea cu suferinta produsa de ea pentru a ne deschide o cale catre reflectie si compasiune de sine. Volumul se adreseaza tuturor celor care s-au confruntat macar o data in viata cu emotia rusinii, care doresc sa identifice mecanismele din spatele ei, sa dezamorseze puterea pe care aceasta o detine asupra psihicului uman si ulterior, sa aleaga curajul atunci cand vocea rusinii ii indeamna sa se ascunda de sine insusi si de lume.
 
Beneficiile acestei carti sunt extrem de valoroase prin complexitatea perspectivelor si a experientelor cu care vine in sprijinul cititorului, multe dintre ele izvorate din procesele psihologice si psihanalitice de durata ale autorilor, dar si din propriile lor lupte interioare cu rusinea. Fiecare autor lanseaza cititorului o invitatie la introspectie si analiza prin dialoguri profunde, prin impartasirea unor povesti personale de viata sau din cabinet, dar si prin practici utile si metode testate in lucrul cu rusinea.
 
    Rusinea este o experienta nedorita si greu de controlat. Este o emotie care are propriul ei set de reactii si expresii corporale si faciale, dar se amesteca cu multe alte reactii dureroase si tensiuni interioare in viata noastra de zi cu zi. Astfel, e o stare intensa si perturbatoare despre care nu ne dorim mereu sa vorbim. Pozitive sau negative, caci nu putem alege de cele mai multe ori ce sa simtim, emotiile fac insa ca lucrurile sa conteze. Fara emotie, nu simtim placere, nu simtim bucurie, nu simtim ce pierdem, ce e valoros pentru noi. De aceea a ne intelege emotiile, indiferent de culoarea lor, este un element important in orice cautare angajata a propriei identitati.
     
In psihoterapie, rusinea este o prezenta cheie de ambele parti ale relatiei. Cartea Rusinea. Vocea, experienta si vindecarea rusinii in procesul terapeutic este scrisa pe mai multe voci, oferind oglinzi in care sa putem privi, fara atasamente si prejudecati, si sa ne luam de acolo ce ne trebuie, ce ne atrage, ce are sens pentru noi. Ma gandesc la ea ca la o propunere spre interactiune si discutii, in care rusinea, frica si autocritica/critica in exces au fost linistite si ne putem privi in ochi, oferindu-ne intelegere si bunavointa, indiferent de care parte a unui argument ne situam. Sper sa ofere o punte de la un psihoterapeut la altul, de la terapeut la client si, de ce nu, si invers, pentru exprimarea acelor lucruri de care ne ferim, pe buna dreptate, sa vorbim in cele mai multe locuri. Vocile care se fac auzite in aceasta carte sunt deosebite, reprezentand psihoterapeuti importanti din spatiul nostru cultural. Va invit sa le cunoasteti experientele si sper sa va conduca mai aproape de vindecare.

„Rusinea este stapana secretului! Secretul nu este doar ceva ce nu se spune, nici nu se refera la spatiul psihic privat pe care Sufiya il pastreaza pentru sine, nici nu are legatura cu atatea lucruri nespuse pentru ca, nu-i asa?, niciodata nu putem si nici nu este nevoie sa spunem totul... Secretul se refera la ceva ce trebuie sa ramana ascuns pentru a proteja pe cineva, pentru a nu aduce atingere imaginii cuiva, pentru a nu genera vreo amenintare la adresa cuiva. Dar, mai presus de toate, secretul cheama pumnul in gura, pentru a nu aduce rusinea pe capul cuiva important, drag, cineva din familie, mai ales.”
Lavinia Barlogeanu
 
„A ma arata, a fi deschis catre un altul, a ma afirma imi este uneori interzis. Rusinea imi dicteaza sa ma micsorez in ochii mei si ai oamenilor, sa ma ascund in spatele minciunii, sa imi restrang corpul si respi-ratia, sa le fac invizibile, sa ma pregatesc pentru o fuga eliberatoare, sa imi fie rusine pentru ca imi este rusine, iar asta s-ar putea observa, in afara, prea mult. Rusinea ma descalifica, imi cere sa imi ascund privirea, le porunceste pleoapelor sa il blureze pe cel din fata mea, sa imi las corpul in fata lui, iar spiritul meu sa fuga, sa se disocieze de lumea prezenta si sa se retraga in locuri in care nu poate fi atins.” Corneliu Irimia
 
CUPRINS:
 
PROLOG (Gabriela Deniz)          
Rusine si neuropsihologie            
In rezumat        
     
1. UN EU-PIELE CE SE DESIRA LA NESFARSIT SAU DESPRE RUSINE IN RELATIA PSIHANALITICA (Daniela Luca)             25
Partea I. Travaliul analistului in timpul Pandemiei: angoasa, vinovatie, rusine             29
Partea a II-a. Reflectii psihanalitice supra rusinii. Originea si vicisitudinile acesteia             36
Partea a III-a. Rusinea in relatia psihanalitica             43
Partea a IV-a. Adaptari psihice si aparari in fata rusinii             51
Epilog             55
 
2. TRANSA INDUSA DE RUSINE (Corneliu Irimia)             59
Rusinea fata de ceea ce simtim si gandim             60
Mi-e rusine, deci nu exist             71
Sexualitate si rusine             73
Vindecarea rusinii de a fi. Un nou-nascut se intalneste pentru intaia oara cu mama care nu il doreste             76
Vindecarea rusinii de a fi abandonata             82
 
3. SECRETE ALE ALTORA, SECRETE ALE MELE...
O REVERIE PSIHANALITICA DESPRE RUSINE (PREZENTARE DE CAZ) (Lavinia Barlogeanu)             93
Ancore teoretice si fundamente culturale ale unei psihanalize postmoderne             93
Incercare de reconstructie a unei reverii psihanalitice despre rusine             100
Invarianti ai rusinii             106
Despre transmisiunea transgenerationala a secretului si a rusinii             110
Rusinea: trauma si disociere             112
Rusinea transgenerationala – aspecte arhetipale si mitologice             126
Reflectii terapeutice             130
Cateva reflectii finale             139
 
4. RUSINEA IN VIATA DE ZI CU ZI (Carmen Beyer)             145
Rusinea naturala             145
Rusinea cronica             149
 
5. BOALA, DOLIUL ȘI RUȘINEA ÎN RELAȚII (Erik Hygum)            165
Fundamentul abordarii terapeutice            166
Doliu si rusine            170
Vindecare si rusine            176
Principiile muncii terapeutice            183
Reflectii finale            187
Referinte bibliografice            188
 
6. „SCUZATI-MA... PENTRU CA EXIST!”
O ABORDARE TERAPEUTICA DIN PERSPECTIVA ESPERE® (Daniela Dumitrescu)            193
Metoda ESPERE® in cabinet. Cazul Anei            198
Poveste pentru initierea unui demers simbolic            234
Bibliografie selectiva            236
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0428 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.