Rivalitatea dintre frați. Cum să ne ajutăm copiii să se înțeleagă

Rivalitatea dintre frați. Cum să ne ajutăm copiii să se înțeleagă
Preț: 37,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-50-7711-2
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 224

DESCRIERE

Rivalitatea dintre frați. Cum să ne ajutăm copiii să se înțeleagă - Adele Faber, Elaine Mazlish
 
... consilieri de parenting cu experiență îndelungată și mame, abordează în această carte un subiect complex și mereu actual: relația dintre frați. Deși de multe ori o sursă nesecată de conflicte și rivalități, dinamica dintre copiii unei familii reprezintă totodată și o șansă unică de a învăța unii despre alții și unii de la alții.
 
Acest ghid practic, interactiv și empatic, le oferă părinților metode eficiente prin care să aplaneze certurile dintre frați și să încurajeze cooperarea. Exemplele culese din viața de zi cu zi a multor familii obișnuite, examinate cu umor și înțelepciune, ne ajută să înțelegem cum ne putem ajuta la rândul nostru copiii să-și gestioneze emoțiile, cum să evităm comparațiile între frați și mai ales cum să-i călăuzim spre a-și rezolva singuri neînțelegerile și a-și construi o relație armonioasă pentru tot restul vieții.
 
…ne-am întrebat dacă există vreun aspect pozitiv al rivalităţii dintre fraţi. Pentru părinţi, cu siguranţă, nu. Dar pentru copii era oare ceva util? Din tot ce citiserăm reieşeau avantaje ale conflictelor dintre fraţi şi surori. Prin lupta pentru stabilirea unei poziţii dominante devin mai duri şi mai rezistenţi în faţa dificultăţilor. Din nesfârşitele jocuri violente îşi dezvoltă viteza şi agilitatea. Din duelurile verbale învaţă care este deosebirea dintre a fi amabil şi a jigni. Din neplăcerile fireşti traiului în comun învaţă cum să-şi afirme o poziţie, să se apere şi să ajungă la compromis. Iar, uneori, invidia faţă de talentele deosebite ale celuilalt îi îndeamnă să muncească mai mult, să nu se dea bătuţi şi sa aibă propriile realizări. Acestea sunt aspectele pozitive ale rivalităţii dintre fraţi. Cele negative, arătate imediat de părinţi, ar putea să demoralizeze grav pe unul dintre copii sau pe amândoi şi chiar să îi afecteze pentru toată viaţa. Deoarece în carte urma să ne ocupăm de prevenirea şi remedierea neajunsurilor de orice fel, am simţit că era important să reluăm studierea cauzelor competiţiei permanente dintre fraţi.
 
De unde începe totul?
Experţii în domeniu par a fi de acord că la originea geloziei dintre fraţi stă dorinţa puternică a fiecărui copil de a se bucura în exclusivitate de dragostea părinţilor. De ce această dorinţă de a fi singurul? Deoarece de la mamă şi de la tată, această sursă formidabilă, se revarsă toate lucrurile de care copilul are nevoie pentru a supravieţui…

CUPRINS:
 
Am vrea să le mulțumim
Cum am ajuns să scriem această carte
Nota autoarelor

1. Frați și surori – trecut și prezent... 19
2. Abia după ce se manifestă sentimentele negative... 30
3. Pericolul comparațiilor... 59
4. Egal înseamnă mai puțin... 72
5. Rolurile pe care le joacă frații... 90
Dacă el e „așa“, atunci eu o să fiu „altfel“... 90
Cum să le oferim copiilor libertatea de a se schimba... 98
Fără copii-problemă... 110
6. Când copiii se ceartă... 123
Cum să intervenim eficient... 123
Cum să intervenim pentru a ne putea retrage... 140
Cum să îi ajutăm pe copii să- și rezolve un conflict dificil... 141
7. Împăcarea cu trecutul... 166

Postfață... 177

I. Cum să le facem față micilor rivali... 185
II. Singuri acasă... 199
III. Mai multe modalități de a încuraja buna înțelegere
dintre frați și surori... 205
Frați și surori, la urma urmelor... 213
Lecturi suplimentare care pot fi utile... 219

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0368 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.