Reginele scriitoare ale României

Reginele scriitoare ale României
Preț: 60,50 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786067939644
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 400

DESCRIERE

Reginele scriitoare ale României - Silvia Irina Zimmermann
 
... istoria monarhiei din România şi a celor patru regi ai ei ar fi incompletă fără povestea consoartelor regale, care, prin carisma, energia şi atitudinea din momentele tragice ale destinului lor, par mai fascinante decât auguştii lor soţi.
 
Dintre cele patru regine, îndeosebi primele două, Regina Elisabeta (Carmen Sylva) şi Regina Maria, au ieşit în evidenţă la vremea lor prin apariţia carismatică, devenind populare şi câştigând notorietate în întreaga lume, graţie talentului literar în serviciul Coroanei României.
 
În literatură şi artă, cele două regine s-au influenţat reciproc, şi-au dat direct sau indirect impulsuri noi şi, în ciuda tuturor diferenţelor de gust, vârstă şi formare artistică, îndeosebi activitatea de scriitoare a fost ceea ce le-a unit şi le-a remarcat în străinătate ca regine scriitoare ale României – un fenomen românesc de excepţie prin care Regina Elisabeta (Carmen Sylva) şi Regina Maria rămân în memoria culturii.
 
Volumul de faţă este o aducere aminte despre primele două regine ale României, Elisabeta (Carmen Sylva) şi Maria, ca scriitoare. Această primă antologie a scrierilor celor două regine conține, în prima parte, o privire de ansamblu asupra relației dintre ele prin oglinda textelor lor epistolare și memorialistice; în a doua parte, reunește texte din opera reginelor care relevă asemănări tematice abordate în stiluri diferite, precum și o anumită evoluție de la prima regină scriitoare, Elisabeta (Carmen Sylva), la a doua regină, Maria, prin modul de abordare a motivelor și temelor românești în povestirile lor fantastice, în basmele pentru copii și în eseuri...
 
CUPRINS:
 
REGINELE SCRIITOARE - UN FENOMEN ROMÂNESC.
Scrisul ca un mod de viață
Asemănări tematice şi stilistice.
Regina în oglindă: portrete subiective.
 
OPERELE REGINELOR.
Regina Elisabeta (Carmen Sylva): opere publicate (selecție)
Regina Maria: opere publicate (selecție)
 
PAGINI ALESE DIN OPERA REGINELOR
Regina Elisabeta (Carmen Sylva).
Poezii autobiografice.
Varful cu Dor
Insula Şerpilor
Prinful Codrului
Cuvinte sufletești (selecție).
Regina Maria
Cartea minunată a părintelui Simion. Poveste foarte morală
Insula Șerpilor
Visătorul de vise
Țara mea. Ţara pe care o iubesc (fragmente)
Notă asupra selecției de texte
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0240 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.