Reeducarea de la Pitesti. Cerberii penitenciarelor

Reeducarea de la Pitesti. Cerberii penitenciarelor
Preț: 54,60 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9786069671085
Anul publicării: 2020
Pagini: 320

DESCRIERE

Reeducarea de la Pitesti. Cerberii penitenciarelor - Lucia Hossu-Longin
 
Reeducarea de la Pitești continuă seria Memorialului Durerii cu unul dintre cele mai crâncene experimente desfășurate în comunism, despre care s-a tăcut mai bine de 50 de ani. Informații inedite, interviuri cu supraviețuitori și torționari, alături de fotografii din celule refac o poveste odioasă, despre care s-a spus prea puțin.
 
Cartea este completată de Cerberii penitenciarelor – Oameni și neoameni, un proiect în care Lucia Hossu-Longin stă față în față cu șase dintre cei mai temuți capi ai închisorilor sau lagărelor de muncă din perioada comunistă, încercând să găsească în ei o urmă de regret și umanitate, în lipsa unei justiții, care de fapt i-a protejat tot timpul.
 
Fragment din carte:
... mă refer la Ministerul de Interne, la Ministerul de Justiţie, la Direcţia Naţională a Penitenciarelor şi la SRI. Abia după trei ani, când Memorialul Durerii se impusese şi prin intermediul presei ceream fără contenire dreptul la adevăr, dreptul la arhive, aceste uşi s-au întredeschis.

La Parchetul General, sub presiunea societăţii civile, se declanşase un „Proces al comunismului", dar pe hârtie. Există doar un dosar, de fapt coperţile şi înăuntru plângerea înaintată de Constantin Ticu Dumitrescu.
 
Un jurist, legat de vechea Securitate, era răspunzător de acest proces, proces care n-a ieşit niciodată dintre filele dosarului. Personal, am fost chemată la Procuratură, am adus zece casete video spre informarea procurorilor şi cu alt prilej am fost avertizată că interviurile mele cu Nicolschi şi cu Ciolpan le produc acestora atacuri de cord, aşa încât riscam să fiu chemată în justiţie. N-am obţinut de la procurorul amintit decât o biografie ciuntită a lui Alexandru Drăghici, din care rezulta că ar putea fi cercetat pentru o singură crimă, cea de la Sibiu, care aparţinea dreptului comun.
 
Aflat într-o vizită la Sibiu şi agasat de insistenţele unui fost coleg de şcoală, Alexandru Drăghici a dat ordin ca acesta să fie ridicat şi împuşcat într-o pădure. întreg convoiul de crime politice de care se făcea vinovat fostul ministru de Interne al României între anii 1957-1965, arestări, execuţii fără sentinţe, deportări, Canalul, procesele lui Lucreţiu Pătrăşcanu şi uciderea sa în celulă, toate îi erau necunoscute acestui big brother de la Parchetul General, ajuns posesorul unei impozante case de avocatură şi apărătorul torţionarilor lui Gheorghe Ursu...
 
CUPRINS:
 
Biografie Lucia Hossu-Longin            
Recunoştinţa autoarei                
Memorialul durerii: 29 de ani în slujba adevărului, pentru o istorie reală        
 
REEDUCAREA DE LA PITEŞTI
Piteştiul iese din logica istorei noastre (Sorin Lavric)        
Partea I. „Se va da un cutremur de 9 grade"
Partea a II-a. Cochiliile umane
Partea a III-a. "Cazul doctorului Ion Simionescu
Partea a IV-a. Amintirea a invins neantul: Procesele
Partea a V. George Cusa: Rezistenta eroica
Partea a VI-a. Piteşti dupa Piteşti    
Post scriptum (Octav Bjoza)    
Nu li s-au aşezat pe umeri trese de securist    
    
CERBERII PENITENCIARELOR
Oameni şi neoameni        
Partea I. Alexandru Nicolschi        
Partea a II-a. Zoltan Szabo        
Partea a III-a. Liviu Borcea    
Partea a IV-a. Vasile Ciolpan        
Partea a V-a. Gheorghe Crăciun    
Partea a VI-a. Alexandru Rafila
 
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0440 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.