Reconfigureaza-ti mintea

Reconfigureaza-ti mintea
Preț: 42,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-639-239-6
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 382

DESCRIERE

Reconfigureaza-ti mintea - Dr. Lewis Mehl-Madrona, Barbara Mainguy
 
... suntem nascuti într-o lume a povestilor, care ne modeleaza rapid si inconstient comportamentul si dezvoltarea. Când ne spunem povestea personala, familiala si culturala, ne transformam tiparele vietii, precum si tiparele ce ne modeleaza comunitatea si societatea în care interactionam.
 
Aplicând în domeniul terapiei narative cele mai recente descoperiri din neurostiinta despre memorie, cartografierea creierului si plasticitatea neuronala, Dr. Lewis Mehl-Madrona si Barbara Mainguy ne explica modul în care creierul se specializeaza în arta construirii de interpretari si scenarii. Autorii ne dezvaluie cum memoria functioneaza prin poveste, cum creierul îsi reaminteste lucrurile mai degraba în forma narativa, nu descriptiva, si modul în care ceea ce ne spunem singuri ne modifica fiziologia si faciliteaza sanatatea sau boala.
 
Fragmente din carte:
 
... diferitele forme de vindecare vin cu propriile seturi de poveşti despre modul în care putem scăpa de suferinţă. In lumea indigenă, mergem la un vârstnic. El ne ascultă poveştile despre problemele pe care le avem şi ne înţelege povestea în cadrul unei viziuni tradiţionale asupra lumii.

Acest lucru este mai greu de făcut în lumea noastră postmodernă. Atunci când vine un client la cabinetul nostru, el are o poveste de spus. Are o poveste despre ce i-ar fi de folos şi ce doreşte să i se întâmple. Noi trebuie să găsim un mod de lucru în cadrul acestei poveşti, să vedem dacă putem întocmi harta poveştilor suficient de corect pentru a putea interacţiona cu succes.
 
Psihologul Michele Crossely ne spune că toate terapiile încep prin ascultare. Acesta este coşmarul actual al medicinei: faptul că medicul zilelor noastre, fie pentru că aşa vrea, fie pentru că acestea sunt condiţiile în care îşi desfăşoară munca, îşi ascultă fiecare pacient doar 18 secunde, în medie. Sistemul nostru de sănătate pierde timp, energie şi bani din cauză că nu evaluează impactul poveştii asupra modului în care oamenii reacţionează la suferinţă. O poveste este de multe ori răspunsul la întrebarea „Cum de te-ai gândit la asta?".
 
Multe abordări ale vindecării devin mai eficiente atunci când nu doar identificăm credinţele ce ghidează comportamentul sau percepţia, ci aflăm şi poveştile care au condus la respectivele credinţe. Cei care lucrează cu naraţiunea îi ajută pe oameni să găsească şi să îşi adune poveştile, să le aducă acasă. Noi înţelegem că trebuie să te ascultăm pentru a afla ce doreşti, ce crezi că te-ar ajuta. Noi ascultăm deschis pentru a auzi povestea pe care o spui despre suferinţa ta, dar şi pentru a înţelege modul în care îţi construieşti poveştile. Cine sunt eroii? Ce efect pot avea ei asupra rezultatului final? Care este povestea apariţiei suferinţei? Care ar fi indiciile posibilităţilor de schimbare?

în capitolele care urmează îţi vom pune la dispoziţie descrierile sesiunilor însoţite de comentariile noastre, în care vei găsi ilustrarea următoarelor tehnici:
• Ascultă povestea bolii. După aceea, ascultă dedesubtul poveştii. Permite-ţi să rămâi într-o tăcere respectuoasă în timp ce asculţi. Nu judeca şi nu încerca să interpretezi povestea, permite-i doar să se aşeze în spaţiul creat între voi doi.
• începe să co-creezi naraţiunea vindecării. Undeva, în cuprinsul poveştii, vei începe să auzi indicii ale poveştii vindecării. Ascultă şi caută aceste indicii şi începe să le explorezi.
• încearcă să ai o abordare holistică, adresează-te minţii, coipului, spiritului, comunităţii, emoţiilor şi relaţiilor, siguranţei, factorilor sociali determinanţi ai sănătăţii (mijloacele de subzistenţă). Acestea sunt cele şapte direcţii ale sferei medicale a tribului Dakota descrise în cartea Coyote Healing. Poveştile pot lua naştere din oricare dintre aceste dimensiuni.
• Extrage poveştile care explică acel comportament sau credinţele după care se ghidează persoana respectivă.
• Află cine a spus aceste poveşti şi în ce context. Când au părut aceste poveşti adevărate şi pentru cine?
• Explorează începuturile unor poveşti alternative
• Dă teme pentru acasă pentru a continua lucrarea dincolo de cabinet, în viaţa persoanei respective.
• Construieşte poveşti alternative care să conducă la rezultate mai bune.
• Sprijin-o pe persoana respectivă în testarea acestor poveşti alternative în lumea sa.
Am descris aceste idei ca parte a modului de lucru pe care îl abordăm cu clienţii, dar ele ne oferă fiecăruia dintre noi modalităţi de explorare a propriilor poveşti şi credinţe şi de găsire şi aplicare a unor poveşti alternative...
 
CUPRINS:
 
1. Descoperirea povestilor pe care le traim
2. Ce crede mintea ta despre poveste
3. Sinele colectiv
4. Povesti, credinte si anomalii
5. Intalnirea cu povestitorii
6. Crearea noilor povesti, imaginarea transformarii
7. Potiuni magice, solutii alchimice
8. Corpul nostru: creatorul intelesului
Concluzie
 
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0454 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.