Razbunarea geografiei

Razbunarea geografiei
Preț: 59,90 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 464

DESCRIERE

Razbunarea geografiei - Robert D. Kaplan
 
Pentru a înțelege evenimentele actuale – conflicte religioase, războaie, instabilitate politică – e de ajuns să aruncăm o privire asupra hărții, spune Robert D. Kaplan. Autorul readuce la viață teoriile unor cunoscuți geopoliticieni, susținând că harta este cea care oferă primele indicii pentru a discerne o logică istorică legată de ce va urma și aplicând în mod strălucit aceste idei la crizele din Europa, Rusia, China, subcontinentul indian, Turcia, Iran și Orientul Mijlociu arab.
 
În Răzbunarea geografiei, Kaplan foloseşte harta ca un punct de pornire şi explică situaţii actuale diverse, precum: • De ce graniţele ţărilor arabe precum Siria şi Irakul ar putea fi mai puţin artificiale decât par şi cum panarabismul extrem al lui Assad şi ura sa faţă de Israel au reprezentat dintotdeauna un substitut al slabei identităţi a Siriei ca stat • De ce Teheranul manifestă influenţă de la Marea Mediterană şi până în Afghanistan şi că actualul regim iranian va cădea fiindcă nu este sincronizat cu istoria iraniană • Cum explică geografia criza datoriilor din Europa • De unde vin cinismul şi paranoia Rusiei şi ale lui Putin • De ce puterea Chinei este de necontestat, cum de ar putea deveni China superputerea Asiei şi de ce are de înfruntat totodată mişcările sociale interne O replică genială dată gânditorilor care sugerează că globalismul va subjuga geografia, cartea lui Kaplan aduce la viaţă geografii şi creierele luminate ale geopoliticii din trecutul mai mult sau mai puţin îndepărtat. El le conturează cu precizie teoriile şi aplică în mod strălucit ideile lor la crizele actuale din Europa, Rusia, China, subcontinentul indian, Turcia, Iran şi Orientul Mijlociu arab.

CUPRINS:

Prefaţă. Frontiere.
1. Din Bosnia la Bagdad.
2. Răzbunarea geografiei.
3. Herodot şi succesorii săi.
4. Harta eurasiatică.
5. Denaturarea nazistă

I. Vizionarii
6. Teoria Rimland-ului (a ţărmurilor).
7. Atracția puterii maritime...
8.,, Criza de spațiu“.

II. Harta începutului de secol XXI
9. Geografia divizărilor din Europa...
10. Rusia şi Heartland-ul independent.
11. Geografia puterii chinezeşti
12. Dilema geografică a Indiei.
13. Pivotul iranian
14. Fostul Imperiu Otoman.
 
III. Destinul Americii
15. Braudel, Mexicul şi marea strategie.
Mulțumiri.
Bibliografie.
Indice.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0409 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.