Războiul ruso-ucrainean. Întoarcerea istoriei

Războiul ruso-ucrainean. Întoarcerea istoriei
Preț: 79,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-606-40-2018-5
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 400

DESCRIERE

Războiul ruso-ucrainean. Întoarcerea istoriei - Serhii Plokhy
 
O istorie de referință a celui mai mare conflict militar european de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, elaborată cu competență și autoritate de autorul bestsellerului Porțile Europei
 
În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.

Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia.

Actualul Război ruso‑ucrainean a început de fapt cu opt ani înainte de asaltul general – respectiv pe 27 februarie 2014, când forțele armate ruse au pus stăpânire pe clădirea parlamentului din Crimeea. Dar rădăcinile conflictului pot fi trasate mult înapoi în timp, la tensiunile post-sovietice și prăbușirea imperiului din secolele XIX și XX. Oferind un amplu context istoric și o examinare a ideilor și culturilor dominante din Rusia și Ucraina, precum și un tablou al politicilor internaționale și naționale, Plokhy demonstrează că desi acest nou Război Rece nu era inevitabil, el era totuși previzibil.

Ucraina a rămas o idee centrală pentru Rusia în definirea propriei identități, chiar dacă ucrainenii au urmat o cale radical diferită. Într-un nou mediu internațional caracterizat de proliferarea armelor nucleare, dezintegrarea ordinii internaționale post-Război Rece și resurgența naționalismului populist, Ucraina este în prezent mai mult ca oricând linia de falie între autoritarism și Europa democratică.
 
Serhii Plokhy este profesor de istorie ucraineană la Universitatea Harvard, unde deţine Catedra Mihailo Hruşevski, şi director al Institutului de Cercetări Ucrainene în cadrul aceleiaşi universităţi. Este autorul a numeroase lucrări de specialitate – traduse în mai multe limbi şi încununate cu premii prestigioase – dedicate Ucrainei şi Rusiei, spaţiului est-european şi istoriei sale intelectuale, culturale şi politice. Printre cărţile sale de succes se numără Porţile Europei: O istorie a Ucrainei, Cernobîl: Istoria unei catastrofe nucleare şi Pistolul cu otravă: O poveste de spionaj din Războiul Rece, apărute şi în limba română la Editura Trei.
 
CUPRINS:

Hărţi / 8
Prefață: Înţelegerea războiului / 17
1. Prăbuşirea imperiului / 23
2. Democrație și autocrație / 53
3. Implozie nucleară / 80
4. Noua Europă de Est / 97
5. Gambitul Crimeei / 114
6. Ascensiunea și prăbușirea Noii Rusii / 130
7. Războiul lui Putin / 146
8. Porțile Kievului / 165
9. Frontul de Est / 184
10. Marea Neagră / 205
11. Contraofensiva / 224
12. Întoarcerea Vestului / 246
13. Pivotarea către Asia / 270
Postfață: Noua ordine mondială / 293
Mulțumiri / 303
Note/305
Indice / 383

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0300 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.