Razboiul regilor. Gloria si decaderea sistemului monarhic european, 1910-1918

Razboiul regilor. Gloria si decaderea sistemului monarhic european, 1910-1918
Preț: 45,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-728-832-5
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 360

DESCRIERE

Razboiul regilor. Gloria si decaderea sistemului monarhic european, 1910-1918 - Theo Aronson
 
... este povestea suveranilor europeni care au domnit inainte de Primul Razboi Mondial si in timpul acestuia. Incepe cu anul 1910, cand tarile Europei erau monarhii, iar capetele incoronate din fruntea lor alcatuiau o mare familie, fiindca aproape toti erau vlastarele unor case domnitoare germane si aproape toti erau nepotii reginei Victoria. Cu totii credeau ca legaturile de sange, ca un anumit spirit de club, ca o anumita „cultura profesionala“ a regilor ii indreptatesc sa isi imagineze, in aerul rarefiat al palatelor regale, ca Europa este o afacere de familie si ca treburile de stat, cu precadere razboiul si politica externa, sunt ocupatia lor exclusiva, ca unsi ai lui Dumnezeu.

Theo Aronson i-a pus intr-o alta lumina, urmarindu-i cum se poarta in timpul marelui razboi, cand legaturile lor de rudenie nu au mai contat, iar ei s-au trezit dusmani neimpacati: unii dintre ei sunt oameni slabi, precum tarul Nicolae, seci si lipsiti de imaginatie, precum imparatul Franz Joseph, capriciosi si nehotarati, precum kaizerul Wilhelm, fanfaroni, precum tarul Ferdinand al Bulgariei, incapatanati precum Constantin al Greciei; altii sunt echilibrati, precum Albert al Belgiei, loiali tarii si sfetnicilor lor, precum Ferdinand al Romaniei, pragmatici, precum George V al Marii Britanii. Vor ramane pe tron si isi vor salva dinastiile doar cei care au inteles ca nu sunt stapanii popoarelor, ci simbolurile lor.

O carte excelenta, bine documentata, scrisa cu maiestrie narativa si uneori nemiloasa cu personajele sale, fiindca umorul sfichiuitor al autorului este greu de ignorat in timpul lecturii.

Theo Aronson (1929–2003), istoric, ramane cel mai bun biograf al familiilor regale din Europa si, cu precadere, al membrilor familiei regale britanice, carora, datorita prezentei sale foarte agreabile, le-a castigat increderea si simpatia. Ca autor, se distinge printr-un stil foarte atractiv, asezonat adesea cu umor si cu ironie, care face din istorie o o lectura interesanta si prietenoasa. A publicat 23 de carti.

CUPRINS:
 
Prefata
Nota autorului
Prolog

PARTEA I
Lumea veche la apus

1. Atotputernicul
2. Regele constituțional
3. Regele-împărat
4. Moştenitorul cezarilor
5. Stăpânul absolut al tuturor Rusiilor
7. Maiestatea Sa Imperială, Regală şi Apostolică
6. Întâlnirile regale

PARTEA A II-A
Butoiul cu pulbere din Balcani

8. Liga regilor din Balcani
9. Războaiele balcanice
10. Regicidul
 
PARTEA A III-A
Coroanele şi tunul

11. Case învrăjbite
12. Alianțe
13. Capete zbuciumate
14. "Tronuri la reducere"
15. Nori de furtună
16. Începutul sfârşitului
17. Căderea regilor
Epilog
Bibliografie
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0199 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.