Războiul cipurilor. Lupta pentru cea mai importantă tehnologie din lume

Războiul cipurilor. Lupta pentru cea mai importantă tehnologie din lume
Preț: 75,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-50-8205-5
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 440

DESCRIERE

Războiul cipurilor. Lupta pentru cea mai importantă tehnologie din lume - Chris Miller
 
Distrugătorul USS Mustin și‑a făcut apariția în partea de nord a Strâmtorii Taiwan la 18 august 2020, cu tunul lui de calibru 12, 7 îndreptat spre sud, având misiunea de a trece prin strâmtoare și a arăta faptul că aceste ape internaționale nu sunt controlate de China – cel puțin nu încă. Un vânt puternic dinspre sud‑vest mătura puntea pe măsură ce nava se deplasa spre sud. Norii de mare altitudine proiectau umbre pe suprafața apei, care părea să se întindă până la marile orașe‑porturi Fuzhou, Xiamen, Hong Kong și la toate celelalte puncte comerciale situate de‑a lungul coastelor Mării Chinei de Sud.
 
La est se ivea în depărtare insula Taiwan, dens populată, cu vârfurile ei înalte ascunse în nori. La bordul navei, un marinar cu șapcă de baseball și o mască chirurgicală ridică binoclul și scrutează orizontul. Apele sunt pline de nave comerciale care transportă mărfuri produse în fabricile din Asia către consumatori din întreaga lume.

La bordul USS Mustin1, mai mulți marinari stau aliniați, într‑o cameră întunecată, în fața unor ecrane multicolore, pe care sunt afișate date provenind de la avioane, drone, nave și sateliți, monitorizând mișcările din bazinul Indo‑Pacific. Pe punte se află un radar care trimite semnale către computerele navei. Tot pe punte se aflau pregătite nouăzeci și șase de celule de lansare, fiecare capabilă să lanseze rachete care puteau lovi cu precizie avioane, nave sau submarine aflate la zeci sau chiar sute de kilometri distanță. În situațiile tensionate din timpul Războiului Rece, armata SUA amenințase că nu va ezita să‑și folosească forța nucleară brută pentru a apăra Taiwanul. Astăzi se bazează pe microelectronică și lovituri de precizie.

În timp ce USS Mustin înaintează prin strâmtoare înarmată cu arsenal computerizat, Armata de Eliberare a Poporului anunță, ca răspuns, o serie de exerciții de tragere cu muniție reală în zona Taiwanului, în vederea a ceea ce un ziar controlat de Beijing numise „operațiunea de reunificare prin forță“.

În această zi însă, liderii chinezi nu sunt îngrijorați de Marina SUA, ci de o reglementare obscură a Departamentului de Comerț al SUA, intitulată Lista Entităților, care limitează transferul tehnologiilor americane în străinătate. În trecut, Lista Entităților fusese folosită în principal pentru limitarea exporturilor de tehnică militară, precum subansamble de rachetă sau materiale nucleare. Între timp însă, guvernul SUA a înăsprit drastic regulile privind cipurile de computer, care au devenit omniprezente nu numai în sistemele militare, ci și în bunurile de consum.

Ținta e Huawei, gigantul tehnologic chinez, care vinde smartphone‑uri, echipamente de telecomunicații, servicii de cloudcomputing* și alte tehnologii avansate. Statele Unite se tem că produsele Huawei au prețuri atât de atractive, în parte datorită subvențiilor primite de la guvernul chinez, încât nu peste mult timp vor forma coloana vertebrală a următoarei generații de rețele de telecomunicații. Supremația Americii în infrastructura tehnologică mondială ar fi fost astfel amenințată. Și, prin urmare, există riscul ca importanța geopolitică a Chinei să crească.
 
Pentru a lupta cu această amenințare, Statele Unite interzic companiei Huawei să cumpere cipuri de computer avansate, produse cu tehnologii americane. În scurt timp, expansiunea globală a companiei chineze se oprește. Linii întregi de produse devin imposibil de fabricat. Veniturile scad spectaculos. O corporație gigant e pe punctul de a se asfixia tehnologic. La fel ca toate celelalte companii chineze, Huawei descoperă că este total dependentă de entități străine pentru a produce cipurile pe care se bazează toate dispozitivele electronice moderne.

Statele Unite încă dețin controlul asupra cipurilor de siliciu care au dat numele Silicon Valley, deși poziția lor a slăbit periculos de mult în ultima vreme. În prezent, China alocă mai mulți bani anual pentru a cumpăra cipuri decât pentru a importa petrol. Semiconductorii sunt utilizați în tot felul de dispozitive, de la smartphone‑uri la frigidere, atât pentru bunuri de consum intern, cât și pentru cele destinate exportului. Diverși strategi vorbesc despre o „Dilemă Malacca“ – cu trimitere la principalul canal navigabil dintre Pacific și Oceanul Indian – cu care s‑ar confrunta China în încercarea ei de a accesa stocuri de petrol și alte materii prime în timpul unei crize. Totuși, Beijingul este mai preocupat de o blocadă măsurată în byți decât în cisterne.

China își dedică cei mai buni experți și miliarde de dolari pentru a dezvolta propria tehnologie de semiconductori, în încercarea de a se elibera din „strânsoarea cu cipuri“ a Statelor Unite. Dacă tactica Beijingului reușește, ea va remodela economia globală și va echilibra balanța de putere militară. Al Doilea Război Mondial a fost decis de oțel și aluminiu, iar Războiul Rece care i‑a urmat a fost caracterizat de amenințarea armelor atomice. Rivalitatea dintre Statele Unite și China poate fi tranșată însă de puterea de calcul. Strategii de la Beijing și Washington înțeleg astăzi că toate tehnologiile avansate – de la învățarea automată la sistemele de rachete, de la vehiculele automatizate la dronele înarmate – au nevoie de cipuri de ultimă generație, cunoscute mai formal și sub numele de semiconductori sau circuite integrate. Producția acestora este controlată de un număr foarte mic de companii...

CUPRINS:

Personajele
Glosar
Introducere

PARTEA I. CIPURILE DIN TIMPUL RĂZBOIULUI RECE
1 De la oțel la siliciu 29
2 Întrerupătorul 35
3 Noyce, Kilby și circuitul integrat 39
4 Industria decolează 44
5 Mortiere și producție de masă 48
6 „Vreau… să… mă… îmbogățesc“ 54

PARTEA A II‑A. CIRCUITELE LUMII AMERICANE
7 Silicon Valley‑ul sovietic 61
8 „Copiază!“ 66
9 Vânzătorul de tranzistori 70
10 „Fetele de la tranzistori“ 76
11 Lovituri de precizie 81
12 Lanțurile de aprovizionare ca principiu de politică de stat 86
13 Revoluționarii de la Intel 91
14 Strategia de echilibrare a Pentagonului 97

PARTEA A III‑A. OARE E AMENINȚATĂ POZIȚIA DE LIDER?
15 „Competiție dură“ 105
16 „În război cu Japonia“ 109
17 „Livrările de gunoi“ 115
18 Țițeiul anilor ’80 121
19 Spirala morții 126
20 Japonia care poate spune nu 133

PARTEA A IV‑A. RENAȘTEREA AMERICII
21 Regele chipsurilor de cartofi 143
22 Disrupția Intel 150
23 „Dușmanul dușmanului meu“: ascensiunea Coreei 155
24 „Acesta e viitorul“ 160
25 Direcția T a KGB 166
26 „Arme de distrugere în masă“:
impactul strategiei de echilibrare 170
27 Erou de război 176
28 „Războiul Rece a luat sfârșit, iar voi sunteți câștigătorii“ 180

PARTEA A V‑A. CIRCUITELE INTEGRATE
DUC CĂTRE O LUME LA FEL DE INTEGRATĂ?

29 „Vrem o industrie a semiconductorilor în Taiwan“ 187
30 „Tot poporul să producă semiconductori“ 194
31 „Să împărtășim iubirea Domnului cu chinezii“ 200
32 Războaiele litografiei 205
33 Dilema inovatorului 212
34 Să alergăm mai repede? 219

PARTEA A VI‑A. EXTERNALIZAREA INOVAȚIEI?
35 „Bărbații adevărați au fabrici“ 227
36 Revoluția fabless 231
37 Marea coaliție a lui Morris Chang 236
38 Siliciul Apple 243
39 EUV 247
40 „Nu există nici un plan B“ 254
41 Cum a uitat Intel să inoveze 258

PARTEA A VII‑A. PROVOCAREA CHINEI
42 Fabricat în China 267
43 „Să pornim asaltul“ 271
44 Transfer de tehnologie 279
45 „Fuziunile sunt inevitabile“ 286
46 Ascensiunea Huawei 292
47 Viitorul 5G 300
48 Următoarea strategie de echilibrare 305

PARTEA A VIII‑A. PUNCTELE DE CONTROL
49 „Domeniile în care concurăm“ 317
50 Fujian Jinhua 326
51 Asaltul asupra Huawei 332
52 Momentul Sputnik al Chinei? 340
53 Penurie și lanțuri de aprovizionare 347
54 Dilema Taiwanului 355
Concluzie 365
Mulțumiri 373
Note 377
Notele traducătorului 431

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0413 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.