Puterea limbajului - Viorica Marian

Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor: Viorica Marian
ISBN: 978-973-50-8587-2
Editura: Humanitas
Anul publicării: 2025
Pagini: 280
Categoria: Stiinta si spiritualitate
DESCRIERE
Puterea limbajului - Viorica Marian
Cum ne transformă mintea codurile pe care le folosim pentru a gândi, a vorbi și a trăi
Cum ne transformă mintea codurile pe care le folosim pentru a gândi, a vorbi și a trăi
... psiholingvista Viorica Marian ne propune o carte care poate fi citită pe mai multe niveluri. Unul este acela de literatură practică, ce cuprinde numeroase sugestii inedite și interesante despre dezvoltarea noastră personală, sănătatea noastră mintală și educația pe care o putem oferi copiilor noștri. Un altul, de introducere atrăgătoare în neuroștiințe și în cele mai noi concluzii ale cercetătorilor limbii, care arată altfel decât ceea ce știam și credeam cu toții.
Aflăm, astfel, că vorbitorii bilingvi iau decizii mai logice atunci când se folosesc de cea de-a doua limbă, că limba pe care o folosim ne influențează amintirile sau că învățarea limbilor străine ne sporește creativitatea și ne remodelează creierul. Nu în ultimul rând, trimiterile filozofice sunt și ele provocatoare intelectual, de la limba ca închisoare (Nietzsche) la limba ca joc (Wittgenstein). Faptul că e scris de o cercetătoare multilingvă dă volumului o consistență personală, existențială, iar publicarea în limba ei maternă îi adaugă un palier de seducție intelectuală.
„Trăim într‑o lume de coduri… Chiar dacă nu vă dați seama de asta, mintea folosește deja coduri multiple: matematica, muzica, limbile vorbite, limbajul semnelor. Creierul uman este construit astfel încât să acumuleze nenumărate coduri de comunicare și, pe măsură ce le învățăm, ni se deschid porți către noi experiențe și cunoștințe. În cele din urmă, ajungem să vedem lumea într‑un mod diferit, iar creierul nostru este transformat în acest proces… Consecințele multilingvismului sunt fie necunoscute, fie minimalizate, fie, uneori, politizate. Însă a ști mai multe limbi poate duce la noi moduri de a gândi, care nu ar putea fi atinse altfel.“ — VIORICA MARIAN
Viorica Marian, psiholingvistă, cercetătoare în domeniul științelor cognitive și psihologă, este cunoscută pentru cercetările ei privind limbajul, bilingvismul și multilingvismul. S-a născut la Chișinău, a obținut diploma de licență la Universitatea din Alaska, a urmat studii de masterat la Universitatea Emory și la Universitatea Cornell, unde a obținut și doctoratul în psihologie. Este profesor de științe și tulburări ale comunicării la Catedra Ralph și Jean Sundin și profesor de psihologie la Universitatea Northwestern, unde din 2000 conduce Laboratorul de cercetare în domeniul bilingvismului și psiholingvisticii.
CUPRINS:
Introducere sau bun‑venit
Partea întâi
SINELE
1. Copleșitoarea complexitate 21
2. Superorganismul care procesează paralel 34
3. Despre creativitate, percepție și gândire 47
4 Cuvântul devenit trup 70
5. Copilăria, bătrânețea și ceea ce e între ele 84
6. O altă limbă, un alt suflet 103
Partea a doua
SOCIETATEA
7. Marele influencer 127
8. Cuvinte în schimbare 153
9. Regăsiți printre cuvinte 172
10. Codurile minții noastre 193
11. Viitorul științei și al tehnologiei 215
În concluzie sau drum bun 233
Mulțumiri 247
Note 249
Lista de ilustrații 277
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-- 43,00 lei47,00 lei (-8,51%)
- 49,00 lei
- 235,00 lei250,00 lei (-6%)
Promoţii
-- 43,00 lei47,00 lei (-8,51%)
- 235,00 lei250,00 lei (-6%)
- 50,00 lei54,00 lei (-7,41%)
RECENZII