Probleme de psihologie genetică. Copilul și realitatea

Probleme de psihologie genetică. Copilul și realitatea
Preț: 49,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-40-1371-2
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 224

DESCRIERE

Probleme de psihologie genetică. Copilul și realitatea - Jean Piaget
 
... după ce Jean Piaget a identificat diferitele stadii ale dezvoltării intelectuale a copilului și a indicat regulile cărora li se supune aceasta, nimic din domeniul psihologiei — fie că vorbim despre achiziția limbajului sau despre apariția moralității infantile — nu a mai fost văzut în același mod.
 
Descoperirile sale orientează astăzi toate activitățile de cercetare, constituie baza pe care se clădește orice formă de educație nouă, inspiră orice reformă serioasă a învățământului. În volumul de față cititorul va descoperi scrieri în care Piaget expune și comentează ideile de bază din principalele sale cărți într-un mod accesibil tuturor celor interesați de psihologia copilului, de creștere și dezvoltare.
 
Jean Piaget a fost un psiholog, biolog, logician și filosof elvețian cunoscut pentru cercetările sale din domeniul psihologiei dezvoltării. A predat cursuri de Psihologie genetică la Universitatea din Geneva și la Sorbona (Paris) și a fondat Centrul Internațional de Epistemologie Genetică din Geneva. A scris numeroase studii și cărți despre dezvoltarea mentală și afectivă a copilului. Dintre acestea, la Editura Trei a apărut Șase studii de psihologie.

Putem distinge două aspecte în dezvoltarea intelectuală a copilului. Pe de o parte, ceea ce putem numi aspectul psihosocial, adică tot ceea ce copilul primește din exterior, învață prin transmitere familială, școlară, educativă în general; și apoi există dezvoltarea pe care o putem numi spontană, pe care o voi numi pe scurt psihologică, aceasta fiind dezvoltarea inteligenței în sine: ceea ce copilul învață singur, ce nu i‑a fost predat, ci ceea ce trebuie să descopere singur; iar acest lucru este, în esență, ceea ce reclamă mult timp. Jean Piaget

În școlile noastre de la Geneva, predarea noțiunii de proporție elevilor se începe doar către vârsta de 11 ani. De ce nu mai devreme? Este evident că programa școlară ar fi introdus predarea proporțiilor la vârsta de 9 sau chiar de 7 ani în cazul în care copilul ar putea să o înțeleagă mai devreme. Însă e nevoie să se aștepte până la 11 ani pentru asta, deoarece această noțiune presupune nenumărate operații complexe. Jean Piaget

CUPRINS:

Preambul
1. Inconștientul afectiv și inconștientul cognitiv
2. Stadiile dezvoltării intelectuale a copilului și a adolescentului
3. Praxiile prezente la copil
4. Percepție, învățare și empirism
5. Limbajul și operațiile intelectuale
6. Ceea ce rămâne din teoria gestaltistă
7. Necesitatea și semnificația studiilor comparative de psihologie genetică
8. Viața și gândirea
9. Timpul și dezvoltarea intelectuală a copilului
Referințe
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0472 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.