Platon, Opera integrală (volumul 1)

Platon, Opera integrală (volumul 1)
Preț: 75,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor:
ISBN: 978-973-50-6606-2
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 584
Categoria: Filozofie

DESCRIERE

Platon, Opera integrală (volumul 1)
 
„Tradiţia filozofică europeană e doar o lungă serie de note de subsol la Platon.“ — ALFRED NORTH WHITEHEAD
 
Traducere, introducere generală, introduceri şi note de Andrei Cornea
 
Născut la Atena în 427 î. Cr, într-o familie de vază, Platon părea menit să se implice în politică. De altfel, unchii săi, Critias și Charmides, îl invitaseră să  li  se  alăture  la  guvernarea  lor  tiranică,  care  urmase  capitulării  Atenei înaintea  Spartei,  în  404.  Întâlnirea  cu  Socrate,  al  cărui  discipol  devenise deja de câţiva ani, i-a schimbat însă complet destinul.
 
Dar în 399 Socrate e condamnat la moarte de democraţia recent restaurată pentru delict de opinie: ar fi introdus în cetate zei noi și ar fi corupt tineretul. Platon se expatriază pentru mai mulţi ani: călătorește la Megara, apoi la Cyrene, în Egiptși, în fine, la Siracuza, în Sicilia. Aici intră în conflict cu tiranul Dionysios cel  Bătrân  și  e  expulzat  forţat.  Revine  la  Atena  și,  în  jurul  lui  370,  înfiinţează Academia, prima școala superioară de filozofie și știinţe. Răsunetul acesteia  va  fi  imens. 
 
Platon  nu  renunţă  însă  la  proiectul  de  a  întemeia  în Sicilia domnia filozofilor, despre care scrie în dialogul Republica. De aceea mai călătorește de două ori acolo, la invitaţia lui Dionysios II, fiul și moștenitorul lui Dionysios cel Bătrân, mort între timp. Nu reușește să-l convertească la filozofie pe Dionysios II și, din nou, își riscă viaţa. Filozoful continuă să-și scrie opera și să predea la Academie până la moarte, în 347.
 
De la Platon ne-a rămas o operă impresionantă, cuprinzând 32 de scrieri considerate autentice. Majoritatea dintre ele sunt dialoguri, și majoritatea dialogurilor l-au drept personaj principal pe Socrate, care dezbate cu feluriţi interlocutori teme filozofice dintre cele mai diverse: etică, politică, religie,  metafizică,  psihologie,  logică,  iubire,  fizică.  Din  punct  de  vedere filozofic,  opera lui  Platon  a  format  temelia  filozofiei  europene...
 
CUPRINS:
 
Apărarea lui Socrate
Criton
Eutyphron
Charmides
Alcibiade I
Ion
Hippias I
Hippias II
Protagoras
Laches
Theages
Lysis.
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0415 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.