Pericolul social al practicarii ocultismului

Pericolul social al practicarii ocultismului
Preț: 15,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
ISBN: 978-606-8863-32-0
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 96

DESCRIERE

Pericolul social al practicarii ocultismului - (magie, vrajitorie, chiromantie) - Emil Strainu, Nicolae Minovici
 
Nu cu mult timp în urma, Editura C. I. D. initia colectia „Restituiri", prin reeditarea brosurii de propaganda „Nostradamus prezice viitorul Europei" (1941). În „Nostradamus...", astrologul elvetian Karl E. Krafft rastalmaceste catrenele vizionarului în folosul propagandei celui de-al Treilea Reich.
 
A doua aparitie din colectie, cartulia de fata, reproduce studiul medico-social al Prof. Dr. Nicolae Minovici, „Pericolul social al practicarii ocultismului" (1938), o incursiune în lumea pestrita a pseudo-ocultistilor care populau în perioada interbelica Capitala si presa vremii.
 
Apropiate ca timp, cele doua titluri nu au aparent nici o legatura între ele. Doar ca la o privire mai atenta... Ce riscurile enunta Prof. Minovici?
 
„Ocultismul, oricare i-ar fi forma de manifestatiune, pare, astazi mai mult decât oricând, sa stapâneasca, printr-o condamnabila moda sufletul colectiv - moda constituind, prin excelenta, o origina psihogenetica pentru un însemnat numar de sindroame neuro-psihiatrice. Aceasta „moda" este încurajata de presa".
 
„Pericolul cel mare consta, tocmai, în stabilirea acestui contact afectiv si în alimentarea continua, cu care practicantii ocultismul desvolta, în massa colectiva, o psihoza dintre cele mai periculoase pentru vieata sociala".
 
„Este vorba de o slabire a controlului critic, de o stare de insuficienta functionala a corticalitatii, care faciliteaza o stare de sugestibilitate cu totul caracteristica".
 
Adica exact tipul de vulnerabilitati pe care încearca sa le exploateze brosura nostradamica în folosul masinii de razboi naziste. Utilizarea eficienta a profetiilor în scop de propaganda necesita un mediu social propice - cel care îl îngrijora pe savantul român.
 
 
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0345 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.