Patericul copt. Apoftegmele Părinților deșertului

Patericul copt. Apoftegmele Părinților deșertului
Preț: 85,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-50-7063-2
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 325
Categoria: Religie

Recomandă unui prieten

De la:

*
?
Completați numele dumneavoastră
?
Completați adresa dumneavoastră de e-mail

Către:

*
?
Completați numele prietenului dumneavoastră
?
Completați adresa de e-mail a prietenului dumneavoastră
*
?
Codul de siguranță, necesar pentru a face distincție între oameni și programele informatice automate care răspândesc spam

DESCRIERE

Apoftegmele Părinților deșertului. Versiunea coptă sahidică sau Patericul copt
 
... prezentul  volum  este  rezultatul  muncii  unei  echipe  de  filologi  clasici,  teologi  și  filozofi care s‑au constituit într‑un grup de studiere a limbilor Bibliei, cu o atenţie specială  asupra  limbii  copte  sahidice.  
 
...în ciuda persecuţiilor din aceste vremuri, egiptenii se convertesc în masă la creștinism. Animaţi de cuvintele lui Hristos din Evanghelii pe care le interpretează în cel mai propriu sens cu putinţă, unii locuitori, puţini la început, iau treptat calea inversă a celor care se întorc din  pustiu.  E  cazul  celebru  al  sfântului  Antonie  cel  Mare,  care,  rămas  orfan  la  tinereţe,  aude  într‑o  zi  la  biserică  îndemnul  Mântuitorului  de  abandonare a tuturor bunurilor pământești (Mc 10. 21).
 
Ceea ce și face pe loc, retrăgându‑se la marginea satului lui de pe malul de vest al Nilului, unde trăiește vreme de zece ani, după care trece fluviul în căutarea unui sălaș  mai  izolat.  Îl  găsește  în  apropiere  de  Pispir,  actualul  Dayr  al  Maymūn, într‑un fort părăsit unde se luptă alţi douăzeci de ani cu demo‑nii  locului,  pe  care‑i  înfrânge  cu  virtuţile  sale  dobândite  prin  practici  ascetice  nemaiauzite.  
 
Între  timp,  este  asaltat  de  discipoli  care  vin  să‑i  urmeze exemplul. Simţind chemarea unei și mai profunde izolări, Antonie se retrage în „deșertul dinlăuntru“, la o sută de kilometri spre est de Valea Nilului, într‑un munte care străjuiește Marea Roșie, în accidentatul Pustiu Arab, unde și rămâne, cu sporadice intermitenţe, până la sfârșit. Exemplul  covârșitor  al  sfântului  Antonie  e  urmat  de  Pahomie,  un  soldat păgân convertit în anul 313 d. H., care, retras la Tabennesi, în Egiptul  de  Sus,  înfiinţează  o  formă  de  organizare  monahală,  cenobitismul,  așa‑numita vieţuire de obște, care devine modelul curent atât în creștinismul răsăritean, cât și în cel apusean...

CUPRINS:
 
Mulţumiri
Studiu introductiv
Notă asupra ediţiei
Bibliografie
APOFTEGMELE PĂRINŢILOR DEȘERTULUI. VERSIUNEA COPTĂ SAHIDICĂ SAU PATERICUL COPT
Anexă
Concordanţă
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0424 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.