Oglinda - Vasile Bunea

Oglinda - Vasile Bunea
Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 9789731881836
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 146

DESCRIERE

Oglinda - Vasile Bunea
 
Oglinda” (sau oglindirea de sine), debutul matur al domnului profesor Vasile Bunea, este o colecție particulară de atitudini.
 
De regulă, orice scriitor își face mîna cu o scriere autobiografică, al cărei stil anunță direcția în care se vor nevoi lucrările sale ulterioare. La fel se întîmplă și cu volumul de față: în fiecare povestire autorul se surprinde într-o atitudine emblematică, pe care o fixează (ca pe o fotografie) și-i amplifică detaliile pînă la caricatural, într-o încercare disperată de introspecție, scăpînd din vedere – sau poate ignorînd intenționat – vederea de ansamblu, pe care, în alte cîteva locuri, o caută cu o nuanță didactică, pentru se re-echilibra.
 
Asta aduce aminte de pasiunea pentru selfiuri, care ne bîntuie societatea contemporană. Toate personajele povestirilor sale reprezintă părți dezasamblate ale propriului psihic al autorului, mai ales atunci cînd sînt în contradicție sau opoziție, pentru că paradoxul reprezintă aici primul pas spre aflarea adevărului și pentru că, în viziunea autorului, finalul incursiunii spre adevăr este o sumă cît mai mare de incertitudini.
 
Ceea ce s-ar putea să-l dezorienteze la început pe cititor, care însă află treptat, participînd empatic la trăirile personajelor, că atitudinile opuse nu se exclud, ci se completează, se întregesc reciproc. Astfel, sîntem pe nesimțite inițiați în atitudinea socratică de abordare a lumii: „știu că nu știu nimic, și nici măcar asta nu știu” (mai ales despre noi înșine). La care mai putem adăuga un alt citat din Socrate, pe care Platon l-a urmat conștiincios: „Sfatul meu este să te căsătorești. Dacă vei avea o nevastă bună, vei fi fericit; dacă nu, vei deveni filosof”. Iulian Dragomir
         
    
 
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0261 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.