Oceanul vietii

Oceanul vietii
Preț: 59,99 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-43-0600-5
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 504

DESCRIERE

Oceanul vietii - Roberts Callum
 
... oceanele sunt cele mai misterioase locuri de pe Terra. Adâncurile lor ramân în mare parte neexplorate, desi ele reprezinta 95% din suprafata care poate sustine viata.
 
În incredibilul sau imn adus acestui element vital, apa, Callum Roberts, unul dintre cei mai importanti biologi marini din lume, ne poarta prin istoria relatiei umanitatii cu marile si cu oceanele, de la primele urme de apa de pe Pamânt si pâna la întinderile pe care le stim azi.
 
...în cea mai mare parte a istoriei lumii civilizate, oceanele lumii au fost foarte stabile. De când nivelul apelor s-a stabilizat, în urma cu 6000-7000 de ani, dupa ultima perioada glaciara, acesta a fost în mare parte previzibil. Da, tarmurile s-au retras si au înaintat sub influenta neobosita a valurilor si a mareei, dar oceanele în sine pareau de neschimbat. Constanta lor contrasta cu lumea de deasupra apelor, unde peisajele au suferit modificari dramatice odata cu raspândirea primilor pastori si cu practica agriculturii, urmata apoi de aparitia oraselor si aparitia industriei. Astazi a venit vremea oceanelor.
 
Aceasta este o carte despre schimbarile din viata marina, schimbari care se desfasoara pe toata întinderea globului. In ultima jumatate de secol, dominatia omului asupra naturii a ajuns în cele din urma la oceane. Viteza si amploarea acestor schimbari ne-auluat pe nepregatite. Marea devine din ce în ce mai ostila pentru viata, lucru valabil nu doar pentru creaturile care înoata, se scufunda sau se târasc pe fundul apei, ci si pentru noi. Abia în ultimul deceniu am început sa realizam în ce fel actiunile noastre remodeleaza oceanele si ce impact are acest lucru asupra propriei noastre bunastari...
 
... omenirea a preschimbat înfatisarea terenurilor, a modificat peisajele pentru a le alinia propriilor nevoi, afectând fauna si flora pe parcursul a mii de ani, ba chiar 10 000 de ani, daca luam în calcul obiceiul aborigenilor din Australia si al amerindienilor de a folosi focul pentru a scapa de vegetatie, facilitând astfel vânatoarea si culesul. Dar ne încapatânam sa credem, cum a punctat Lordul Byron, ca stapânirea omului se opreste la tarmul marii. Cu toate acestea, chiar si în epoca lui Byron, impactul omului asupra marilor era considerabil. Marele pinguin nordic (alea torda) se afla la doua decenii de exctinctie, iar balena gri de Atlantic (balaenoptera physalus) disparuse pentru totdeauna. Pescuitul începuse sa-si epuizeze rezervele din apropierea coastelor si sa afecteze habitatele folosind traule si drage tot mai performante.
 
Oamenii au construit stavilare de-a lungul coastelor si terenuri întinse de mlastini sau estuare au fost transformate în porturi sau zone agricole. în zone foarte populate, apele râurilor au umplut estuarele si golfurile cu aluviuni adunate din zonele arate. De atunci, influenta noastra a crescut exponential. In ultimele doua secole, habitate marine au fost sterse de pe fata pamântului sau au devenit de nerecunoscut. Si, odata cu fluxul în continua crestere al imixtiunii umane, oceanele s-au schimbat în ultimii treizeci de ani mai mult ca oricând în istoria omenirii. In majoritatea zonelor, oceanele au pierdut pâna la 75% din megafauna (animale mari precum balenele, delfinii, rechinii, calcanii si testoasele), pe masura ce pescuitul si vânatul s-au raspândit treptat pe toata suprafata planetei. Pentru anumite specii, procentele coboara pâna la 99%..
 
CUPRINS:
Prolog                 
1.    Patru miliarde de ani si jumatate         
2.    Hrana din mari                        
3.    Mai putin peste în mare    
4.    Vânturi si curenti    
5.    Viata în miscare                    
6.    Maree în crestere        
7.    Mari corozive
8.    Zonele moarte si marile fluvii ale lumii    
9.    Ape insalubre                    
10.    Epoca de plastic                    
11.    O lume nu chiar atât de tacuta        
12.    Alogeni, invadatori si omogenizarea vietii        
13.    Molime si flageluri                    
14.    Mare incognitum                     
15.    Ecosistemele, la dispozitia dumneavoastra            
16.    Cultivând marea                
17.    Marea curatenie
18.    Putem raci lumea noastra tot mai calda?            
19.    Un nou pact pentru oceane                
20.    Viata reconditionata        
21.    Salvarea uriasilor marii    
22.    Sa ne pregatim pentru ce-i mai rau
23.    Epilog: marea ce ne asteapta
Anexa 1
Anexa 2

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0321 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.