O noapte în pustia Sfântului Munte. Convorbire cu un pustnic despre Rugăciunea lui Iisus

O noapte în pustia Sfântului Munte. Convorbire cu un pustnic despre Rugăciunea lui Iisus
Preț: 15,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-136-596-1
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 238
Categoria: Religie

DESCRIERE

O noapte în pustia Sfântului Munte. Convorbire cu un pustnic despre Rugăciunea lui Iisus - Hierotheos Vlachos
 
...întâlnirea şi legătura cu stareţul Sofronie (Saharov) şi cu Mănăstirea Sfântului Ioan Inainte-Mergătorul din Essex, Anglia, unde am văzut înfăptuită Rugăciunea ca slujbă şi chip de viaţă, unită cu teologia, cu pocăinţa şi cu dumnezeiasca împărtăşanie, mi-au aprins dragostea pentru Rugăciunea lui Iisus - care este temelia vieţii isihaste şi rugăciunea neîncetată a Bisericii, de vreme ce la fiecare ectenie a preotului poporul răspunde cu „Doamne, miluieşte". Totodată, în Evanghelii vedem că această rugă I-o adresau lui Hristos orbii, leproşii, femeia canaaneancă ş. c. l. Astfel, cel ce îşi simte neputinţa duhovnicească cere de la Dumnezeu milă.

Când am ajuns duhovnic, în 1973, i-am învăţat pe cei dintâi fii duhovniceşti ai mei să se nevoiască cu Rugăciunea. Unii dintre ei mi-au cerut să scriu într-o formă simplă un text, ca ajutor, şi astfel am aşternut pe hârtie convorbirea de faţă. Egumenul Mănăstirii Cuviosului Grigorie, părintele Gheorghe (Kapsanis), care mă primea întotdeauna cu multă dragoste şi bunătate, m-a îndemnat să o public şi, bineînţeles, a scris prefaţa cărţii. Am publicat cartea fără să-mi trec numele, fiindcă simţeam greutatea lucrării. De atunci, această carte a cunoscut nenumărate ediţii în greacă (21 la număr) şi s-a tradus în aproape douăzeci de limbi. Cartea a circulat şi a fost citită de mulţi, care s-au folosit, şi Dumnezeu a binecuvântat în multe feluri...
 
Rugăciunea lui Iisus, când se săvârşeşte cu buzele şi cu mintea, pune pe fugă gândurile rele şi împăciuieşte mintea, iar atunci când se pogoară în inimă şi lucrează acolo, îl naşte din nou pe om, pune foc în lumea sa lăuntrică şi‑l face theolog – căci atunci theologia ajunge „istorisire”, fiindcă omul învaţă‑povesteşte cele pe care le‑a auzit, le‑a văzut, le‑a învăţat, le‑a trăit. Atunci el cunoaşte nerătăcit că una este mintea şi alta este raţiunea, şi se uimeşte de lărgirea inimii (2 Cor. 6: 11), de adâncimea acesteia şi de lumea ei tainică şi intensă.
 
Negreşit însă, Rugăciunea lui Iisus, ca să fie de folos omului, trebuie neapărat însoţită de theologia Bisericii Ortodoxe (dogma) şi de o viaţă îmbisericită (Tainele‑nevoinţa) – şi în chip anume de dumnezeiasca împărtăşanie, căci Rugăciunea aprinde dorul pentru dumnezeiasca împărtăşanie, iar împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos sporeşte setea de rugăciune.
 
CUPRINS:
 
Cuvant inainte
Prefata
Cuvant de inceput
Tacerea, cuvantarea si viata monahilor
Apus de soare in Muntele Athos
Urcând Taborul meu
Intalnirea cu pustnicul
Convorbire cu gheronda despre rugaciunea lui Iisus
1. Valoarea Rugăciunii
2. Treptele Rugăciunii lui Iisus    
3. Căile Rugăciunii lui Iisus         
4. Războiul diavolului şi cum să-i facem faţă    
5. Venirile şi ascunderile harului
6. Roadele „Rugăciunii"
7. Rătăciri în lucrarea Rugăciunii şi cum să le facem faţă    
8. Rugăciunea lui Iisus este de trebuinţă clericilor şi mirenilor care trăiesc în lume    
9. Rugăciunea lui Iisus pentru ceilalţi    
Rugăminţile pustnicului    
Miez de noapte în pustia Muntelui Athos    
Slujirea dumnezeieştii Liturghii
Coborând de pe Taborul meu
Cuvânt de încheiere

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0290 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.