O istorie genetică (incompletă) a românilor

O istorie genetică (incompletă) a românilor
Preț: 39,90 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-50-7571-2
Editura:
Anul publicării: 2022
Pagini: 240

DESCRIERE

O istorie genetică (incompletă) a românilor - Mihai G. Netea
 
Vom porni în această călătorie prin istoria genetică a poporului român încercând să înțelegem care este substratul primordial al populațiilor europene, cel care provine din Paleolitic. Apoi vom continua să investigăm împreună cum descoperirea agriculturii a adus un nou val de migrații spre Europa venind din Anatolia; culturile neolitice înfloritoare create de acești imigranți au contribuit substanțial la substratul genetic al poporului român.
 
Limbile indo-europene, din care au evoluat mai târziu și limba latină sau limba dacilor, au fost apoi aduse în Europa de migrațiile din Epoca Bronzului, pe care le găsim de asemenea contribuind la substratul genetic al populațiilor europene. Vom aborda în continuare perioada istorică despre care am învățat în cărțile de istorie: cine sunt dacii și cât au contribuit romanii la structura genetică a poporului român?
 
Ca români, ne simțim extrem de apropiați de acest model al originii daco-romane a poporului nostru și, din punct de vedere cultural, el este cât se poate de valabil, dar cât de importantă este componenta genetică a dacilor și romanilor în structura poporului român?
 
Paradoxal poate, știm încă destul de puțin despre acest proces. Vom continua cu era marilor migrații de la începutul Evului Mediu și vom vedea cât de mult (sau puțin) au contribuit popoarele migratoare (și mai ales slavii) la fondul genetic al românilor. În final vom încerca o sinteză a tuturor acestor procese istorice și a modului în care acestea ne-au influențat din punct de vedere genetic. — MIHAI NETEA
 
CUPRINS:
 
Mai multe istorii: cultură, limbă, gene
O scurtă introducere în genetica populației: modul în care
ADN-ul ne ajută să diferențiem între indivizi și populații
Începuturi: Homo sapiens, neanderthalieni, denisovani
și moștenirea lor în ADN-ul europenilor de astăzi
Intermezzo mezolitic: genetica populaților europene
în ultima eră glaciară
Plugul și turma: impactul migrațiilor neolitice
în genetica Balcanilor
Epoca Bronzului: indo-europenii și zorii istoriei
Epoca Fierului: cine sunt dacii?
Columna lui Traian: limba latină și sinteza daco-romană
Migrațiile din Evul Mediu timpuriu și cristalizarea formării
poporului român
Cuceritori din Asia: bulgari, maghiari și cumani
Ultima mare migrație din Asia: romii
Ultima jumătate de mileniu
Cine suntem noi, românii, și cum ne vom schimba în viitor?
Cuvânt de mulţumire
Note
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Stiinta si spiritualitate

Created in 0.0193 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.