Nicolae al II-lea. Ultimul țar - Henri Troyat

Nicolae al II-lea. Ultimul țar - Henri Troyat
Preț: 49,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-8600-1
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 472

DESCRIERE

Nicolae al II-lea. Ultimul țar - Henri Troyat
 
...în Rusia începutului de secol XX, însîngerată de războaie, atentate, greve și mișcări revoluționare, ar fi fost nevoie de un alt fel de suveran. Nicolae, deși bun tată de familie, soț devotat și om atașat tradiției, s-a dovedit de timpuriu a avea o fire mai degrabă șovăielnică și docilă, care îl făcea vulnerabil la influențele contradictorii ale anturajului său.
 
Bazîndu-se pe memoriile scrise ale contemporanilor lui Nicolae și mai ales pe jurnalul acestuia, Henri Troyat evocă istoria tragică a celui ce avea să fie ultimul țar al Rusiei: tinerețea lui și aventura cu frumoasa Matilda Kșesinskaia, căsătoria cu Alix de Hessa și încoronarea marcată de catastrofa de la Hodînka, ultimele sclipiri ale curții imperiale, ezitările țarului în fața pericolelor interne și externe tot mai mari, căderea țarinei sub influența tenebrosului Rasputin, detenția familiei imperiale și monstruosul asasinat de la Ekaterinburg, unde Romanovii își găsesc sfîrșitul sub gloanțele călăilor lor.
 
„Caracterul maiestății sale a fost sursa tuturor nenorocirilor noastre. Un suveran în care nu poți avea încredere, care aprobă astăzi ce va socoti rău mîine este incapabil să conducă în siguranță corabia statului. Defectul lui capital este această lamentabilă absență a voinței. Cu toate că e bun și deloc lipsit de inteligență, această lipsă îl descalifică total pe el, autocratul, suveranul absolut al poporului rus.” (Serghei Witte, Memorii 1849-1915)
 
CUPRINS:
 
Capitolul I. Niki.
Capitolul II. Iubirile juvenile
Capitolul III. Primii pași în Rusia și în Franța
Capitolul IV. Cuplul imperial.
Capitolul V. Liberali și revoluţionari
Capitolul VI. Războiul ruso-japonez
Capitolul VII. Duminica roșie
Capitolul VIII. Prima Dumă.
Capitolul IX. Țarism și parlamentarism
Capitolul X. Un om al lui Dumnezeu care se numește Grigori.
Capitolul XI. Escaladarea pericolelor
Capitolul XII. Nicolae la Marele Cartier General și Rasputin în spatele frontului
Capitolul XIII. Sfârșitul unei domnii
Capitolul XIV. Îngerul se apropie
Anexă
Arbore genealogic
Bibliografie.
Index
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0429 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.