Nesupunerea civica si alte scrieri

Nesupunerea civica si alte scrieri
Preț: 41,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-111-872-7
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 240
Categoria: Filozofie

DESCRIERE

Nesupunerea civica si alte scrieri - Henry David Thoreau
 
Volumul de fata aduna laolalta cateva dintre scrierile de mici dimensiuni ale lui Henry David Thoreau, care au avut un impact foarte important atat in istoria Statelor Unite ale Americii, cat si peste tot in lume. Cel mai renumit eseu al autorului este, fara indoiala, Nesupunerea civica, eseu care a fost publicat pentru prima oara in 1849.
 
Aflam ca cea mai buna guvernare este „cea care guverneaza cel mai putin”, ba chiar „deloc”. Deoarece votul natiunii nu are cum sa nu reflecte interesele unei majoritati, lasandu-le inevitabil neacoperite pe cele ale minoritatilor, este de preferat ca oamenii sa respecte mai degraba ce le dicteaza constiinta decat ce spun legile. Autorul insusi a preferat sa mearga la inchisoare decat sa plateasca niste taxe in care nu credea. Ideile lui au influentat miscarea de revolta nonviolenta initiata de Mahatma Gandhi, care a dus la dobandirea independentei Indiei. Tolstoi il citeaza adesea pe Thoreau, iar Martin Luther King Jr. ii datoreaza acestuia o parte din „visul” sau.
 
In aceasta antologie veti mai putea citi, printre altele, si „Pledoarie pentru Capitanul John Brown”, minunatul eseu despre „Prietenie”, dar si fragmente pline de poezie din Jurnalul sau.
 
Mai actuale decat oricand, scrierile lui Thoreau sustin asumarea responsabilitatii fiecarui individ in societate, dovedind prin fapte ca refuzul cetatenilor de a incuraja institutiile nedrepte poate duce la transformari radicale si de durata.
 
CUPRINS:
 
Introducere
Notă biografică
Despre religie și prietenie
    Notă introductivă
         1. Fabula creștină
         2. Prietenia
Omul împotriva Statului
    Notă introductivă
         1. Paradisul (ce urmează a fi) recâștigat
         2. Nesupunerea civică
         3. Viața fără principii
    Trupul lui John Brown
    Notă introductivă
    Pledoarie pentru Căpitanul John Brown
    Fragmente din Jurnal
    Notă introductivă
         1. Despre mine însumi
         2. Pentru ce am trăit
         3. Concord
         4. Prietenii și vecinii mei
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0391 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.