Monarhia Habsburgică (1848-1918). Volumul 1

Monarhia Habsburgică (1848-1918). Volumul 1
Preț: 59,95 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-46-8317-8
Editura:
Anul publicării: 2020
Pagini: 424

DESCRIERE

Monarhia Habsburgică (1848-1918). Volumul I. Dezvoltarea economică, administrația și sistemul juridic, forța armată - Academia Română, Centrul de Studii Transilvane
 
O sinteză în patru volume a monumentalei lucrări Die Habsburgermonarchie 1848‑1918, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Științe a Austriei
 
Ultimii șaptezeci de ani de existență a Imperiului Habsburgic, de la revoluțiile din 1848 pînă la înfrîngerea în Primul Război Mondial, au fost marcați de evoluții cu efecte profunde asupra principalelor sale componente și a diverselor teritorii aflate sub suveranitatea Casei de Habsburg. Analizînd date statistice și reglementări ale perioadei, autorii studiilor reunite în volumul de față alcătuiesc o imagine detaliată a unora dintre aceste efecte din punct de vedere economic, social, cultural, militar și juridic.
 
Încadrarea economiei Imperiului în procesul european de industrializare, politicile economice promovate de Monarhia Habsburgică, problema statului supranațional, fundamentele sistemului juridic și rolul armatei chezaro-crăiești în menținerea coeziunii interne și externe a Monarhiei sînt unele dintre aspectele care vădesc complexitatea statului dualist austro-ungar.
 
„Textele aduc o contribuție esențială la cunoașterea monarhiei dunărene și mai ales la evidențierea efectelor de durată ale stăpînirii austriece în provinciile românești sau la detalierea relațiilor dintre Regatul României și Imperiul Habsburgic sau (între 1867 și 1918) cel Austro‑Ungar. Viziunile reputaților istorici austrieci ai vremii vor putea fi de acum coroborate mai ușor cu cercetările și concluziile specialiștilor din România, îmbunătățind astfel fresca reconstituirii trecutului comun european, în spiritul adevărului omenește posibil, mereu perfectibil.” (Ioan-Aurel Pop)
 
CUPRINS:
 
Cuvânt-înainte (Ioan-Aurel Pop)
Notă asupra ediţiei (Rudolf Graf)
 
I    
Dezvoltarea economică

Locul Monarhiei Habsburgice în economia mondială (Nachum Th. Gross)    
Principalele coordonate ale politicii economice austriece (1848-1918) (Herbert Matis)        
Politica financiară austriacă {Josef Wysocki)
 
II    
Administraţia şi sistemul juridic

Monarhia Habsburgică şi problema statului supranaţional (Robert A. Kanri)    
Sistemul juridic din Ungaria (Bela Sarlos)  
     
III
Forţa armată

Forţa armată în stat şi societate (Johann Christoph Allmayer-Beck)    
Armata (Miliţia) teritorială regală ungară [Honved] (1868-1914) (Ţibor Papp)
Referinţe bibliografice
Contributori            
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Dezvaluiri/Istorie

Created in 0.0258 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.