Misterul catedralelor - Fulcanelli

Misterul catedralelor - Fulcanelli
Preț: 39,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor:
Anul publicării: 2023
Pagini: 208

DESCRIERE

Misterul catedralelor - Fulcanelli
 
... textele alchimice sunt, în primul rând, rețete magice, şi, în al doilea rând, texte poetice. Este ceea ce nu a reuşit în nici un fel să înțeleagă Jung, într-ale sale studii atât de searbǎde, atât de dezamăgitoare despre alchimie.

Textul lui Fulcanelli e una din marile reuşite ale genului. Caracterul poetic al scriiturii este dat aici de  înşiruirea de formule hipnotice, în care elementele şi materialele folosite în operațiunile alchimice sunt numite rând pe rând Leu verde, Câine de Armenia, Scuipat de Lună  sau Sămânță metalică.

Alchimiştii fac parte dintr-un şir de experți ai extazului, care au înțeles acest adevăr elementar: tehnica perfecțiunii individuale nu depinde de dogmă. În aceste condiții, a spune, precum Fulcanelli sau Lovinescu, că piatra filozofală e Iisus, nu e altceva decât a spune că Iisus e un simbol, o hieroglifă a perfecțiunii individuale.

Fulcanelli practica alchimia. Nu alchimia văzută ca o tehnică primitivă de purificare a metalelor, ca o prechimie, ci un sistem de tehnici de perfecționare individuală, chiar și trupească, un soi de yoga occidentală. În acest sens, alchimia este o chimie organică, dar unde cuvântul "organic" capătă un alt înțeles, ascuns profanului.

Lăsând deoparte identitatea sa corporală, se poate spune că Fulcanelli a reînnoit mistica alchimică a Hristos-ului = piatra filozofală, pe care la noi a reprezentat-o Vasile Lovinescu: "[Piatra filozofală] e piatra aruncată pe care Hristos o răscumpără și o preface în pâine superesențială și o pune în vârful unghiului, căci gestul Lui, în momentul frângerii, e prototipul secțiunii longitudinale a tuturor bisericilor creştinătății” (Vasile Lovinescu, Jurnal alchimic, Editura Rosmarin, 2021)

Acest fragment dintr-un text neterminat al lui Vasile Lovinescu ar putea rezuma esența scrierilor celui care a dorit să semneze Fulcanelli. Piatra din vârful unghiului, planul mistic al construcției bisericilor creştine, însemnătatea alchimică a parabolelor biblice, toate aceste teme frecvente din textele lui Fulcanelli se regăsesc şi în frazele guénonist-ului român.

În același timp, ceea ce reiese din acest scurt pasaj lovinescian, dar care e un lucru manifest în multe din textele sale publicate, este chestiunea limbii. Problema ocultismului este o problemă de limbă, iar studiul doctrinelor oculte este imposibil fără cunoştinţe lingvistice, fără cunoașterea structurii și funcționării limbilor.

CUPRINS:

PREFAŢĂ
MISTERUL CATEDRALELOR
PARIS
AMIENS
BOURGES
CRUCEA CICLICĂ DE LA HENDAYE
CONCLUZII

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0467 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.