Miracolul Spinoza

Miracolul Spinoza
Preț: 34,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-8560-85-4
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 176
Format: 34 lei
Categoria: Filozofie

DESCRIERE

Miracolul Spinoza - Frédéric Lenoir
 
... alungat din comunitatea evreiască la doar 23 de ani, pentru erezie, Baruch Spinoza a decis să își dedice restul vieții filosofiei.
Obiectivul său? Să descopere ce înseamnă adevăratul bine, care să îi ofere pentru totdeauna sentimentul neîncetat de bucurie supremă.
 
În cei 22 de ani pe care i-a mai trăit din acel moment, Spinoza a compus o operă revoluționară. Cum a putut el, în plin secol al XVII-lea, dominat de obscurantism, intoleranță și fanatism, să fie precursorul iluminismului și al democrației moderne? Dar pionierul unei abordări istorice și critice a Bibliei, fondatorul psihologiei profunzimilor sau inițiatorul filologiei, al sociologiei și al etologiei?

Și, mai ales, cel care a pus bazele filosofiei fondate pe dorință și bucurie, bulversând felul în care privim moralitatea și fericirea, şi chiar pe Dumnezeu?
 
Din multe puncte de vedere, Spinoza nu numai că a fost înaintea vremurilor în care a trăit, ci și înaintea vremurilor pe care le trăim noi acum. De aceea îl și numesc «miracol».
Frédéric Lenoir
 
Spinoza explică în Etica sa că ideile şi simţămintele noastre sunt strâns legate. Prin urmare, am să mă străduiesc, pe cât se poate, să-i desluşesc gândirea pornind de la viaţa sa, folosindu-mă de aceste diverse izvoare, neuitând să semnalez unele întâmplări rămase până azi subiect de dispută. Cunoaştem totuşi suficiente fapte, cât să ne facem o idee destul de clară despre personalitatea şi felul în care a trăit filosoful, care, de-a lungul întregii sale vieţi, a căutat să stabilească un echilibru coerent între gând şi faptă.
 
CUPRINS:
Cuvânt înainte: Miracolul Spinoza
Partea I. Revoluţionarul politic și religios
1. Convertire filosofică
2. Un om rănit
3. Un liber-cugetător
4. O lectură critică a Bibliei
5. Spinoza şi Hristos
6. O trădare a iudaismului?
7. Precursorul iluminismului
Partea a II-a. Maestrul înţelepciunii
1. Etica, un îndrumar către desăvârşita bucurie
2. Dumnezeul lui Spinoza
3. Pe culmile puterii, ale perfecţiunii şi ale bucuriei
4. Înţelegerea acestor sentimente care ne stăpânesc
5. Să cultivăm dorinţa
6. Dincolo de bine şi de rău
7. Libertate, veşnicie, iubire
Concluzie: Măreţie şi limite ale spinozismului
Postfață: Un schimb epistolar cu Robert Misrahi
Bibliografie
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0331 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.