Mintea. Scurta introducere in filosofia mintii

Mintea. Scurta introducere in filosofia mintii
Preț: 42,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-111-553-5
Editura:
Anul publicării: 2019
Pagini: 344
Categoria: Filozofie

DESCRIERE

Mintea. Scurta introducere in filosofia mintii - John R. Searle
 
... considerat unul dintre cei mai eminenti ganditori ai lumii, Searle demonteaza aceste teorii, oferindu-ne, intr-un stil comprehensibil si alert, o introducere in teoria mintii. Porneste de la expunerea celor douasprezece probleme ale filosofiei mintii – reunite sub titlul „Descartes si celelalte dezastre” –, probleme la care revine pe tot parcursul volumului, pe masura ce clarifica subiecte ca materialismul, constiinta, problema minte-corp, intentionalitatea, cauzarea mentala, liberul arbitru si sinele. Mintea reprezinta o introducere surprinzator de directa si antrenanta intr-unul dintre cele mai provocatoare domenii ale filosofiei.
 
„In celebrul enunt al lui Descartes «gandesc, deci exist», la ce se refera persoana intai singular? Descartes nu se refera, cu siguranta, la corpul meu, ci la mintea mea, substanta mentala care constituie acel eu esential. Avem acum un motiv intemeiat pentru a presupune ca dualismul cartezian nu este o descriere acceptabila din punct de vedere filosofic a naturii mintii. Dar aceia dintre noi care respingem dualismul trebuie sa mai raspundem la o intrebare serioasa: ce este, mai exact, sinele? Ce fapt referitor la mine ma face sa fiu eu?”
 
 „Voi incerca sa depasesc vocabularul si ipotezele si, in acest fel, imi propun sa solutionez sau sa inlatur problemele traditionale. Dar, odata ce am realizat acest lucru, subiectul, filosofia mintii, nu ia sfarsit: el devine mai interesant. […] Cele mai multe dintre introducerile generale la acest subiect se refera doar la Marile Intrebari. Acestea se concentreaza, in principal, asupra problemei minte‑corp, acordand totodata o oarecare atentie problemei cauzarii mentale si, intr-o mai mica masura, problemei intentionalitatii. […] In mod specific, mie mi se pare ca trebuie sa ne axam pe intrebari despre structura detaliata a constiintei si semnificatia ultimelor cercetari din neurobiologie cu privire la acest subiect.”
John Searle
 
CUPRINS:
 
Cuvant introductiv
Introducere: De ce am scris aceasta carte
1. Douasprezece probleme pe care le trateaza filosofia mintii
2. Orientarea spre materialism
3. Argumente contra materialismului
4. Constiinta ‑ Partea I:
Constiinta si problema minte‑corp
5. Constiinta - Partea a II‑a:
Structura constiintei si neurobiologia
6. Intentionalitate
7. Cauzarea mentala
8. Liberul arbitru
9. Inconstientul si explicatia comportamentului
10. Perceptia
11. Sinele
Epilog: Filosofia si perspectiva stiintifica asupra lumii
Note
Bibliografie
Index
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0200 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.