Micul ghid al mitologiei hinduse

Micul ghid al mitologiei hinduse
Preț: 15,75 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-973-7800-35-0
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 176
Categoria: Religie

DESCRIERE

Micul ghid al mitologiei hinduse
 
... unele dintre aceste revelaţii dăruite de Fiinţa Supremă (Dumnezeu Tatăl) diferitelor Sale aspecte şi manifestări, care fără îndoială că sunt autentice, sunt oferite oamenilor prin intermediul unor legende şi alegorii care au rolul sa explice pe înţelesul tuturor misterele infinitelor Forţe Divine ce alcătuiesc Universul
manifestat si nemanifestat.
 
Fragment din carte:
Krishna, ocupă în panteonul hindus un loc important, fiind considerat a fi o manifestare a lui Dumnezeu (Bhagavan). El simbolizează pentru adoratorii săi iubirea divină (prema), frumuseţea divină (rupa) şi acţiunea detaşată, fascinantă (lila).
 
De-a lungul timpului, Krishna a fost adorat sub diferite forme. Jucăuşul copil Krishna este cel care îndeplineşte dorinţele benefice şi oferă protecţie, tânărul Krishna este iubitul divin, cosmic, iar înţeleptul luptător Krishna este învingătorul demonilor, cel care înlătură toate limitările. Conform hinduismului, Krishna este al optulea avatar al lui Vishnu. în conformitate cu toate dicţionarele standard, cuvântul „krishna" înseamnă „negru" în sanscrită, în iconografia indiană marele avatar apărând în mod frecvent cu pielea de culoare neagră sau albastră, în comparaţie cu celelalte personaje mitice, care sunt reprezentate cu pielea deschisă la culoare.
 
Viaţa şi învăţătura sa este redată în numeroase lucrări. Primele menţionări despre Krishna apar în poemul Mahabharata, ce conţine faimoasa Bhagavad Gita. Cultul lui Krishna s-a răspândit ulterior, acesta fiind descris în diverse Purana-e, cum ar fi Vishnu Purana, culminând cu cele 1. 000 de versuri din Bhagavata Purana şi cu poemul Gita Govinda.
 
Krishna este uşor de recunoscut în reprezentările sale: în murti-uri apare cu pielea de culoare neagră sau întunecată, pe când imaginile moderne ii prezintă ca având pielea de un albastru închis. El este adeseori reprezentat purtând un dhoti galben de mătase şi o coroană din pene de păun. Descrierile cele mai răspândite îl înfăţişează ca fiind băiat mic sau tanar într-o postură relaxată, cântând la flaut. In aceasta ipostază, cunoscută sub numele de tribhangi mudra, ţine un picior îndoit în faţa celuilalt şi ridica flautul in...

CUPRINS:
Introducere... 3
Brahman... 26
Varuna... 30
Prajapati... 33
Indra... 34
Apsara... 40
Gandharva... 41
Agni... 42
Surya... 44
Yama... 48
Soma... 50
Aditi... 52
Daksha... 54
Brahma... 60
Sarasvati    ... 66
Gayatri... 68
Vishnu... 70
Lakshmi... 78
Kama... 82
Rama... 84
Sita... 90
Hanuman    ... 94
Krishna... 100
Radha... 110
Balarama... 114
Kalki... 116
Mohini... 118
Shiva... 124
Rudra... 132
Shiva Lingam... 136
Mahakala... 140
Ardhanarishvara... 142
Nataraja... 148
Shakti... 150
Parvati... 152
Durga... 156
Anapurna... 160
Ganga... 162
Ganesha... 166
Skanda - Kartikeya... 172
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0415 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.