Mic tratat de magie

Mic tratat de magie
Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-44-0131-1
Editura:
Anul publicării: 2018
Pagini: 94

DESCRIERE

Mic tratat de magie - Adrian Leonard Mociulschi
 
... magia este iubire de înţelepciune sau escrocherie? Cert e că lucruri imaginate în trecut şi plasate pe teritoriul magiei sunt azi realităţi banalizate prin omniprezentă. Imposibilităţile trecutului, ne spune Adrian Mociulschi sunt posibilităţile prezentului. Suntem în plin miraj tehnologic. Zburăm graţie avioanelor, comunicăm instantaneu cu prietenii de pe alte continente prin telefon sau internet, iar smartphone-ul ne deschide în faţa ochilor o lume întreagă. Dar nu cumva mai mult ascunde decât ne dezvăluie?
 
Tehnologia pare să ne ofere instrumentele pentru a instaura treptat un adevărat paradis terestru. Insă Adrian Mociulschi ne avertizează şi asupra pericolelor aduse de progresul tehnologic: poluarea planetei, dispariţia multor meserii, şomajul, îmbogăţirea excesivă a unui mic număr de stăpâni privilegiaţi ai tehnologiilor avansate. In plus, tehnologia ne ajută să evităm efortul, iar asta conduce la lenevirea trupului şi a minţii. Ne deplasăm cu maşinile şi nu ne mai folosim picioarele. Găsim orice informaţie pe internet, iar memoria noastră regresează. Tehnologia ne oferă o multitudine de cârje ce riscă să ne accentueze handicapurile şi să ne împiedice să le depăşim.
 
L-aş plasa pe Adrian Mociulschi într-o înrudire intelectuală cu un alt rafinat eseist, Alexandru Paleologu, care deplângea tehnolatria contemporană şi avertiza asupra caracterului barbarizator al confortului. Avem, aparent, mai multă libertate, în timp ce, de fapt, lanţurile robiei tehnologice devin tot mai grele...
 
De la comorile ascunse într-o peșteră în care am fi putut intra rostind formula „Sesam, deschide-te!“ am ajuns la controlul vocal pentru smartphone-uri, tablete și alte dispozitive electronice. Asistăm, așadar, la o manifestare liberă a puterilor considerate odinioară vrăjitorești. Așa cum Ali Baba putea porunci stâncii îndărătul căreia erau ascunse bogății, omul contemporan poate comanda asistenților digitali în spatele cărora se află Inteligența Artificială.

„Democratizarea“ magiei face o diferență cantitativă între artefactele din basme, puține la număr, și cele ale societății de consum, produse pe bandă rulantă. Am ajuns să trăim într-o lume pe cât de miraculoasă, pe atât de misterioasă, dar încă nu ne dăm seama de acest lucru. Micul tratat de magie dorește să divulge seducția lumii tehnologice de astăzi, purtând cititorul pe acele cărări ale cunoașterii pe care le-a bătut și autorul în cercetările sale.
 
CUPRINS:
 
Prefaţă                    
Cuvânt dilematic
Capitolul I. Cercul vicios        
Capitolul II. Magie vs. vrăjitorie                     
Capitolul III. Asterne-te, masă!    
Capitolul IV. Costuri si rosturi
Capitolul V. Malus scientia
Capitolul VI. A treia cale
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0315 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.