Maturi tipice in jocul de sah

Maturi tipice in jocul de sah
Preț: 35,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Anul publicării: 2021
Pagini: 220

DESCRIERE

Maturi tipice in jocul de sah - Gabriel Georgescu, Aurelian Teaca
 
... cuprinde multitudinea maturilor tipice, argumentate cu numeroase exemple din practica marilor jucători ai lumii din epoca romantică şi până în contemporaneitate. Nu cunosc să existe o culegere a tuturor celor 22 de tipuri de mat într-o singură carte şi faptul că minunatele maturi ale lui Murphy, matul Dilaram, matul cu epoleţi, matul lui Blackburne, matul lui Legal sau străvechiul mat al lui Lucena - ca să enumăr doar câteva dintre aceste tipuri de mat - pe care autorii le exemplifică sunt prezentate cu stralucite partide jucate de inaintasi intr-un număr de 226 de diagrame, este cu totul remarcabil.
 
Recomand cu căldură tinerilor şahişti nu doar să citească această carte, ci şi să încerce să reţină cât mai multe dintre exemplele prezentate, căci le dezvoltă substanţial jocul combinativ şi îi ajută să construiască maturi speciale. Creşterea forţei de joc, dar şi satisfacţia unui mat spectaculos fac ca memorarea unor astfel de poziţii să fie mai plăcută şi mai uşor de suportat. Ce jucător nu se bucură când reuşeşte un mat celebru, mai ales ştiut fiind că boom-ul informatic din ultima perioadă a făcut ca jocul de şah să nu mai aibă practic secrete, iar şansa unui astfel de mat s-a micşorat enorm!? Aproape fiecare şahist reţine cu maximă bucurie "nemuritoarea " lui şi o povesteşte cu multă mândrie celor mai tineri.

Consider că fără cunoaşterea acestor combinaţii speciale aş fi obţinut mai greu titlul de mare maestru internaţional şi mai ales, poate, cele două titluri de campion naţional de seniori, realizările mele majore. Şi acum, deşi au trecut mulţi ani de atunci, feed-back-ul se realizează în momentul în care apare o poziţie "cunoscută" şi reuşesc sa anticipez combinaţia câştigătoare sau de remiză bazat fiind pe diagramele memorate anterior. Nu totdeauna putem reţine multitudinea de diagrame studiate, dar tipicul poziţiei ne atrage atenţia că se poate întâmpla ceva decisiv.
 
Şahul este o formă de cunoaştere umană care reuneşte valenţe ale ştiinţei, artei şi sportului într-un mod unitar şi original, ceea ce-i conferă în rândul jocurilor intelectuale un loc special de unicat, fiind cel mai frumos joc din câte a creat mintea omenească. El cultivă o serie de calităţi intelectuale, estetice şi moral-volitive absolut necesare în practicarea profesiilor intelectuale şi chiar şi fizice.
 
Şahul dezvoltă asemenea capacităţi intelectuale ca gândirea creatoare şi logică, capacitatea de analiză şi sinteză, intuiţia, imaginaţia, memoria, atenţia, perspicacitatea, capacitatea de anticipaţie, puterea de concentrare, capacitatea de a experimenta, contribuie la educarea gustului artistic, pentru că el este o formă specială a artei care creează valori spirituale ce desfată sufletul uman. O combinaţie frumoasă sau o partidă încheiată după toate legile strategiei şi tacticii jocului de şah poate provoca emoţii estetice asemănătoare contemplării unei picturi de Rembrandt sau audiţiei unei simfonii de Beethoven.
 
Şahul dezvoltă asemenea însuşiri moral-volitive necesare oricărui om în sport şi în muncă cum sunt voinţa, ambiţia, spiritul de disciplină, combativitatea, respectul adversarului şi regulamentelor sportive, prezenţa de spirit, perseverenţa, spiritul de organizare şi obiectivitate, stăpânirea de sine, tăria de caracter, spiritul de decizie şi de precauţie, responsabilitatea în luarea deciziilor.
 
In ţările în care şahul s-a introdus în programele şcolare (este drept, facultativ) se observă influenţa sa pozitivă asupra procesului instructiv-educativ. Copiii care frecventează orele de şah obţin rezultate superioare la învăţătură...

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Cărți noi - Cultura generala/Timp liber

Created in 0.0231 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.