Marele roman al matematicii. Din preistorie în zilele noastre

Marele roman al matematicii. Din preistorie în zilele noastre
Preț: 45,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-40-0625-7
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 304

DESCRIERE

Marele roman al matematicii. Din preistorie în zilele noastre - Mickael Launay
 
În timpurile străvechi, matematica a fost inventată pentru a fi utilă. Numerele erau folosite pentru a ţine socoteala turmelor, iar geometria ajuta la măsurarea campurilor şi la trasarea drumurilor. Povestea ar fi putut să se oprească aici, dar, de-a lungul secolelor, oamenii au continuat să exploreze cu uimire căile sinuoase ale acestei ştiinţe abstracte.
 
Desigur, istoria matematicii a fost scrisă de genii, însă adevăratele personaje ale acestui „mare roman” sunt ideile. Acele idei care încolţesc într-o bună zi în mintea cuiva, după care se propagă din secol în secol, din continent în continent, cresc şi înfloresc, sfârşind prin a ne ajuta în viaţa de zi cu zi în moduri dintre cele mai surprinzătoare.
 
Mickaël Launay ne arată cât de frumoasă, poetică şi surprinzătoare este, de fapt, matematica, această disciplină aparent aridă, care ascunde comori nebănuite. Numărul π este de-a dreptul fascinant, iar şirul lui Fibonacci şi numărul de aur ne deschid perspective insolite asupra realităţii înconjurătoare. Ecuaţiile sunt adevărate provocări intelectuale, iar infinitul mic ne asaltează mintea cu nenumărate paradoxuri.
 
Dacă n-ai înţeles niciodată nimic din matematică, dacă ţi s-a întâmplat chiar s-o deteşti, ce-ai zice să-i dai o a doua şansă? Vei avea parte de o mare surpriză.
 
Mickaël Launay (n. 1984) este matematician şi scriitor francez. A absolvit Şcoala Normală Superioară din Paris, iar în 2012 şi-a obţinut doctoratul la Universitatea Aix-Marseille, cu o teză despre probabilitate. De peste 15 ani, organizează proiecte de popularizare a matematicii atât pentru copii, cât şi pentru publicul larg, iar în 2013 a creat, în acelaşi scop, canalul Micmaths pe YouTube.
 
Este coautor a două cărţi, 52 semaines de defis mathematiques şi L'affaire Olympia: Les secrets mathematiques de T. Folifou, iar în 2018 a primit Premiul D’Alambert pentru întreaga sa contribuţie la popularizarea matematicii. Marele roman al matematicii a obţinut în 2017 Premiul Tangente pentru cea mai bună carte de popularizare a matematicii.
 
CUPRINS:
 
1.    Matematicieni, fără să vrea    
2.    Şi a apărut numărul     
3.    Nimeni nu intră aici dacă nu este geometru
4.    Epoca teoremelor    
5.    Un pic de metodă    
6.    De la π la si mai si    
7.    Nimic şi mai puţin decât nimic    
8.    Puterea triunghiurilor    
9.    Spre o necunoscută     
10.    Şiruri        
11.    Lumile imaginare            
12.    Un limbaj pentru matematică    
13.    Alfabetul lumii            
14.    Infinitul mic    
15.    Măsurarea viitorului    
16.    Apariţia maşinilor            
17.    Matematicile viitorului    
18.    Epilog                    
19.    Pentru a merge mai departe    
20.    Bibliografie   

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0390 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.