Marea carte de bucate românești
Preț: 65,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
Autor: Maria Cristea Soimu
ISBN: 978-973-47-3122-0
Editura: Paralela 45
Anul publicării: 2023
Pagini: 560
Categoria: Alimentatie
DESCRIERE
Marea carte de bucate românești - Maria Cristea Soimu
Faceți masa mai frumoasă dacă puneți mâncarea pe o față de masă curată, imprimată sau albă, și alături de tacâmuri puneți o floare mică, o crenguță de brad, de liliac, de trandafir etc. Daţi-le copiilor să mănânce ceea ce trebuie și nu neapărat ceea ce le place. Numai dumneavoastră știți să păstrați echilibrul organismului care crește. Nu vă lăsați manipulate de mofturi, lacrimi sau refuzul mâncării pe care ați gătit-o cu efort și cheltuială.
Lăsați pe cei care vă sunt dragi să mănânce din toate, dar nu-i lăsați să se lăcomească la carne, prăjituri, sucuri sau vin. Tot ceea ce gândim sau înfăptuim într-o viață de om trece prin stomac, deci prețuiți mâncarea, prezentând-o cu artă. Gândurile frumoase vin după o masă hrănitoare și nu prea îndestulată.
O masă copioasă își cere drepturile ei: să lenevești, să nu mai gândești, să nu mai visezi, să nu mai acționezi. Aveți grijă să nu-i desfătați pe ai casei în fiecare zi. Rezervați-le surprizele și mâncărurile de rezistență pentru zilele de sărbătoare. Bucătăria românească a adaptat rețete de la turci, de la francezi, de la italieni, de la ruși. Sarmalele, chiftelele, tocana, ghiveciul – vin din bucătăria turcească. Româncele au adăugat însă condimente, legume și imaginație – proprii bucătăriei românești – și le-au transformat în mâncăruri naționale.
Borșul vine de la ruși, dar o masă cu lume multă nu e posibilă fără borșul de potroace, borșul de perișoare sau borșul călugăresc în post! Ravioli făceau bunicile noastre de acum două veacuri și le prezentau sub formă de colțunași! Supele, mai ales cele de ceapă și de sparanghel – vin de la francezi. Dar care gospodină ar da supa cu găluște de griș, consomeul sau buillonul pe o altă mâncare?
Dumnezeu a binecuvântat pământul românesc cu tot ce a avut mai bun în traista sa cu daruri. Căutați aceste daruri în jur și vă veți convinge de bunătatea Lui. Nu uitați însă: Omul mănâncă atât cât îi trebuie ca să trăiască, nu trăiește doar ca să mănânce.
Aperitive, salate și garnituri; Sosuri; Sufleuri și budinci; Pâine și preparate din făinoase; Preparate din griș, mălai și orez; Borșuri, ciorbe și supe; Preparate din legume; Preparate din carne de porc; Rasoluri; Preparate din carne de vită; Preparate din carne de ovine; Preparate din carne tocată; Preparate din carne de pasăre; Preparate din pește și moluște; Rețete bătrânești; Dulciuri și prăjituri de casă; Creme, torture, înghețate; Conserve din fructe și legume; Prânzul de post; Masa de Florii; Masa de Paște; Masa tradițională de Crăciun.
CUPRINS:
În loc de prefață
Gânduri pentru gospodine
Cum folosim condimentele și descrierea lor... 1
Plante aromatice... 3
Cum să asortăm vinurile... 5
Măsuri și măsurători aproximative folosite în bucătărie... 6
Ingrediente necesare în bucătărie, preparate în casă... 7
1. Aperitive... 9
1. 1. Aperitive servite reci... 9
1. 2. Tartine... 12
1. 3. Aperitive din legume servite calde și reci... 15
1. 4. Aperitive servite calde... 18
1. 5. Antreuri... 26
1. 6. Salate servite ca aperitiv... 33
2. Salate și garnituri... 47
3. Sosuri... 54
4. Preparate din ouă... 61
4. 1. Preparate din ouă fierte... 61
4. 2. Ouă umplute... 64
4. 3. Omlete... 66
4. 4. Ouă ochiuri... 72
5. Sufleuri și budinci... 76
5. 1. Sufleuri sărate... 76
5. 2. Sufleuri dulci... 78
5. 3. Budinci servite ca mâncare... 80
5. 4. Budinci servite ca desert... 84
6. Clătite. Colțunași. Rulade dulci... 90
6. 1. Clătite simple... 90
6. 2. Clătite picante... 93
6. 3. Colțunași... 95
6. 4. Rulade dulci... 97
7. Pâine și preparate din făinoase cu brânzeturi, legume și fructe... 98
7. 1. Pâine de casă... 98
7. 2. Paste făinoase preparate în casă... 99
8. Preparate din griș, mălai și orez... 107
8. 1. Preparate din griș... 107
8. 2. Preparate din mălai... 109
8. 3. Preparate din orez... 113
9. Borșuri, ciorbe și supe... 118
9. 1. Borșuri de carne și legume... 118
9. 2. Ciorbe de carne și legume... 123
9. 3. Supe de carne... 126
9. 4. Borșuri, ciorbe și supe de legume... 129
9. 4. 1. Borșuri de legume... 129
9. 4. 2. Ciorbe de legume... 133
9. 4. 3. Supe de legume... 136
10. Preparate din legume fără carne... 148
10. 1. Preparate din cartofi... 148
10. 2. Preparate din ciuperci... 152
10. 3. Preparate din conopidă... 154
10. 4. Preparate din dovlecei... 156
10. 5. Preparate din fasole verde și uscată... 159
10. 6. Preparate din gulii... 162
10. 7. Preparate din hribi... 164
10. 8. Preparate din linte... 167
10. 9. Preparate din mazăre... 169
10. 10. Preparate din morcovi... 170
10. 11. Preparate din praz... 172
10. 12. Preparate din roșii... 174
10. 13. Preparate din spanac... 176
10. 14. Preparate din țelină... 179
10. 15. Preparate din varză... 181
10. 16. Preparate din vinete... 183
10. 17. Preparate din urzici... 186
10. 18. Preparate din legume în amestec... 187
11. Preparate din carne de porc... 191
11. 1. Preparate tradiționale din carne de porc. Pregătirea cârnaților... 191
11. 2. Preparate din carne de porc... 196
11. 3. Fripturi de porc... 201
11. 4. Mâncăruri din carne conservată de porc... 204
12. Escalopuri... 210
13. Șnițele... 212
14. Rasoluri... 214
15. Preparate din carne de vacă... 217
15. 1. Biftecuri... 217
15. 2. Friptură din carne de vacă... 219
15. 3. Friptură din mușchi de vacă... 221
15. 4. Preparate din carne de mânzat... 223
16. Preparate din carne de ovine... 226
16. 1. Preparate din carne de berbec... 226
16. 2. Preparate din carne de miel... 229
16. 3. Preparate din carne de oaie... 234
17. Preparate din carne tocată... 238
18. Preparate din organe... 249
18. 1. Preparate din creier... 249
18. 2. Preparate din inimă... 252
18. 3. Preparate din limbă... 254
18. 4. Preparate din ficat... 256
18. 5. Preparate din rinichi... 260
18. 6. Preparate din uger, fudulii, măduvioare,
splină, burtă și intestine... 263
19. Preparate din carne de pasăre... 268
19. 1. Preparate din carne de curcan... 268
19. 2. Preparate din carne de găină... 273
19. 3. Preparate din carne de gâscă... 280
19. 4. Preparate din carne de pui... 282
19. 5. Preparate din carne de rață... 290
20. Preparate din carne de vânat... 292
20. 1. Preparate din carne de vânat cu blană... 292
20. 1. 1. Preparate din carne de iepure... 293
20. 1. 2. Preparate din carne de căprioară... 297
20. 1. 3. Preparate din carne de mistreț... 299
20. 2. Preparate din carne de vânat cu pene... 300
20. 2. 1. Preparate din carne de fazan... 300
20. 2. 2. Preparate din carne de rață sălbatică... 302
20. 2. 3. Preparate din carne de porumbel... 303
21. Preparate din pește și moluște... 306
21. 1. Preparate din pește... 306
21. 1. 1. Preparate din crap... 306
21. 1. 2. Preparate din cod... 313
21. 1. 3. Preparate din păstrăvi... 315
21. 1. 4. Preparate din scrumbie... 316
21. 1. 5. Preparate din șalău... 319
21. 1. 6. Preparate din știucă... 321
21. 1. 7. Preparate din morun... 323
21. 1. 8. Preparate din somon... 324
21. 1. 9. Preparate din pește sărat... 325
21. 1. 10. Preparate din pește oceanic... 326
21. 2. Preparate din moluște... 328
21. 2. 1. Preparate din creveți... 328
21. 2. 2. Preparate din languste și homari... 330
21. 2. 3. Preparate din melci... 331
21. 2. 4. Preparate din midii... 333
21. 2. 5. Preparate din raci... 335
21. 2. 6. Preparate din scoici... 336
21. 2. 7. Preparate din stridii... 338
22. Rețete bătrânești... 340
22. 1. Preparate fără carne... 340
22. 2. Preparate din fructe... 348
22. 3. Preparate din carne în amestec cu legume... 349
22. 4. Deserturi... 352
22. 4. 1. Deserturi din fructe... 352
22. 4. 2. Deserturi din diferite aluaturi... 356
23. Dulciuri și prăjituri de casă... 364
23. 1. Dulciuri din aluat dospit... 364
23. 2. Dulciuri din aluat fraged... 374
23. 2. 1. Fursecuri... 374
23. 2. 2. Plăcinte... 378
23. 2. 3. Pateuri... 383
23. 2. 4. Prăjituri... 386
23. 3. Dulciuri din aluat nisipos... 392
23. 3. 1. Cornulețe... 392
23. 3. 2. Biscuiți, pișcoturi, prăjituri... 394
23. 4. Prăjituri din diverse aluaturi... 399
23. 4. 1. Checuri... 399
23. 4. 2. Fursecuri... 403
23. 4. 3. Pandișpan, cremșnit, savarină... 406
23. 4. 4. Prăjituri diverse... 412
23. 4. 5. Prăjituri cu fructe... 414
24. Creme... 417
25. Torturi... 421
25. 1. Torturi fără cremă... 421
25. 2. Torturi cu cremă... 424
26. Înghețate... 428
27. Băuturi preparate în casă... 431
27. 1. Băuturi cu alcool... 431
27. 2. Băuturi fără alcool... 433
27. 2. 1. Siropuri... 433
27. 2. 2. Sucuri... 435
27. 2. 3. Băuturi instant... 438
28. Conserve din fructe... 441
28. 1. Compoturi... 441
28. 2. Dulcețuri... 443
28. 3. Gemuri... 446
28. 4. Marmelade... 448
28. 5. Șerbeturi... 451
29. Conserve din legume și zarzavaturi... 454
29. 1. Legume și zarzavaturi conservate în saramură... 454
29. 2. Legume conservate în oțet... 458
29. 3. Salate din legume combinate... 461
30. Prânzul de post... 462
Simboluri creștine în bucătăria românească... 462
30. 1. Preparate pentru ziua morților... 463
30. 2. Borșuri... 466
30. 3. Ciorbe de legume... 468
30. 4. Supe de legume... 469
30. 5. Supe cremă... 473
30. 6. Aperitive... 476
30. 7. Chiftele de legume... 486
30. 8. Salate... 489
31. Masa de Florii... 495
31. 1. Preparate tradiționale din pește... 495
31. 2. Pește prăjit... 496
31. 3. Rasol de pește... 498
31. 4. Pește la cuptor... 498
31. 5. Pește la grătar... 500
31. 6. Mâncare de pește... 501
32. Masa de Paște... 502
32. 1. Preparate din carne de miel... 502
32. 2. Cozonac și Pască... 507
33. Masa tradițională de Crăciun... 508
33. 1. Preparate tradiționale din carne de porc... 508
33. 1. 1. Cârnați... 508
33. 1. 2. Caltaboși... 511
33. 1. 3. Fripturi umplute... 512
33. 1. 4. Fripturi... 512
33. 1. 5. Jambon... 514
33. 1. 6. Mușchiuleț... 514
33. 1. 7. Piftie... 515
33. 1. 8. Pastramă... 515
33. 1. 9. Sarmale... 516
33. 1. 10. Slănină... 516
33. 1. 11. Șuncă... 517
33. 1. 12. Tobă... 518
33. 2. Preparate din carne de curcan... 520
33. 3. Preparate din gâscă... 523
33. 4. Preparate din rață... 526
33. 5. Preparate din iepure... 526
33. 6. Dulciuri... 527
Index... 529
Bibliografie... 540
Gânduri pentru gospodine
Cum folosim condimentele și descrierea lor... 1
Plante aromatice... 3
Cum să asortăm vinurile... 5
Măsuri și măsurători aproximative folosite în bucătărie... 6
Ingrediente necesare în bucătărie, preparate în casă... 7
1. Aperitive... 9
1. 1. Aperitive servite reci... 9
1. 2. Tartine... 12
1. 3. Aperitive din legume servite calde și reci... 15
1. 4. Aperitive servite calde... 18
1. 5. Antreuri... 26
1. 6. Salate servite ca aperitiv... 33
2. Salate și garnituri... 47
3. Sosuri... 54
4. Preparate din ouă... 61
4. 1. Preparate din ouă fierte... 61
4. 2. Ouă umplute... 64
4. 3. Omlete... 66
4. 4. Ouă ochiuri... 72
5. Sufleuri și budinci... 76
5. 1. Sufleuri sărate... 76
5. 2. Sufleuri dulci... 78
5. 3. Budinci servite ca mâncare... 80
5. 4. Budinci servite ca desert... 84
6. Clătite. Colțunași. Rulade dulci... 90
6. 1. Clătite simple... 90
6. 2. Clătite picante... 93
6. 3. Colțunași... 95
6. 4. Rulade dulci... 97
7. Pâine și preparate din făinoase cu brânzeturi, legume și fructe... 98
7. 1. Pâine de casă... 98
7. 2. Paste făinoase preparate în casă... 99
8. Preparate din griș, mălai și orez... 107
8. 1. Preparate din griș... 107
8. 2. Preparate din mălai... 109
8. 3. Preparate din orez... 113
9. Borșuri, ciorbe și supe... 118
9. 1. Borșuri de carne și legume... 118
9. 2. Ciorbe de carne și legume... 123
9. 3. Supe de carne... 126
9. 4. Borșuri, ciorbe și supe de legume... 129
9. 4. 1. Borșuri de legume... 129
9. 4. 2. Ciorbe de legume... 133
9. 4. 3. Supe de legume... 136
10. Preparate din legume fără carne... 148
10. 1. Preparate din cartofi... 148
10. 2. Preparate din ciuperci... 152
10. 3. Preparate din conopidă... 154
10. 4. Preparate din dovlecei... 156
10. 5. Preparate din fasole verde și uscată... 159
10. 6. Preparate din gulii... 162
10. 7. Preparate din hribi... 164
10. 8. Preparate din linte... 167
10. 9. Preparate din mazăre... 169
10. 10. Preparate din morcovi... 170
10. 11. Preparate din praz... 172
10. 12. Preparate din roșii... 174
10. 13. Preparate din spanac... 176
10. 14. Preparate din țelină... 179
10. 15. Preparate din varză... 181
10. 16. Preparate din vinete... 183
10. 17. Preparate din urzici... 186
10. 18. Preparate din legume în amestec... 187
11. Preparate din carne de porc... 191
11. 1. Preparate tradiționale din carne de porc. Pregătirea cârnaților... 191
11. 2. Preparate din carne de porc... 196
11. 3. Fripturi de porc... 201
11. 4. Mâncăruri din carne conservată de porc... 204
12. Escalopuri... 210
13. Șnițele... 212
14. Rasoluri... 214
15. Preparate din carne de vacă... 217
15. 1. Biftecuri... 217
15. 2. Friptură din carne de vacă... 219
15. 3. Friptură din mușchi de vacă... 221
15. 4. Preparate din carne de mânzat... 223
16. Preparate din carne de ovine... 226
16. 1. Preparate din carne de berbec... 226
16. 2. Preparate din carne de miel... 229
16. 3. Preparate din carne de oaie... 234
17. Preparate din carne tocată... 238
18. Preparate din organe... 249
18. 1. Preparate din creier... 249
18. 2. Preparate din inimă... 252
18. 3. Preparate din limbă... 254
18. 4. Preparate din ficat... 256
18. 5. Preparate din rinichi... 260
18. 6. Preparate din uger, fudulii, măduvioare,
splină, burtă și intestine... 263
19. Preparate din carne de pasăre... 268
19. 1. Preparate din carne de curcan... 268
19. 2. Preparate din carne de găină... 273
19. 3. Preparate din carne de gâscă... 280
19. 4. Preparate din carne de pui... 282
19. 5. Preparate din carne de rață... 290
20. Preparate din carne de vânat... 292
20. 1. Preparate din carne de vânat cu blană... 292
20. 1. 1. Preparate din carne de iepure... 293
20. 1. 2. Preparate din carne de căprioară... 297
20. 1. 3. Preparate din carne de mistreț... 299
20. 2. Preparate din carne de vânat cu pene... 300
20. 2. 1. Preparate din carne de fazan... 300
20. 2. 2. Preparate din carne de rață sălbatică... 302
20. 2. 3. Preparate din carne de porumbel... 303
21. Preparate din pește și moluște... 306
21. 1. Preparate din pește... 306
21. 1. 1. Preparate din crap... 306
21. 1. 2. Preparate din cod... 313
21. 1. 3. Preparate din păstrăvi... 315
21. 1. 4. Preparate din scrumbie... 316
21. 1. 5. Preparate din șalău... 319
21. 1. 6. Preparate din știucă... 321
21. 1. 7. Preparate din morun... 323
21. 1. 8. Preparate din somon... 324
21. 1. 9. Preparate din pește sărat... 325
21. 1. 10. Preparate din pește oceanic... 326
21. 2. Preparate din moluște... 328
21. 2. 1. Preparate din creveți... 328
21. 2. 2. Preparate din languste și homari... 330
21. 2. 3. Preparate din melci... 331
21. 2. 4. Preparate din midii... 333
21. 2. 5. Preparate din raci... 335
21. 2. 6. Preparate din scoici... 336
21. 2. 7. Preparate din stridii... 338
22. Rețete bătrânești... 340
22. 1. Preparate fără carne... 340
22. 2. Preparate din fructe... 348
22. 3. Preparate din carne în amestec cu legume... 349
22. 4. Deserturi... 352
22. 4. 1. Deserturi din fructe... 352
22. 4. 2. Deserturi din diferite aluaturi... 356
23. Dulciuri și prăjituri de casă... 364
23. 1. Dulciuri din aluat dospit... 364
23. 2. Dulciuri din aluat fraged... 374
23. 2. 1. Fursecuri... 374
23. 2. 2. Plăcinte... 378
23. 2. 3. Pateuri... 383
23. 2. 4. Prăjituri... 386
23. 3. Dulciuri din aluat nisipos... 392
23. 3. 1. Cornulețe... 392
23. 3. 2. Biscuiți, pișcoturi, prăjituri... 394
23. 4. Prăjituri din diverse aluaturi... 399
23. 4. 1. Checuri... 399
23. 4. 2. Fursecuri... 403
23. 4. 3. Pandișpan, cremșnit, savarină... 406
23. 4. 4. Prăjituri diverse... 412
23. 4. 5. Prăjituri cu fructe... 414
24. Creme... 417
25. Torturi... 421
25. 1. Torturi fără cremă... 421
25. 2. Torturi cu cremă... 424
26. Înghețate... 428
27. Băuturi preparate în casă... 431
27. 1. Băuturi cu alcool... 431
27. 2. Băuturi fără alcool... 433
27. 2. 1. Siropuri... 433
27. 2. 2. Sucuri... 435
27. 2. 3. Băuturi instant... 438
28. Conserve din fructe... 441
28. 1. Compoturi... 441
28. 2. Dulcețuri... 443
28. 3. Gemuri... 446
28. 4. Marmelade... 448
28. 5. Șerbeturi... 451
29. Conserve din legume și zarzavaturi... 454
29. 1. Legume și zarzavaturi conservate în saramură... 454
29. 2. Legume conservate în oțet... 458
29. 3. Salate din legume combinate... 461
30. Prânzul de post... 462
Simboluri creștine în bucătăria românească... 462
30. 1. Preparate pentru ziua morților... 463
30. 2. Borșuri... 466
30. 3. Ciorbe de legume... 468
30. 4. Supe de legume... 469
30. 5. Supe cremă... 473
30. 6. Aperitive... 476
30. 7. Chiftele de legume... 486
30. 8. Salate... 489
31. Masa de Florii... 495
31. 1. Preparate tradiționale din pește... 495
31. 2. Pește prăjit... 496
31. 3. Rasol de pește... 498
31. 4. Pește la cuptor... 498
31. 5. Pește la grătar... 500
31. 6. Mâncare de pește... 501
32. Masa de Paște... 502
32. 1. Preparate din carne de miel... 502
32. 2. Cozonac și Pască... 507
33. Masa tradițională de Crăciun... 508
33. 1. Preparate tradiționale din carne de porc... 508
33. 1. 1. Cârnați... 508
33. 1. 2. Caltaboși... 511
33. 1. 3. Fripturi umplute... 512
33. 1. 4. Fripturi... 512
33. 1. 5. Jambon... 514
33. 1. 6. Mușchiuleț... 514
33. 1. 7. Piftie... 515
33. 1. 8. Pastramă... 515
33. 1. 9. Sarmale... 516
33. 1. 10. Slănină... 516
33. 1. 11. Șuncă... 517
33. 1. 12. Tobă... 518
33. 2. Preparate din carne de curcan... 520
33. 3. Preparate din gâscă... 523
33. 4. Preparate din rață... 526
33. 5. Preparate din iepure... 526
33. 6. Dulciuri... 527
Index... 529
Bibliografie... 540
Accesul clienţilor
-Cărţi noi
-Promoţii
-- 55,00 lei59,00 lei (-6,78%)
- 68,00 lei75,00 lei (-9,33%)
- 35,00 lei38,00 lei (-7,89%)
RECENZII