Mai putem salva lumea? Confesiunile unui ecologist convertit la ortodoxie

Mai putem salva lumea? Confesiunile unui ecologist convertit la ortodoxie
Preț: 65,00 lei
Disponibilitate: în stoc la furnizor
ISBN: 978-606-797-984-8
Anul publicării: 2023
Pagini: 370

DESCRIERE

Mai putem salva lumea? Confesiunile unui ecologist convertit la ortodoxie - Paul Kingsnorth
 
Paul Kingsnorth este N. Steinhardt al zilelor noastre. Nu cred însă că doar răspunsurile la întrebările sale i-au motivat gestul de convertire la ortodoxie, ci și esența ortodoxiei, acel sentiment profund care deschide băierile inimii în care palpită, de-a pururi, sufletul lui Dumnezeu! (DUMITRU CONSTANTIN-DULCAN)
 
În esență, cred că lumea modernă suferă de o criză spirituală tot mai profundă. Relația noastră compromisă cu lumea naturală, pe care continuăm să o distrugem zi de zi, se află în legătură directă cu atitudinea noastră față de culturile noastre originare, pe care, de asemenea, nu le respectăm și le depreciem. Goana noastră după posesiuni, proprietăți, bani și statut desființează ceea ce era prețios în natură și cultură.
 
Aceasta nu este o problemă politică. Nu este vorba despre economie, știință sau tehnologie. Este vorba despre relații: relația pe care o avem unii cu alții, cu trecutul nostru, cu viitorul nostru, cu restul lumii naturale. Este vorba despre sensul profund al lucrurilor. Este vorba despre dorința noastră de a ne juca de-a Dumnezeu și despre catastrofa pe care aceasta o creează în jurul nostru.
 
Eseurile din acest volum abordează această criză din unghiuri diferite. Unele pun întrebări referitoare la direcția mișcării „verzi”, altele se concentrează asupra tehnologiei sau a istoriei ancestrale, a identității naționale sau a politicii. Dar toate conduc, fie că o știu sau nu, spre aceeași concluzie: trăim o stare de revoltă împotriva naturii, o stare de revoltă împotriva lui Dumnezeu, o stare de revoltă împotriva propriei noastre naturi. Această revoltă se va sfârși în tragedie dacă nu ne schimbăm sensul existenței. Cum arată această schimbare depinde însă de ceea ce decide fiecare dintre noi. Eu mă simt dator și recunoscător față de România pentru cel puțin o parte din răspunsul de care aveam nevoie.

Nu sunt un adept al aderării, dar am acceptat, în cele din urmă, că voi avea nevoie de o biserică. M-am dus să caut și am găsit una, ca de obicei, în ultimul loc în care mă așteptam. În ianuarie 2021, de sărbătoarea Bobotezei, am fost botezat în apele înghețate ale râului Shannon, într-o zi cu ger și soare, în Biserica Ortodoxă Română. În ortodoxie găsisem răspunsurile pe care le căutam, în singurul loc în care nu mă gândisem niciodată să caut. Am găsit un creștinism care își păstrase miezul străvechi: o credință cu sfinți vii și un ritual central de o putere profundă și inexplicabilă. Am găsit o credință care, spre deosebire de cea pe care o văzusem în copilărie, nu era un șablon moral prăfuit, ci o cale mistică, un lucru străvechi și înrădăcinat, care indica o lume în care divinul nu este absent, ci pretutindeni prezent, mișcându-se prin munți și în ape. (PAUL KINGSNORTH)

CUPRINS:

Cuvânt-înainte de Dumitru Constantin-Dulcan
Prefață la ediția în limba română
Introducere: Găsirea drumului
 
I. PRĂBUȘIREA
O criză de amploare
Despre matematica prăbușirii
Lumea înecată
Cursa spațială s-a încheiat
Experții și poeții        
O scurtă istorie a distrugerii
 
II. RETRAGEREA
Confesiunile unui ecologist în recuperare
Poetul și Mașinăria
Învățând ce trebuie să înțeleg
Momentul codurilor de bare
Ecologie întunecată
 
III. CONECTAREA
În Camera Neagră
Vechiul jug
Golful
Salvarea poporului englez
Martorul
Cei care-i cântau pădurii
Plantarea copacilor în Antropocen
 
EPILOG
Dezcivilizarea. Manifestul Muntelui Întunecat de Paul Kingsnorth și Dougald Hine
Cele opt principii ale dezcivilizării
 
 

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0662 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.